Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam pojęcia temu zapytałem. Wybacz głupie pytanie już nie zadam :D. Z tego co wyczytałem o tym bloku ma on być zautomatyzowany i znajdować się wewnątrz kaseciaka?

Chyba poczytam o tych żywicach i się zastanowię, którą zakupić.

Opublikowano
Z tego co wyczytałem o tym bloku ma on być zautomatyzowany i znajdować się wewnątrz kaseciaka?

Chyba poczytam o tych żywicach i się zastanowię, którą zakupić.

Blok adsorbera NO3 umieszczamy w odrębnej komorze kaseciaka , obok wchodzi grzałka więc jest to kompletna filtracja mechaniczna, biologiczna, klarowanie wody, grzanie wody, usuwanie NO3 a nawet PO4 która chowa wszystko poza falownikiem, a woda nie opuszcza baniaka.

Nie piszesz czy ta 600ka Malawi już jest czy dopiero będzie więc jeśli zrobisz tło z modułów jak Plezi to nawet kaseciak zniknie.

W baniaku będzie widać tylko tło, kamienie,piach ,rośliny ( to jak ryby pozwolą) i mały falownik ale i jego da się schować za kamieniem.

Projektów bloku adsorbera masz w odpowiednim temacie bez liku. Wiele rozwiązań sam zaproponowałem.

Ostatecznie u mnie po dwu latach prób :D pracują dwa bloki jeden w Tanganice drugi w Malawi.

Oba są na rurach kanalizacyjnych fi75 długości 32cm z zatyczkami słupków ogrodzeniowych fi76 i napędzane własną pompką 200-300l/h o taką

AG204A NAPOWIETRZACZ DO AKWARIUM POMPKA 220L/H HIT (6135772282) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

zaślepka do rury fi 76,1 (2 1/2") NAJTANIEJ (5847411731) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

każdy na 1 litrze Purolite A520E i by drobinki nie wyleciały do baniaka na obu końcach rury w zatyczkach są wciśnięte okrągłe gąbki ppi45 grubości 2cm.

Wszelkie worki z pończochy jak proponujesz w innym temacie tylko pogorszą przepływ i nic nie poprawią.

Proponuję ci przyjąć taką zasadę.:rolleyes:

Najpierw zbuduj i sprawdz to co inni już zrobili i są zadowoleni a jak tobie nie będzie pasowało to przerób po swojemu - najpierw sprawdz że jest lepiej i dopiero wtedy zaproponuj na forum:D

Dwie żywice jonowymienne na azotany NO3 to:

Purolite A520E - sprawdzona przez wszystkich i dostępna w opakowaniach 0,5 i 1l ale producent zaleca jej formowanie wstępne i przestaje działać przy pH 8,4 wymaga przepływu 32OZ/h czyli dla 1 litra złoża 32l/h

Pure PA202 - chińska jeszcze nie sprawdzona bo dostępna tylko w worach po 25kg gdzie producent nie wymaga formowania wstępnego i działa podobno nawet do pH 14 - problem w tym że trudno kupić 1kg lub 1 litr. więc na tym skup uwagę i wydepcz ścieżkę dostępu do opakowań 1litrowych, a wielu ci podziękuje - ja też:D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Proponuję ci przyjąć taką zasadę.:rolleyes:

Najpierw zbuduj i sprawdz to co inni już zrobili i są zadowoleni a jak tobie nie będzie pasowało to przerób po swojemu - najpierw sprawdz że jest lepiej i dopiero wtedy zaproponuj na forum:D

Te słowa powinny być wymalowane na samej górze w dziale DIY :)

Wiem bo sam lubię kombinować jak koń pod górę, taka natura ;)

Co do sześćsetki, to w razie pytań śmiało do mnie uderzaj, litraż podobny, filtracja oparta na kaseciaku zamurowanym w tle strukturalnym z pompą DCT4000 + falownik RW8.

Co prawda na razie baniak czeka na start, ale zielony całkowicie nie jestem - patrz obecny baniak :)

Co do poprzednich wypowiedzi w sprawie DCT6000, obawiam się, że to przerost formy nad treścią, pompa po jakimś czasie wybiera dość dużo wody z komory biologii, u mnie obecnie pracuje na 3-4 biegu i lustro wody jest niżej o dobre 5cm.

Dochodzi też sprawa głośniejszej pracy, optymalnie DCT4000 pracuje przy 4-5 biegu, poniżej i powyżej staje się głośniejsza, jeśli DCT6000 też ma taką tendencję to się może okazać że będziesz miał głośno bo pompa będzie musiała pracować na 1 biegu.

