Skocz do zawartości

[924] malawi?

pudło

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Pleziorro napisał:

Są gusta i guściki, i tak obsada zdecyduje czy będzie zielone czy nie. Na mój gust od razu by wyleciał środkowy krzak i bardziej bym wyeksponował duży kamień po prawej stronie, redukując albo odsuwając z pierwszego planu, zieleń.

Piasek nie w moim guście ale cały baniak sprawia wrażenie dobrze zaplanowanego i estetycznego.
ps. Czy na piasku widzę kupy ? 

Domyślam się że "obsada" zadecyduje o wystroju jeśli chodzi o roślinność , co do "kup" - tak (rośliny były z "glusiami" w wannie i niedokładnie wypłukałem)

O gustach nie dyskutuję.

Krystian jeśli pod kamienie na dno dałeś podkładki to kamienie będziesz mógł przestawiać do woli.

Jak w przypadku roślinnego przy przejściu na nasz biotop widzę dużo sałaty do tarmoszenia:D. Ty uprzedz żonę że z tych dorodnych roślin po kilku dniach może nic nie pozostać - coby w szok nie wpadła. Sam widzę że jesteś świadom. Jak koledzy pisali - zadecydują ryby.

Biologię masz gitara - sprawdz tylko pH i temp wody ustaw z 26C no i wpuszczaj ryby kolego bo pusto. Nie wiem jakie masz testy ale roślinni raczej mają inne zestawy badawcze - coś podpowiedzieć?. Już bym do sumpa radził włożyć ze 2 litry TMBT - u mnie już niemal rok siedzi i stale działa doskonale.

37 minut temu, deccorativo napisał:

O gustach nie dyskutuję.

Krystian jeśli pod kamienie na dno dałeś podkładki to kamienie będziesz mógł przestawiać do woli.

Jak w przypadku roślinnego przy przejściu na nasz biotop widzę dużo sałaty do tarmoszenia:D. Ty uprzedz żonę że z tych dorodnych roślin po kilku dniach może nic nie pozostać - coby w szok nie wpadła. Sam widzę że jesteś świadom. Jak koledzy pisali - zadecydują ryby.

Biologię masz gitara - sprawdz tylko pH i temp wody ustaw z 26C no i wpuszczaj ryby kolego bo pusto. Nie wiem jakie masz testy ale roślinni raczej mają inne zestawy badawcze - coś podpowiedzieć?. Już bym do sumpa radził włożyć ze 2 litry TMBT - u mnie już niemal rok siedzi i stale działa doskonale.

Jest pod kamieniami styropian ,rośliny dałem tylko te o których tutaj wyczytałem że "jako-tako" są najwytrwalsze w walce z "pysiami". Żona jest swiadoma (mówi że kamole też fajne:). Według PH-Weipro , w tej chwili w akwarium mam 7,8ph (ale muszę to jeszcze sprawdzić dzisiaj testem kropelkowym -po południu będę miał do dyspozycji walizeczkę z zoo-leka) . Co do TMBT nigdy nie stosowałem , i muszę postudiować jeszcze co i jak . Rybki planuję zakupić i wpuścić za 2-3 tygodnie w Tan-Mal (teraz mam żniwa i nie mam czasu jechać no i jeszcze kombinuję z obsadą )

PS. jak wypadną rośliny to mam jeszcze duży zapas tych skał

Twoje pytania -To już nie ten dział kolego:D a walizeczka którą kupiłeś jest do dupeczki  jak możesz to oddaj bez otwierania Wszyscy tu wiedzą dlaczego:( pokazuje NO3  ile zechce a nie ile jest na prawdę.:(

kup walizkę JBLa  https://www.clarias.pl/jbl-combi-set-test-plus-nh4-zestaw-5-testow-akwarystycznych-w-walizce-p-688.html  + uzupełnienie pH 7,4-9 oraz GH.

Wersja ekonomy czyli Tanio to kup tylko test JBL NO2 i JBL NO3 - nic więcej  bo miernik pH już masz. wkroczyliśmy w OT więc pisz we właściwych działach. Tam wskaże co to TMBT

Witam kolege.

Sam czaiłem się na Twoje białe tygrysy, bo choruje na nie od dawna, ale jednak koncepcja Malawi ponownie u mnie wygrała. Poszły w dobre ręce?

Chyba już doszczętni zbrzydły Ci drapieżniki, skoro decudujesz się na mbunę....

Ja tam bym w takim szkle widział większe ryby z rodzaju buccochromis, nimbochromis, dimidiochromis itp, ale co kto lubi....

Baniak spoko, ale nie przepadam za zieleniną- chociaż to domena chyba wszystkich malawistów :P

Jeżeli już musi być to non-mbuna mniej chętnie się nią zajmą :P

Jakie gatunki mbuny planujesz?

Dnia 10.08.2016 o 12:54, bakus_44 napisał:

Witam kolege.

Sam czaiłem się na Twoje białe tygrysy, bo choruje na nie od dawna, ale jednak koncepcja Malawi ponownie u mnie wygrała. Poszły w dobre ręce?

Chyba już doszczętni zbrzydły Ci drapieżniki, skoro decudujesz się na mbunę....

Ja tam bym w takim szkle widział większe ryby z rodzaju buccochromis, nimbochromis, dimidiochromis itp, ale co kto lubi....

Baniak spoko, ale nie przepadam za zieleniną- chociaż to domena chyba wszystkich malawistów :P

Jeżeli już musi być to non-mbuna mniej chętnie się nią zajmą :P

Jakie gatunki mbuny planujesz?

Białasy jeszcze są (w zastępczym akwarium) , tak trochę mi się znudziły . Co do roślin-nie będę płakał jak będzie ich ubywać , a jeśli będą na tyle zniszczone że nie będą dekoracyjne to wywalę i dołożę serpentynitu (mam jeszcze ze 300kg.)Mam już pierwsze ryby 10 sztuk sokolofi i 6 maingano , co do reszty-to coś z tych co pisałem w innym dziale http://forum.klub-malawi.pl/topic/17249-co-mi-doradzicie-do-mojego-akwa-ok-1000-l-w-obiegu/

• 1 miesiąc temu...

Trochę rybek przybyło , rosną ,jedzą więcej niż "pawiookie" , jeśli chodzi o rośliny to codziennie jakieś listki z komina zbieram i ubywa ich. Bolbitis podupadł najbardziej , w mikrosoriach ukrywa się narybek (nie wiem czyj?) Wszystko funkcjonuje "jakoś" 

Kilka fotek:

080.JPG

084.JPG

131.JPG

159.JPG

185.JPG

023.JPG

034.JPG

257.JPG

264.JPG

250.JPG

249.JPG

akwarium na prawdę ładne,  wystrój przypadł mi do gustu, ryby też gdyby nie te brzuchy ! proponuję głodówkę i ograniczenie jedzenia, bo popękają Ci ryby :D Karm tak, żeby porcja, która wydaje Ci się mała była o połowę mniejsza od tej skromnej. Ryba głodna ryba zdrowa ! :)