BuFuX Opublikowano 24 Listopada 2007 #1 Opublikowano 24 Listopada 2007 Raz wygląda jak samiec raz jak samica. Czytałem że przy małej obsadzie zdominowny samiec wygląda jak samica. Czy to prawda??? HELP
sision Opublikowano 24 Listopada 2007 #2 Opublikowano 24 Listopada 2007 stawiam na samiczkę Owszem, zdominowany samiec może przypominać samiczkę. I to nie tylko w tym gatunku. Najłatwiejsza metoda rozpoznania-czy będzie nosić/nosiła ikrę, czy nie minus metody-nie sprawdzisz, kiedy będziesz chciał
PTB_PL Opublikowano 24 Listopada 2007 #3 Opublikowano 24 Listopada 2007 wygląda jak młody albo zdominowany samiec, dorodny samiec ma bardzo wyraźny czarny pasek na płetwie odbytowej i czarne paski na płetwach brzusznych. Sam mam yellowy i samce można odróżnić od samicy również tym, że samice nigdy nie biorą udziału w walkach, ja mam 2 samce i tylko one próbują sił wobec siebie a pozostałe 4 yellowy to samice i nic tylko obserwują, ewentualnie uciekają jak je samce gonią. Samice u mnie w ogóle nie mają czarnego paska na płetwie odbytowej ale są również młode bo półroczne.
Rekomendowane odpowiedzi