Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Decco, pomysł genialny. A jakie wymiary ma ta pokrywa? Mógłbyś proszę zmierzyć? Ile potrzebuje miejsca żeby zmieściła się pod pokrywą akwarium?

już pisałem że lodówka nie może być pod pokrywą musi być nad pokrywą a dokładnie w dziurze w pokrywie albo zamiast pokrywy oparta na "czymś" .

Wtedy nie ma problemu z ciepłem generowanym przez ogniwo Peltiera.- masz rację darkon

Lodówkę już mam i pierwsze wrażenia i pomiary.

1/ Tak jak ją zbudowali z tym kubłem 25l po godzinie pracy obniża temperaturę z 23 C do 11,5 C.:D

2/ Jest głośna bo słychać ten wentylator dwustronny więc spać się przy tym nie da:( - to poważna wada.

3/ Budowa tego jest prosta jak budowa cepa. Ogniwo Peltiera - jak podłączysz do niego napięcie stałe z jednej strony grzeje a z drugiej chłodzi wystarczy przedzielić izolacją i dmuchać wentylatorkami - mamy lodówkę jak odwrócisz polaryzację to grzeje:D .

http://www.tme.eu/pl/details/pm-40x40-53/moduly-peltiera/stonecold/tec1-12706/

Mam już "nowego pomysła na chłodzenie w akwarium":shock: i to po cichu:shock:

cyt

AndrzejWalb ..panowie. Dla mnie jest to pewnego rodzaju przerost treści na formą. Lato trwa raptem 3 miesiące i niech nikt mi nie wmawia,że nie można uporać się z wysoką temperaturą w akwa w tym czasie.

Przecież dwukrotnie straciłem ryby a ty furt swoje.

Baniak stoi w firmie a w weekend nikt nie pracuje poza słoneczkiem w letnie dni i tam w tym szklanym biurze temperatura osiąga z 60 C .Jak pracownicy przychodzą w poniedziałek rano to jeden wpada do środka i uruchamia klimatyzatory. Baniak odkryty wentylatory chodzą ale jak dmuchają 60C na wodę to masz jakiś pomysł by ryby się nie ugotowały.

Wracam do tematu ale mnie Andrzej wkurzyłeś:rolleyes: takie piękne ryby potraciłem a ty przerost formy nad treścią - życie jest bujniejsze niż twoja wyobrażnia kolego. Nikt komu to nie potrzebne nie będzie budował.

Wymiary zewnętrzne 36cm x 26 cm jak pierwsza fota

Wystaje do środka 4cm

Waga max 0,5kg

Jak widać zawiasów nie trzeba odkręcać bo tylko wsunięte w szczeliny w kuble.

Czekam na ten Termoregulator RO4 odwrotny do chłodzenia i jadę kombinować jak to wsadzić.

.

.

post-14371-14695729965325_thumb.jpg

post-14371-14695729971309_thumb.jpg

post-14371-14695729977116_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano
.Lato trwa raptem 3 miesiące i niech nikt mi nie wmawia,że nie można uporać się z wysoką temperaturą w akwa w tym czasie. Wystarczy tylko na noc czy w czasie upałów zdjąć pokrywę , trochę podmuchać wiatraczkiem za kilkanaście złotych ewentualnie zwykłym biurowym.

Tak a o w sytuacji gdy w tych newralgicznych 3 miesiącach nie ma nas np przez 2-3 tygodnie? albo choćby nie możemy codziennie doglądać akwarium i w porę zareagować podpięciem wiatraka, donoszeniem zamrożonych butelek czy zdjęciem pokrywy?

Henryk z tego co zrozumiałem ma podobna sytuację z jednym ze swoich baniaków, który jest daleko poza domem... Ja na ten przykład mam akwarium na poddaszu w starym nieocieplonym budownictwie z dachem pokrytym blacha. Wiesz co się dzieje w mieszkaniu jak nadchodzi lato? Bez klimy to jak pod folią z ogórkami :-) i w takich warunkach ciężko normalnie egzystować nie mówiąc już o zaniku chęci na jakiekolwiek działania w tym walkę o obniżenie temperatury w baniaku. Chłodzenie akwarium w takim przypadku ma sens i każdy pomysł jest wart pochylenia się nad nim.

