Skocz do zawartości

obsada 200l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem na forum nowy (chyba) lecz czytam je już od ładnych paru lat :)

Nigdy nie czułem potrzeby udzielania się aż do dziś jako że stawiam nowy zbiornik 100x40x50h. mam pytania co do obsady.

Nie od dziś wiadomo ze większość osób chce mieć akwarium kolorowe i ciekawe, problem w tym ze mi podobają się samce labidochromis chisumulae a samice tego gatunku mimo ze urok swój mają to kolorami nie błyszczą. Myślałem o jakimś innym gatunku ale nie wiem co wrzucić, myślałem nad P. cyaneorhabdos ale chciał bym coś typowo terytorialnego a z maingano różnie to bywa (z tego co czytałem). Druga opcja to P.saulosi z tym ze samice są żółte wiec dalej kolorystycznie akwarium nie powala.

Tak wiec z mojej wypowiedzi rodzi się pytanie: Czy może ja się nie znam i jest gatunek który odpowiadał by moim wymaganiom, którego ja nie znam?

witaj na foum, jak dla mnie to chcesz za wiele:P prawda jest taka ze czego bys nie zrobil bedzie wygladalo pieknie jesli dobrze zaaranzujesz wnetrze i oczywiscie odpowiednie kolorystycznie oswietlenie. W takim ukladzie rzeczy nawet malo atrakcyjne polaczenia beda naprawde sprawialy dobry efekt

Rozważ obsadę typu Labidochromis Perlmutt i Pseudotropheus Saulosi ewentualnie za Saulosi wrzuć rdzawego. Na ten moment jest to ryba niedoceniona lecz jak dorośnie będzie cieszyła oko. Przy Saulosi masz dwa kolory i przy dobrym rozłożeniu kamieni można spróbować z dwoma samcami Saulosi.

• Dziękuję 1

Rzecz w tym ze chciałem zaplanować obsadę w oparciu o Labidochromis chisumulae i do tego gatunku coś dobrać, z tym ze jest jeszcze możliwość ze nie dostane tego gatunku u siebie w mieście i wtedy będę kombinował z czymś innym.

Zapytam jeszcze o ilosci ryb jakie mógł bym wpuścić ile maingago lub saulosi z chisumulae?

Jeśli mogę Ci coś doradzić, to nieważne jakie gatunki wybierzesz, to kup je w renomowanych firmach ;)

Już kilka osób miało problemy z rybkami z zoologicznych, bo później mogą wyjść różne 'cuda' :/

A jeśli nie masz w pobliżu żadnego, to warto przeglądnąć ofertę jednego z naszych forumowiczów, tj. fishmagic.

Osoba znająca się w temacie, doradzi i wyśle rybki w odpowiednich warunkach ;)

Sam planuję zakup u tego hodowcy, jednak muszę jeszcze chwilę poczekać :(