Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Niestety po sprawdzeniu okazało się że wytrzymałość stropu to 150kg/m2 czyli bardzo słabo. Niestety więc musi zostać to akwarium.

150kg/m^2 czyli 150 x ilość metrów pokoju, a to już da Ci całkiem przyzwoitą nośność stropu.

W przeciwnym wypadku bał bym się do Ciebie wejść do mieszkania :) a gdybyś zaprosił 3 osoby o mojej wadze i wszystkie moje klony stanęły by przy Twojej skromnej 270 to już była by katastrofa budowlana.

Powiedz mi, masz blok z płyty czy nowy ? Postaram się podrzucić ciekawy artykuł.

Sam miałem dylematy o nośność stropu, ale je rozwiałem i teraz oczekuje na zalanie 666 litrów, które z dekoracją i szafką po zalaniu pewnie będzie ważyło około 900kg.

-- dołączony post:

Dodam jeszcze, że skoro masz 50cm głebokie i 45cm wysokie to akwarium, to może spróbujesz oprzeć filtrację na kaseciaku, to niewielka skrzynka (można ją okleić kamieniami) która spełnia rolę i mechanika i biologa i możesz dodatkowo umieścić tam grzałkę i złoże jonowymienne obniżające No3 i klarujące wodę.

Koszt wykonania takiej skrzyneczki to ~50zł razem z klejem. Do kasety trzeba doliczyć pompę, na Twój litraż niskobudżetowa ale polecana tu na forum to Atman AT306 za ~90zł. Oraz gąbkę - koszt 20zł z przesyłką ;)

Opublikowano

Wytrzymałość stropu jest taka jak napisałem czyli 150kg/m2. Jest to wytrzymałość użytkowa. Nie wiem jak ma się to do obciążenia dopuszczalnego. Tyle się dowiedziałem z dokumentacji technicznej domku jednorodzinnego.

Świetlówki jakie posiadam to Narva biovital. Światło jest typowe dla roślin. Barwa nie podoba mi się i dlatego myślałem żeby zamienić na coś bardziej niebieskiego.

Posiadam żwir w obecnym akwarium i juz zakupiłem piach kreisel 099. W filtrze posiadam oryginalne wkłady z filtra Jbl czyli gąbki i kulki mikromec.|

Deccorativo Twój pomysł jest bardzo fajny i piwo też sie znajdzie ale niestety mieszkamy sporo km od siebie :)

Opublikowano

Witaj według norm budownictwa nacisk na m2 powierzchni uzytkowej powinien wynosić 2kN czyli około 200kg oczywiście nie powinno być mniej ale wiadomo jak to bywa :-)

Opublikowano

Niestety akwarium dużo większe musi poczekać. Jeśli faktycznie będzie taka potrzeba to zrobię w garażu dużo większy zbiornik :)

Kaseciak to na prawdę super sprawa ale nie jestem w stanie wykonać go samodzielnie.

Kupie unimaxa 500 lub 700 i zasypie go w całości ceramiką a na zasysie zastosuje prefiltr. Zakupię też uszczelkę nową do obecnego filtra i zobaczymy czy nie będzie przeciekał. Jaki cyrkulator proponujecie ?

Opublikowano
Jeśli faktycznie będzie taka potrzeba to zrobię w garażu dużo większy zbiornik :)

Kaseciak to na prawdę super sprawa ale nie jestem w stanie wykonać go samodzielnie.

yyy... czyli "nie ma kłopotu żeby zrobić akwarium, ale nie potrafię skleić kaseciaka"? Bo nie kumam ;))

Opublikowano
yyy... czyli "nie ma kłopotu żeby zrobić akwarium, ale nie potrafię skleić kaseciaka"? Bo nie kumam ;))

Zapewne chodziło o to, że kupi większy zbiornik i postawi w garażu :) a zrobi w znaczeniu udekoruje i postawi, nie sklei :)

Opublikowano

Hehhe oczywiscie że nie potrafie kleić akwarium :) kaseciaka też a może po prostu sie tego obawiam. Czasami tak bywa że nam się coś wydaje strasznie trudne do zrobienia a tak nie jest. Wrócmy jednak do pytań jakie zadałem :)

Deccorativo ok przekonałeś mnie na 100 % do tego żeby spróbować przynajmniej zrobić kaseciaka. Gdzie szukać informacji jak duży ma być ten kaseciak . Gdzie go umieścić w rogu ?

