Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie pokrywy. Aktualnie posiadam belke oświetleniową i denerwuje mnie chlapanie przy karmieniu ryb i spore parowanie. Pomyślałem o pokrywie. Wybrać z aluminium czy spienione pcv? Pokrywa z alu jest sporo droższa ale może warto ? Kolejna sprawa to czy warto zmienić w niej świetlówki na jakieś moduły led ? Przerabiał ktoś ten temat?

W ciągu dalszym proszę o pomoc przy wymiarach formatek do kaseciaka.

Opublikowano

Ze swojej strony polecam wykonać pokrywę ze spienionego PCW. Koszty jak sam zauważyłeś są dużo niższe, a i jej wykonanie nie jest za bardzo skomplikowane. Na internecie zamawiasz gotowe formatki, docięte na wymiar, kupujesz jeszcze tylko klej, wkręty, ceowniki i montujesz. Dodatkowo jej to bardzo łatwy w obróbce materiał, możesz montować dowolne oświetlenie bez zbędnych ingerencji. Teraz u siebie posiadam oświetlenie 2x54W, ale star z Malawi będę zaczynał we wrześniu. Wtedy to też kupię moduły LED ip68. Dodatkowo sterownik od forumowicza Romka, ustawiasz sobie cały plan dnia i już nie obchodzi Cię kiedy, co i jak ma się włączyć ;)

U siebie pokrywę ze spienionego PCW zrobiłem razem z bratem, a jeszcze dodatkowym atutem jest to, że możesz ją wykonać w dowolnym kolorze, gdyż wystarczy kupić jedynie okleinę meblową :)

Opublikowano

Czy wymiary kaseciaka będa dobre ?

wysokość 43cm

grubość 10cm

dlugość 35cm

Pompa atman at-306

Gąbką

WKŁAD FILTRACYJNY GĄBKA 40x10x10 cm PPI 45 (6313417013) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Nie wiem jak gęsta ma być gabka w pierwszej komorze.

Wymiary zapożyczone z budowy filtra deccorativo

Opublikowano
Czy moge poprosić kolegów o wymiary fomatek filtra do mojego akwarium. Widzialem że niektórzy z was maja powieszone filtry na wzmocnieniach. Moje akwarium niestety nie ma posiada wzmocnien.

Wymiary są uzależnione od pompy jaką zamierzasz tam włożyć, a także od tego czy będziesz umieszczał złoże jonowymienne czy nie. Mogę Ci zaproponować takie wymiary pod pompę DCT4000. Widok 2D ale to nie ma znaczenia bo wysokość ustalisz na podstawie swojego akwarium. Kaseta może stać na płaskim kamieniu w rogu, powinna być około 4-5cm od piasku a góra wystawać ponad lustro wody.

26069855393_447edbd2b1_o.jpg

Wymiary dla spienionego pcw o grubości 5mm

-- dołączony post:

Dodam jeszcze, że ten filmik jest dość stary i wiedza nasza na temat kaseciaków jest dużo większa, film nieaktualny :) Zresztą pewnie sam Henio powie, że można prościej to zbudować :)

Opublikowano

A ja ci zaproponuję coś mniejszego i zdecydowanie tańszego do wszystkich baniaków 0d 200 do 400l bez wzmocnień wzdłużnych . Wysokość jak podałeś na pw - 430mm

Kaseciak na pompie Atman 306 tak złożonej i umieszczonej w komorze pompy kratką zasysu w dół. Pompa leży bezpośrednio na złożu biologii lub na TMBT jak jest.

0479490edddb52f2med.jpg

takiego kaseciaka ( dla wersji prawostronnej lustrzane odbicie)

3c2da3b813b1d6cemed.jpg

pcv spienione 3mm czarne

gąbka 10x5x43cm ppi45 zamówiona w WodaTech

0,5 -1litr lawa wulkaniczna gradacja 2-4cm

blok adsorbera z rury fi75 x32cm z 1 litrem Purolite A520E lub Pure PA202

Wydajność realna filtracji 2000l/h

Bez żadnej waty tylko gąbka masz filtrację mechaniczną, biologiczną, usuwanie NO3 , klarowanie wody.

edit

Dla pompy Atman306 wymiar 120 można zmniejszyć do 90.

Wtedy kaseta ma wymiary 13x19x43cm czyli 10,6 litra

Komora za gąbką to komora bloku adsorbera z rurą fi75 oraz obok grzałka.

w komorze pompy na dnie podstawka 1cm a na tym złoże lawy i pompa.

Opublikowano

Ok dziekuję za wymiary. Biorę sie za robotę. Pozdrawiam

-- dołączony post:

W drugiej komorze zaraz za gąbka co ma sie znajdywać? lawa wulkaniczna ? W trzeciej komorze ma być tuba z purolite i pompa ? Dobrze rozumiem ?