Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tu nowa. Witam wszystkich. Planuję założenie akwarium malawi 300l 120x50x50 związku z tym mam kilka pytań.

1)Filtracja biologiczna: który filtr wybrać HW-303(z lampą UV czy bez) czy IKOLA 600MAX?mechaniczna będzie at-203

2) jak ustawić wloty i wyloty filtrów?

a)kubełek wlot i wylot z tej samej strony a at-203 po przeciwnej

B) czy wylot z kubełka po jednej a wlot po drugiej z at-203

c) wlot kubełek z jednej a wylot i at-203 po drugiej

3) czy grzałka będzie mi potrzebna?

Opublikowano

Witaj na forum.

Ja miałem biologa w 300l HW 302 bez lampy ( moim zdaniem nie potrzebna tylko dodatkowe koszta) i w zupełności starczył . Na zasysie filtra biologicznego załóż gąbkę tzw prefiltr, który zniweluje zasys budów. Mechanika 2000l/h polecam z gąbką 45ppi.

U mnie jest to ustawione, zasys biologa na prawej bocznej szybie, obok falownik, w drugim końcu na tylnej szybie wylot biologa, obok filtr mechaniczny. Ustawienie cyrkulacji będzie zależało od ustawienia kamieni.

Czy grzałka będzie Ci potrzebna to zależy jak ciepło masz w pokoju. Kup na wszelki wypadek by zimą chociaż trochę podgrzewała wodę do 25 st.

Jeszcze taka podpowiedź, zacznij od prawidłowego startu z biologią, tak by ryby które wpuścisz już na początku czuły się komfortowo.

Powodzenia.

Opublikowano
3) czy grzałka będzie mi potrzebna?

..może tak może nie:) Wszystko zależy od warunków otoczenia w jakim będzie stało akwa. Ale warto mieć na wszelki wypadek..Ja mam w akwa ale właściwie bardzo rzadko się załącza bo bez grzałki mam 27.1C