Opublikowano
Jeśli faktycznie będzie taka potrzeba to zrobię w garażu dużo większy zbiornik :)

Ja czytam że pasji pyszczakowej jeszcze brak:( a w garażu trzymamy samochód a nie pyszczaki.

Tym mnie zaskoczyłeś że nie powiem ostrzej - jak masz syna czy córkę tak z 7 lat to ci one skleją. Kaseciak to taka konstrukcja że działa doskonale nawet jak krzywo sklejony i szpary nie większe niż 1cm - tam zupełnie obojętne czy sklejone szczelnie czy przecieka. To nie jest klejenie akwarium - każdy błąd wybacza ta konstrukcja. Zamawiasz formatki i klej sekundowy CosmoPlast500 pożyczasz od dzieci ekierkę z kątem prostym, stawiasz dwie kropki kleju na końcach ścianki i przystawiasz drugą przy ekierce kąt prosty - dociskasz i po 2 sekundach trzyma. Bierzesz do góry wpuszczasz kropelkę kleju od środka by ściekała w szparę rozprowadzasz zaostrzoną zapałką i dociskasz - koniec.

Pisało do mnie by im skleić kasetę wielu - każdemu odmówiłem i każdy z nich w końcu skleił sam - odrobina wiary w siebie jest potrzebna.:D wiesz jaka to satysfakcja jak się okaże nie nie masz dwu lewych rąk:p

Kupie unimaxa 500 lub 700 i zasypie go w całości ceramiką a na zasysie zastosuje prefiltr. Zakupię też uszczelkę nową do obecnego filtra i zobaczymy czy nie będzie przeciekał. Jaki cyrkulator proponujecie ?

Po co my ci podpowiadamy. Ustaliłeś w pierwszym poście że ma być ten drugi byk Unimax i mimo że nikt ci nie napisał że ten obecny jbl nie wydoli to się tego trzymasz jak pijany płotu..

A jak to się ma do tego by w baniaku nie było widać gratów o czym pisałeś?

Bezsensu co możesz zrobić to właśnie zawalić oba te kubły na max ceramiką nie zostawiając miejsca na mądre rozwiązania. Wodę masz w kranie twardą od cholery pH wysokie jak diabli do baniaka 270l wystarcza z naddatkiem 1l złoża ceramicznego nawet tego najtańszego - rurki po 6zł/l reszta zbędnie hamuje wodę i zbiera gówna. Jak ci prąd wyłączą to będzie z tego zgromadzonego g.. ekstra siarkowodór. Masz już piękne złoże Micromecu zapewne 1 litr czyli do baniaka 800l a masz tylko baniak 270l - dociera do ciebie ?.

Nawet jak dasz 20l ceramiki to i tak to nie usuwa tego NO3 10ppm w kranie i następnych 20-30ppm od rybek nie usuwa PO4 ani nie klaruje wody z humusu.

Robisz jakąś filtrację monstrum do 270l gdzie wody 200l i do tego będą dwa kubły ceramiki i nic co usuwa NO3 i PO4.i klaruje wodę. Zostaje ci durne kubłowanie po 50% co tydzień.

I tak zrobisz po swojemu - ja kończę porady bo to bez sensu.

Opublikowano

Czy moge poprosić kolegów o wymiary fomatek filtra do mojego akwarium. Widzialem że niektórzy z was maja powieszone filtry na wzmocnieniach. Moje akwarium niestety nie ma posiada wzmocnien.