Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o ocenę projektu filtra narurowego do akwarium 260l.

Wprowadzenie

Akwarium Juwel Vision 260 (niestety mleko się rozlało, to jest pierwszy i ostatni zakup czegokolwiek tej firmy. Baniak nadaje się tylko i wyłącznie do trzymania zacieru marnej jakości alkoholu) na początku oryginalny filtr bioflow 6.0 wyleciał już po 2 tygodniach.

Na dzień dzisiejszy pracuje Unimax 250 (biolog), Aquael Turbo 2000 (mechanik), spisuje się ten tandem w zbiorniku dobrze, lecz mam niedosyt głównie filtracja mechaniczna.

Myślałem nad zbudowaniem kaseciaka własnego a nie to co juwel proponuje, lecz wymiary takiego kaseciaka jak bym chciał zrobić zabiorą troszkę miejsca w tak małym zbiorniku a tego chcę uniknąć, dlatego wybór padł na narurowca.

Chodziłem dumałem, mierzyłem, czytałem, czytałem, czytałem jak zaprojektować, zapakować to co chcę do małej szafki z zestawu, i tak narodził się pomysł: zaprojektuj zobacz jak wygląda, daj pod ocenę, następnie do roboty.

Projekt

1. dwa korpusy równolegle na mechanikę,

2. jeden korpus na purolite,

3. pompa Grundfos Alpha 2 L 25-40,

4. Unimax 250 jako biolog (wyciągnięty wirnik).

Szafka juwela składa się z trzech części o wymiarach mniej więcej dł/szer./wys. 30x30x68 cm. Po lewej drzwiczki, środek otwarta półka, po prawej drzwiczki.

Po lewej stronie Unimax 250, po prawej korpusy z pompą.

Załączam obrazki do oceny jak to upakowałem.

Uwagi baaaardzo mile widziane, może nie tą drogą podążam :)

Pozdrawiam

post-17039-14695729963174_thumb.jpg

post-17039-14695729964086_thumb.jpg

Opublikowano

Wygląda moim zdaniem OK.

1. Pamiętaj o miejscu na odkręcenie korpusów. Przydaje się pod nie coś podłożyć przy odkręcaniu, po parę kropel zleci z rur zawsze. Od biedy będziesz zakładał reklamówkę szczelną.

2. Na wylocie korpusu Purolite też musi być zawór. Z tego co pamiętam to najlepiej pracuje pod ciśnieniem, więc zawór przez korpusem otwarty na max i zamykany tylko w celu otwarcia korpusu, a regulacja przepływu zaworem za korpusem.

3. Jak masz możliwość to minimalizuj liczbę kolanek.

Opublikowano

Dzieki za koment. Podczas odkrecania korpusu (mam teraz 1) zakladam reklamowke. Za purolitem chce dac zaworek i maly wezyk bodajze 3/8 czy jakos tak, w projekcie juz mi sie nie chcialo rysowac. Kolanek niestety chyba nie ogranicze, i tak cud ze to mi sie jakos upakowalo.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka