Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

..inaczej wygląda teoria a inaczej praktyka. W 200l trzy gatunki to teoretycznie jest do zaakceptowania. Ale w praktyce może być tak ,że te trzy samice "saulosi" będą zajechane, będą w efekcie chowały się za aranżacją, będą płochliwe a co gorsza mogą zostać "bojkami". Samiec będzie je eksploatował na maxa. A jego agresja podczas tarła może spowodować to ,że i inne ryby będą się chować. Wiem..nie musi tak być..ale opisuje to na przykładzie jaki miał miejsce u mnie przy tak małych haremach. Inna sprawa to "maingano". Uwierz mi ,że nawet dorosłe osobniki jest ciężko rozróżnić jeżeli chodzi o dyformizm płciowy.

Jeżeli mogę Ci coś doradzić to zrób akwa dwugatunkowe co wiąże się z większą ilością samic a nawet na początek dałbym po dwa samce. Taki układ może długo przetrwać chyba ,że np. samiec "saulosi" zostanie samcem alfa i będzie nękał tego drugiego. Ja mam w tej chwili dwa samce ( po wielu latach dopiero mi się udało tak trafić) które podzieliły się terytorium i żyją w zgodzie bo każdy na swojej części. Wszystko ma swoje zalety i wady..czym dalej w las tym więcej pytań i dylematów.

Opublikowano

Pytam bo sam pracuje w sklepie zoologicznym ;)

mam tu co prawda tylko 3 gatunki pyszczaków (na więcej nie ma miejsca) ale wiem ze to te na 100% ;)

tylko problem w tym ze L.chisumulae nie ma w ofercie mój dostawca ryb

Opublikowano

AndrzejWalb, oczywiście, to chyba najważniejsza decyzja ;)

Chodzili mi tutaj, ze jeśli wybierze gatunki, które beda odpowiednie, to warto je wówczas tam kupić ;)

Sorki, moze źle to sformułowałem :)

Opublikowano
Pytam bo sam pracuje w sklepie zoologicznym ;)

mam tu co prawda tylko 3 gatunki pyszczaków (na więcej nie ma miejsca) ale wiem ze to te na 100% ;)

tylko problem w tym ze L.chisumulae nie ma w ofercie mój dostawca ryb

Aquaafrika - Trójmiasto, Malawian - Śląsk, Tanganika-Konin - centralna polska.

Wszystkie te firmy są w stanie, w niedługim czasie, sprowadzić dla Ciebie L. chisumulae.