Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek dzień dobry wszystkim.

Od kilku lat mam akwarium 700 litrów. Cały czas było roślinne ale przyszedł czas na zmiany i od kilku tygodni jest Malawi.

Filtra jakiego używam to Eheim Professionel III 1200XLT z pompą 1700 l/h. Niestety nawet po gruntownym czyszczeniu filtra i wkładów jego wydajność to ok. 50% tego co było na początku i nie jestem zadowolony z klarowności wody.

Zastanawiam się nad dokupieniem drugiego kubła Eheim Classic XL 2260 z pompą 2400 l/h.

Pierwszy pomysł był taki żeby obecny kubeł był tylko i wyłącznie jako biologiczny a nowy jako mechaniczny ale teraz mam wątpliwości czy to zadziała w szczególności czy ten biologiczny nie będzie się zapychał.

W mechanicznym planowałem od dołu 5 litrów ceramicznych rurek, dalej 10 litrów echeim mech pro i na samą górę 4 litry grubej waty.

W biologicznym byłoby 12 litrów substratu plus na górze gąbki 1,5 l.

Ma to wszystko sens, da radę, szczególnie z tymi wkładami? Ph wody w kranie według MPWiK to ok. 7,50

Opublikowano

Witaj na forum...

Od razu z marszu powiem tobie że 2-3 litry przykładowo samej ceramiki+ gąbki z zestawu,oraz prefiltr na zasysie ogarną tobie biologię w zbiorniku...

Co do zastosowania drugiego kubełka jako filtra mechanicznego to jako wkłady mechaniczne spokojnie wystarczą tobie gąbki+ewentualnie wata filtracyjna...Nie ma sensu wkładać do niego ceramiki itp,bo filtr ma służyć jako typowy mechanik...

Dodatkowo przydał by się tobie falownik który pozmiatał by ewentualny syfek z dna zbiornika...

Podałem tobie tylko przykład jak by mogło to być zrobione w twoim przypadku,ale zapewne koledzy doradzą tobie inne systemy filtracyjne typu kaseciak,filtracja narurowa itd...

Opublikowano
10 godzin temu, Jumiles napisał:

przyszedł czas na zmiany i od kilku tygodni jest Malawi.

Witaj kolego,

czy to znaczy że pływają już pyski?

Może uzupełnij profil o miejscowość to w kranówę twoją zerknę bo tylko pH to za mało - trzeba wiedzieć ciut więcej niz w roślinnym. Testy do wody nasze są  inne nie Tetry, Sery czy Tropicala.  Zasadniczym problemem są wielkie nadmiary NO3, PO4 które ty w nawozach dotychczas dolewałeś do roślinniaka.

Filtra jakiego używam to Eheim Professionel III 1200XLT z pompą 1700 l/h. Niestety nawet po gruntownym czyszczeniu filtra i wkładów jego wydajność to ok. 50% tego co było na początku i nie jestem zadowolony z klarowności wody.

Bo go totalnie stłumiłeś - to doskonały filtr i powinien w praktyce sikać ok 1200l/h a to dostatecznie dla biologii i styknie dla mechaniki zabraknie tylko cyrkulacji wody czyli falownika RW15 który by spychał gówienka pod zasys tego kubła. Może być wiele powodów że masz spadek przepływu aż o 50% to na pewno jest żle, kubły mają w realu 60-70% tego co podaje producent i tyle powinno u ciebie sikać.  Trzeba dojść zacznij od wyjęcia wszystkich gąbek i wkładów zamknij kubeł i pomierz na pusto butelką pet2l albo wiaderkiem ile daje l/h potem po kolei wkładając dojdziesz co najbardziej tłumi przepływ.

W mechanicznym planowałem od dołu 5 litrów ceramicznych rurek, dalej 10 litrów echeim mech pro i na samą górę 4 litry grubej waty.

W biologicznym byłoby 12 litrów substratu plus na górze gąbki 1,5 l.

Kolego to jakiś masochizm biologiczny :D  ty lepiej napisz co i ile teraz siedzi w tym kuble to poradzę co zostawić  a co wywalić , to co proponujesz to jest dla basenu pływackiego przerobionego na akwarium.

Trzymaj się tego co radzi Seachem dla podobno najlepszego złoża biologicznego czyli Matrixa ( 700m2/l powierzchni dla bakterii nitryfikacyjnych)

ma być 0,5l złoża na 200l wody w baniaku wszystko co więcej to nadmetraż a nie nadfiltracja biologiczna 

Tak więc pozostaw  2l rurek ceramicznych i kropka.

Pakowanie waty do kubła to zły pomysł i konieczność co tydzień dwa  jej wymiany bo zapycha przepływ.

To nie rolłinne - u nas kupy fruwają jak jety po niebie.

Może jakieś fotki wklej co ulepiłeś z tym Malawi?:D

Opublikowano

Tak, pyski pływają od 3 tygodni w liczbie 32 sztuki (póki co).

W filtrze są standardowe wkłady pudełkowe do tego eheima czyli od dołu 1 x mech plus 2 x substrat plus gąbka i włóknina w prefiltrze.

Przed chwilą badałem wodę (po podmianie) testami JBL i wygląda to tak: Ph - 8, KH - 6, NH4 - <0,05, NO2 pomiędzy 0,05 - 0,1 i NO3 ok 5.

Mieszkam w Warszawa - Wawer.

Na początek fotka zrobiona telefonem więc przepraszam i za jakość i brak moich umiejętności - będą lepsze obiecuję !!

Malawi_jumiles.jpg

Opublikowano

No to po co drugi kubeł ?? przecież jest OK. tylko falownik pewno by się przydał.

Baniak mi się podoba tylko chyba tła brakuje no i wpisz ten Wa-Wawer w profil bo za chwilę zapomnę skąd jesteś.

Popatrz na swoją fotkę - ryby proszą o drugi wysoki kamień może nie koniecznie tak wielkie gruzowisko bo będziesz miał małych jak mrówek w mrowisku. Ale to tylko tak na marginesie - wszystko zrobiłeś super.

Opublikowano

Bardzo dziękuję, falownik na pewno dokupię taki jaki piszesz. Wkłady zostawiam jak są.

Tło jest czarne ale mi się średnio podoba i zamieniam na niebieskie. Drugi kamień też się znajdzie :)

Opublikowano

Deccorativo,

Nabyłem falownik taki jak napisałeś i teraz mam dylemat gdzie go zainstalować. Przeczesałem forum i widzę że generalnie wszystkie możliwe pozycje są stosowane (z prądem wyrzutu filtra, pod prąd, prostopadle).

Czy ma to jakieś znaczenie? Mógłbyś tez napisać jak ustawić moc?