Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że jestem posiadaczem akwarium 240l 120x40x50  już od kilku miesiecy (odkupione razem z obsadą którą jednak pomału zmieniam) ciągle nie do końca jestem pewien czy taka cyrkulacja jaką mam jest odpowiednia.

Od razu odpowiem że znam filmik Stana odnośnie cyrkulacji wody,z tym że u Niego cyrkulację załatwia falownik,natomiast u mnie cyrkulację wymusza mechanik.Proszę tylko nie komentujcie tych sztucznych skał które już niedługo wylecą z akwarium na rzecz czegoś naturalnego. 

Moje pytanie brzmi na jakiej wysokości musi być filtr żeby odpowiednio łamał (poruszał) taflą wody ?Jak widzicie na zdjęciu zrobiłem małą prowizorkę w postaci kawałka rurki żeby strumień wylotu filtra skierować na powierzchnię co powoduje moim zdaniem w miare dobrą cyrkulację ponieważ kupy nie są rozrzucone po całym akwarium i zbierają się na mechaniku lub w jego pobliżu, natomiast efekt wizualny jest  jaki jest.Oryginalna nakładka rozpraszająca strumień zbyt mocno go niweluje więc moim zdaniem nie załatwia sprawy.Jeśli ktoś poradzi mi żeby umieścić filtr tuż pod taflą wody to z kolei zapytam co mi będzie wyłapywało kupska przy dnie jeśli gąbka mechanika będzie wisieć wysoko nad dnem ?.

Wiem że to może śmieszne "problemy" ale oglądając galerie akwarium forumowiczuw które z wiadomych względów są robione w ciemnej wieczornej tonacji światła(brak refleksów na szybie),  niestety nie jestem w stanie dojrzeć kierunku wylotu z filtrów mechanicznych .Czy większość filtrów jest po prostu skierowana po skosie na przednią szybę?.Dodatkowo zdaję sobie sprawę,że każdy wymusza obieg wody w inny sposób.

Kolejna sprawa jaka mnie nurtuje to przepływ "moc" filtra do 240 l akwarium którą większość poleca a mianowicie 2000 l/h.Ja mam filtr przykręcony na połowę a i tak strumień wody "prąd"generowany przez filtr jest wystarczający więc tu mam kolejny dylemat filtrowo cyrkulacyjny.

Sam próbowałem skierować mechanika żeby dmuchał poziomo po skosie i musze stwierdzić że to raczej nie jest dobre rozwiązanie.

Zapomniałem dodać że biolog to Hw 303a z zasysem po lewej stronie za tłem, natomiast wylot skierowany jest po tylnej szybie w kierunku zasysu biologa (z prefiltrem) i mechanika .

Za wszelkie posty z góry kolegom forumowiczom dziękuję.

PS: Ta rurka za skałką to od natleniacza bo chwilowo rybki trochę chorują więc sami rozumiecie 

20160810_182010.jpg

Opublikowano

Ja w takim akwarium ten sam filtr miałem na wysokości polowy akwarium z tym że nie miałem tych przedłużek do gąbki tylko sam ten koszyczek co nakłada się na niego gąbkę,a wylot miałem skierowany do góry za pomocą oryginalnej dyszy 5978568962