Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Tak jak w temacie , zdecydowalem sie na prefiltr w biologu, jest to kubelek tetratec ex1200 jednak obecny z waty akwarystycznej bardzo szybko sie zapycha i ogranicza przeplyw.

Moje pytanko jakiej gestosci gabke najlepiej zastosowac ??

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Szczeze powiem ze kuszaca opcja ale moja tetra 1200 niestety nie uciagnie. Jestem skazany na 1 opcje

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Podepnę się trochę pod temat :)

Posiadam zakupiony filtr AQUAEL TURBO 2000 i czy gąbka z niego może posłużyć jako prefiltr do kubełka (JBL e901), a do mechanika założyć taką: Gąbka

A może polecicie coś innego (mniejszą, większą, inna gradacja, rodzaj)?

Dodam, że obie pompy będą pracować w baniaku 240L

Opublikowano
24 minuty temu, luki174 napisał:

A może polecicie coś innego (mniejszą, większą, inna gradacja, rodzaj)?

..osobiście polecam Ci to co sam stosuję http://www.rybarium.pl/eheim-prefilter-4004320.html

z tym ,że zamiast gąbek które widać na zdjęciu daję watę akwarystyczną i to bardzo dużo ( ciasno). W ten prefiltr pasują dwa rodzaje ( średnica) węży ale to musisz sam gdzieś na Allegro zobaczyć.

27 minut temu, luki174 napisał:

Posiadam zakupiony filtr AQUAEL TURBO 2000 i czy gąbka z niego może posłużyć jako prefiltr do kubełka (JBL e901), a do mechanika założyć taką: Gąbka

..gąbkę którą pokazujesz do mechanika jest bardzo OK. Też w mechaniku taką używam. A jeżeli chodzi o oryginalną którą chcesz dać z AT200 do JBL e901 możesz ją dać ale ona ma trochę zbyt duże oczka. Pomyśl na tym prefiltrem co Ci linka wkleiłem.

Opublikowano

A no to pewnie zakupie ten prefiltr.

a często te watę wyciągasz i czyścisz? Nie ogranicza za bardzo przeplywu?

a jeśli chodzi owielkosc tej gąbki do AT2000, to czy będzie dobra, czy tez wziac wieksza/mniejsza?

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, luki174 napisał:

a często te watę wyciągasz i czyścisz? Nie ogranicza za bardzo przeplywu?

..ja mam filtr NCF1500 i uwierz mi ,że naprawdę bardzo gęsto daję tę watę i gołym okiem nie widzę aby mi ograniczało to przepływ. Jeżeli już to w sposób niezauważalny. A watę zmieniam co dwa tygodnie z tym ,że co tydzień (

36 minut temu, luki174 napisał:

kiedy nie zmieniam) po prostu wyjmuję ,płuczę pod ciepłą kranówą i z powrotem do prefiltra:)

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
33 minuty temu, luki174 napisał:

a jeśli chodzi owielkosc tej gąbki do AT2000, to czy będzie dobra, czy tez wziac wieksza/mniejsza?

..jest OK. Też mam taki rozmiar. Mniejsze często szybciej się zapychają i spowalniają przepływ tak ,że nawet przez tydzień nie wytrzymują. Wadą jest jej wielkość...ale można ją ukryć..mojej nie widać aż tak bardzo.