A druga sprawa: bawimy się w bezobsługowe oświetlenie na sterownikach, pompy do kaseciaków i falowniki ze zdalnym sterowaniem to dlaczego nie zrobić automatycznego chłodzenia? Podobnie jak grzałki z termoregulatorem. To tylko kolejny dodatek do naszych coraz to bardziej rozbudowanych baniaków.

IMHO pomysł Henryka jest ciekawy i potrzebny. I mam nadzieje, że zdasz Henryku relację jak odpalisz całość.

EDIT

Sorki pisaliśmy chyba z Henrykiem w tym samym czasie i wyszło na to, że trochę wciąłem Ci się Henryku w Twoją odpowiedź... :)

Opublikowano
Przecież dwukrotnie straciłem ryby a ty furt swoje.

Baniak stoi w firmie a w weekend nikt nie pracuje poza słoneczkiem w letnie dni i tam w tym szklanym biurze temperatura osiąga z 60 C .Jak pracownicy przychodzą w poniedziałek rano to jeden wpada do środka i uruchamia klimatyzatory. Baniak odkryty wentylatory chodzą ale jak dmuchają 60C na wodę to masz jakiś pomysł by ryby się nie ugotowały.

....Henryk. Tutaj Ciebie rozumiem. Akwa daleko poz domem ( myślałem ,że piszesz właśnie o domowym), temp. otoczenia potworna to teraz się nie dziwie ,że Ci ryby padały. Wody nie podmieniasz a to by też pomogło. Moja wypowiedź tyczyła się zbiorników które mamy w domu pod nosem.

-- dołączony post:

Tak a o w sytuacji gdy w tych newralgicznych 3 miesiącach nie ma nas np przez 2-3 tygodnie? albo choćby nie możemy codziennie doglądać akwarium i w porę zareagować podpięciem wiatraka, donoszeniem zamrożonych butelek czy zdjęciem pokrywy?

...Krzysztof..skoro nie możesz zareagować podpięciem wiatraka to zareagujesz podpięciem lodówki? Trzeba na to się po prostu wcześniej przygotować niekoniecznie kupować lodówkę. Napisałem..pomysł sam w sobie dobry..nie wiedziałem w jakich warunkach jest umieszczone Henryka akwa.

Opublikowano

...Krzysztof..skoro nie możesz zareagować podpięciem wiatraka to zareagujesz podpięciem lodówki? Trzeba na to się po prostu wcześniej przygotować niekoniecznie kupować lodówkę. Napisałem..pomysł sam w sobie dobry..nie wiedziałem w jakich warunkach jest umieszczone Henryka akwa.

No jeśli np. wyjeżdżam na urlop 3 tyg. i w tym czasie temp. skoczy i nastaną upały to niestety nie zareaguję... I przygotowanie też tu nic nie da.

Po drugie jeśli podepniemy taką "lodówkę" pod sterownik temperatury to chłodzenie zadziała wtedy co trzeba. Analogicznie jak grzałka z termostatem, która siedzi w baniaku okrągły rok a nie tylko w zimie.

Temat i pomysł Henia jest fajny i po paru modyfikacjach zapewne sprawdzi się u niejednego akwarysty.

Opublikowano

Albo można wykorzystać elementy chlodzenia wodnego od kompa. Widzialem wlasnie na allegro używana chłodnice wody z dwoma wentylatorami za 49zl. Do tego jakaś mała pompke wody i moze daloby rade? Czy raczej za malo wydajna taka chlodnica na 300litrow akwa?

Opublikowano

Z tej lodówki turystycznej od Henia można by było zrobić takie chłodzenie akwarium. Może w ciut mniejszej skali, ale w mniejszych baniakach na pewno by się sprawdziło.

HOW TO: DIY Aquarium chiller TUTORIAL - YouTube

Opublikowano

Wszyscy kombinują jak koń pod górę. Tak jak wcześniej napisał Andrzej upałów w Polsce jest tylko parę dni. Wystarczy na tę parę dni zdjąć pokrywę i ustawić mały wiatraczek biurowy. Gwarantuję, że przez noc temperatura wody w akwarium może spaść nawet o 4 stopnie.

W moim wypadku jak rok temu były upały i miałem w mieszkaniu ponad 30 stopni, to przez jedną noc chłodzenia załączył się termostat na grzałce, który był ustawiony na 25 stopni.