Skocz do zawartości

Czy stare, używane złoże biologiczne można ponownie włożyć do filtra ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wcześniej nie miałem potrzeby się nad tym zastanawiać. W czasie funkcjonowania filtrów biologicznych, raz na jakiś czas przepłukiwałem złoże (oczywiście nie w wodzie z kranu, by nie zabić biologii). Jak dany filtr nie był używany, to przy ponownym uruchomieniu wymieniałem wkłady na nowe.

Mam w związku z tym „porowate kulki”:

- suche w miednicy i

- w starym nieużywanym dużym filtrze chyba mokre, bo nie wiem czy woda zdążyła wyparować.

Pytanie :

1/ Czy przy ponownym zastosowaniu używanych złóż biologicznych, obecne w nich martwe bakterie „zajmują miejsce dla osiedlenia się nowych bakterii” lub „będą rozkładały się psując wodę” ?

Pytanie nie jest być może zbyt mądre, ale nasza forumowa wyszukiwarka nie dostarczyła mi odpowiedzi, a jestem jeszcze przed drugą kawą.

Zakładam, że taka wiedza się przyda nie tylko mi.

Opublikowano

Takie doświadczenie robił Henryk i z tego co pamiętam to nawet ceramika, która przeleżała rok na zewnątrz w gorącu i mrozie wystartowała u niego zdecydowanie szybciej niż nowe złoże. Zapewne zaraz tu zajrzy i potwierdzi lub zdementuje :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak potwierdzam.

Złoże dla biologii jest doskonałe aż do czasu kiedy zupełnie się skruszy.

Jak ma pory to kolejne bakterie osiedlają się na złogach starych obumarłych a te zostają albo oderwane ( często wylatują takie białe płaty z rur kubełków - to właśnie te obumarłe złogi) albo zgniją i składniki ich komórek wracają do wody.

Jeśli masz taką ceramikę która chodziła w starym baniaku i jest mokra to na 90% jest to gotowa biologia do nowego baniaka - można ryby od razu wpuszczać.

Jeśli stała sucha długo to najpierw po uruchomieniu warto dla pewności przetestować biologię taką testową dawką wody amoniakalnej czyli 1/4 tego co dajemy jako startowe WA

1ml WA na 800l wody.

więc odpowiadając na twoje pytanie nowe bakterie zajmują to samo miejsce co stare odrywając je od podłoża a stare martwe złogi bakteryjne "psują wodę":D

• Dziękuję 1
Opublikowano

1/ Nie minęła godzina i mam już odpowiedź.

2/ Jest piątek.

3/ Założenie nowego akwarium wyniesie mnie trochę taniej niż myślałem. Albo inaczej - będzie więcej kasy na rybki.

Wniosek: Życie jest piękne:)

Opublikowano
Bo życie to trzeba zrozumieć.

Od zarania dziejów ludzkość próbuje i jakoś nikt temu nie podołał. Człowiek rodzi się i umiera głupcem.