Skocz do zawartości

[924] malawi?

pudło

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, zacny baniak się szykuje. Obsadę do takiego molocha możesz dobrać na prawdę ciekawą, nie wiem co planujesz ale skoro Mbuna, to będziesz musiał mieć troszkę kryjówek dla nich. Czekam na fotki.

Edytowane przez Pleziorro

Też czekam na fotki ale z twojego opisu zdarzeń i przejścia z roślinnego typowego LT ( z sumpem i pompą 12000l/h to raczej nie jest LT:biggrin:) na Malawi bez zasadniczych zmian w wystroju i wyposażeniu przed wpuszczeniem ryb uważam za konieczne pomiar pH zakresem 7,4-9 lub sondą elektronicznie.

Nasze ryby jednak wymagają nieco innych parametrów wody niż pawiookie :)

Edytowane przez deccorativo

10 minut temu, deccorativo napisał:

Też czekam na fotki ale z twojego opisu zdarzeń i przejścia z roślinnego typowego LT ( z sumpem i pompą 12000l/h to raczej nie jest LT:biggrin:) na Malawi bez zasadniczych zmian w wystroju i wyposażeniu przed wpuszczeniem ryb uważam za konieczne pomiar pH zakresem 7,4-9 lub sondą elektronicznie.

Nasze ryby jednak wymagają nieco innych parametrów wody niż pawiookie :)

Akwarium całkowicie zostało zmienione(cały wystrój) w sumpie wyczyszczona tylko pierwsza komora(mechanik), reszta została , aby szybciej biologia ruszyła , zdaję sobie sprawę że przed zasiedleniem szkła trzeba doprowadzić parametry wody do wymagań "biotopu"

Apropo pomiaru PH-mam PH-Metr weipro , tylko muszę sondę skalibrować i będę mierzył (woda z mojej studni ma PH- 7,0) jak będzie w akwa , zobaczymy , może trzeba będzie coś działać aby podnieść PH

ps. pompa jest z dużym "zapasem" w tej chwili chodzi na 50% i jest lekka pralka:)

Krystian nie chcą mi sprzedać biletu kolejowego do Drożyny DPL bo nie ma takiej stacji kolejowej.:angry:

Mogą sprzedać bilet do Drożyny gmina Radwanice:D ale może ten strzał to pudło ??

Jeśli jednak trafiłem to w sieci wodociągowej woda ma pH 7,6 ale jonu amonowego od groma 0,4mg/l NH3.

Jeśli jak piszesz woda z twojej studni to nic nie wiemy ale to już nie ten dział a może być problem - napisz w dziale WODA co wiesz a czego nie wiesz o tej studni.

2 minuty temu, deccorativo napisał:

Mogą sprzedać bilet do Drożyny gmina Radwanice:D ale może ten strzał to pudło ??

Hehe trafiony , jeśli chodzi o studnię to w miarę "świeża" ok. pół roku używana , woda pobierana z 23-ech metrów (dokładnych pomiarów parametrów wody jeszcze nie mam)

Są gusta i guściki, i tak obsada zdecyduje czy będzie zielone czy nie. Na mój gust od razu by wyleciał środkowy krzak i bardziej bym wyeksponował duży kamień po prawej stronie, redukując albo odsuwając z pierwszego planu, zieleń.

Piasek nie w moim guście ale cały baniak sprawia wrażenie dobrze zaplanowanego i estetycznego.
ps. Czy na piasku widzę kupy ?