Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem w trakcie zmian swojego akwarium na typowy biotop malawi. Interesują mnie ryby z grupy mbuna. Podobają mi sie ryby które posiadają kilka kolorów. W swoim obecnym akwarium mam jedną

żólta z czarnym grzbietem

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=3504 ,

pomarańczowa

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=3515

i niebieską z pasami jaśniejszymi

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=7378

Te ryby oddam. Zaproponuje mi ktoś kolorową obsade ?

Opublikowano

Witaj. Tego jest naprawdę mnóstwo. Proponuję poszukać w dziale z obsadami. Tematów z propozycjami do takiego litrażu też masz na pęczki. Musisz też coś dać od siebie, popatrzeć i poszukać co Ci się podoba bo takie propozycje od nas to może być bezsensowne stukanie w klawiaturę ;) napisz po przeglądzie jakie gatunki Ci się podobają, a my pomożemy Ci je dobrać żywieniowo i rozmiarowo do Twojego akwarium.

Opublikowano

Z moich faworytów to

Pseudotropheus FLAVUS

Cynotilapia AFRA COUBE

Pseudotropheus DEMASONI

METRIACLIMA MEMBE DEEP

PSEUDOTROPHEUS ELONGATUS CHEWERE

Te rybki podobaja mi sie najbardziej. Oczywiscie podobaja mi sie też inne np :

AULONOCARA FIREFISH

Jak widać podoba mi sie sporo ryb. Nie mam po prostu pojecia jak je dobierać.

Opublikowano
Z moich faworytów to

Pseudotropheus FLAVUS

Cynotilapia AFRA COUBE

Pseudotropheus DEMASONI

METRIACLIMA MEMBE DEEP

PSEUDOTROPHEUS ELONGATUS CHEWERE

Te rybki podobaja mi sie najbardziej. Oczywiscie podobaja mi sie też inne np :

AULONOCARA FIREFISH

Jak widać podoba mi sie sporo ryb. Nie mam po prostu pojecia jak je dobierać.

Fire Fish to nie ryba :P to genetycznie modyfikowany twór stworzony przez człowieka i na pewno niewiele osób Ci to poleci na naszym forum ;) najlepiej będzie jak skorzystasz z bazy ryb. Jest co prawda przestarzała, ale jakiś start do złapania wiedzy o danym gatunku jest. Obserwuj też galerię bo niektóre ryby mają piękne samce, ale wręcz brzydkie samice, a nie wiem w jakim stopniu jest to dla Ciebie ważne.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W akwarium będą 3 gatunki mbuna. 
- pseudotropheus saulosi

- lodotropheus sprenerea

- cynotilapia afra hara

Jak wam sie widzą te ryby razem? Zamówiłem na start po 8 szt kazdego gatunku. 

Opublikowano
19 minut temu, thepeterback napisał:

W akwarium będą 3 gatunki mbuna. 
- pseudotropheus saulosi

- lodotropheus sprenerea

- cynotilapia afra hara

Jak wam sie widzą te ryby razem? Zamówiłem na start po 8 szt kazdego gatunku. 

Moim zdaniem powinno być ok...

Rybki zapewne są młode,więc dopiero hierarchia zacznie się ustalać...

Tylko pozostaje obserwacja ryb na tą chwilę aż podrosną,wtedy zadecydujesz o redukcji ewentualnego nadmiaru samców ;)

Opublikowano

Będzie ok. Ryby fajnie dobrane kolorystycznie, samice pięknie będą się prezentować, względem agresywności hara będzie dominatorem w akwarium ale nie jakimś killerem. Żywieniowo też poradzą sobie bez większych problemów. Fajny układ.

Opublikowano

Ryby będa z hodowli  aquaafrika i Pan Sebastian zaproponował taką obsadę i mi sie ona spodobała. Czym karmić małe rybki ? Na stanie mam pokarm płatkowy dla ryb z Malawi, czy na początek wystarczy czy muszę zakupić juz rózne pokarmy ?

Opublikowano
2 godziny temu, thepeterback napisał:

Czym karmić małe rybki ? Na stanie mam pokarm płatkowy dla ryb z Malawi, czy na początek wystarczy czy muszę zakupić juz rózne pokarmy ?

W sumie zadane przez ciebie pytanie nadaje się do działu ''Żywienie'' ale już odpowiem tobie tutaj ;) ...

Ten pokarm co posiadasz na początek starczy do karmienia ryb,jednak dobrze by było zaopatrzyć się w lepsze jakościowo pokarmy renomowanych firm jak np. NLS(akurat z jego dostępnością już trochę krucho) , Nature Food , Hikari (przed podaniem trzeba go namoczyć) , Dainichi , Osi , oraz nowość na rynku firmy Tropical ''AFRICA  HERBIVORE'' oraz ''CARNIVORE''...