I tak uważam że idziesz w dobrym kierunku, bo duże 600l akwarium skryje kasetę a bezpieczeństwo jest większe, cały osprzęt zamykasz w środku, jak baniak nie pęknie to woda się nie wydostanie ;)

Pozdrawiam i kibicuję

• Dziękuję 2
Opublikowano

Baniak już chodzi.

Serdecznie dziękuję za porady. Na pewno będę robić to biorąc pod uwagę wszystkie Wasze wskazówki. Będę pisać i pytać. Gdyby było więcej chętnych można by kupić cały worek i podzielić po kilogramie :D.

Na dniach zakupie wszystkie części do kaseciaka, podmiany wody bezpośrednio z sieci jak i wszystko do żywicy. Plezio za projekt kaseciaka dzięki :D. Tylko teraz pytanie. Lepiej fi 75 czy 104? Bądź 110?

Klejone na szybko

Opublikowano

Henio ma sprawdzone rozmiarówki korka vs rura od kanalizacji fi75. Ja szukałem czegoś pomiędzy, znalazłem i zrobiłem z wentylacyjnego, ale nie obeszło się bez przygód i kombinacji. Na koniec mogę powiedzieć tak działa i jest ok, ale stwierdzam że wyważyłem drzwi otwarte na oścież :)

Opublikowano

Plezio w Twoim projekcie jest pod fi104, czytałem o żywicy i wychodzi na to, że im szerzej tym lepiej ale wysokość rurki też musi być odpowiednia.

Lista zakupów do wszystkiego:

FILTR WODY NYPEL 1/2" GZ DO ŁĄCZENIA KORPUSÓW (5683111507) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

FILTR WODY WKŁAD BLOK WĘGLOWY AQUAFILTER FCCBL (5643106694) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

FILTR WODY WĘŻYK FILTRACYJNY 1/4" czarny (5777288109) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

FILTR WODY korpus 10 cal filtra wody gwint 1/2 cal (5574481144) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

KLUCZ DO KORPUSÓW 10" FILTRÓW OSMOZA RO 5 6 7 (5660652674) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Wkład do filtra piankowy 1 mikronów 10cal osmoza (5660677369) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

ZAWÓR NA WĘŻYK 1/4 CALA QZP14 (5616263722) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Do tego oczywiście falownik i pompa, które właśnie kupiłem.

Tylko nie wiem skąd kupić elementy kaseciaka :o!? Może ktoś z Łodzi :D?

-- dołączony post:

Bądź zamiast ostatniej pozycji

POJEMNIK OTWIERANY DO NAPEŁNIENIA ŻYWICĄ ZŁOŻEM MB (5065480575) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

ŻYWICA na AZOTANY ZŁOŻE ANIONNIT Purolite A520E (5310578011) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

bo na aukcji w/w jest 0,75L w puszcze..

Opublikowano

Henryku o ile mogę się do Ciebie tak zwracać? Czemu tak nieładnie piszesz :P?

Oczywiście, że mam i to jedno i drugie :D.

Jakiś pomysł pewnie masz wybitny :D!

Opublikowano

Oczywiście pisz po imieniu a pomysł nie jest wybitny tylko sprawdzony.

We wskazanym linku masz poniżej zdjęcia pełne zestawienie gratów do ustrojstwa z jednego miejsca czyli osmoza.pl gdzie i kranik do bloku też kupisz łącznie z 1l A520E. Tylko rura fi75 zatyczki gąbka i motorek gdzie indziej.

Tam jest napisane dlaczego wężyk nie 1/4" a droższy 3/8":D także dlaczego woda mieszana ciepła z zimną od razu z kranu.

Także dlaczego ten wkład węglowy a nie inne podwójne korpusy z sedymentacyjnymi.

Weż pod uwagę co pisałem wcześniej

podmiany raz na miesiąc 20% to przed 6 miesięcy przepłynie przez ustrojstwo 700-1000l wody a wkłady i tak trzeba wymieniać co 6 miesięcy - oba:D

to pomyśl

Opublikowano

Akurat do podmiany wody bezpośrednio z sieci mam większość :D, a graty które tu wstawiłem są też do wkładu z żywicą :P. Tak wiem pół roku i zmiana ale koszt nie jest tak bardzo wielki w porównaniu do ułatwienia jakie będę mieć przy podmianach!