Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cała pompa to droga inwestycja a wirnik tani w dodatku jak na juwela to nawet bardzo tani;)

Wydaje mi się że związek może być z tą obudową/maskownicą. Nic innego nie przychodzi mi do głowy co może powodować takie zapachy.

W tych komorach obok pompy min tam gdzie jest grzałka zbiera się na dnie troszkę syfu i woda bardziej stoi ale chyba nie aż tak by zapachy wydawać.

Opublikowano

Jednym słowem klops tylko brudna jest Wata wszystkie gąbki i wkłady czyste bez śladów zanieczyszczeń...czy są jakieś w nim uszczelki ??? kupiłem ten filtr z akwarium był on używany więc może coś źle złożone jest ??ale jak pamiętam nie miałem żadnej uszczelki jak go rozbieralem ,były tylko dwa oringi na pompie .

Opublikowano

Góry koszyk dolny również jest w takim stanie jak nowy...jak tak będzie to zostawie tylko obudowę i przerobie filtr usunę przegrody i zamontuje duży wkład gąbkowy i tak będzie optymale rozwiązanie

Opublikowano

I się poddałem, jutro jak wrócę montuje trzeci fitr będzie po prawej stronie jest to jbl i100 więc może on pomoże zbierać syfy z dołu:) dziś rozebralem cały i wszystko w porządku więc to chyba taki urok owego juwela...albo podłącze drugi kubełek mam jeszcze jbl e901 i może niech on zbiera bo irytuje mnie że tam gdzie ten filtr wewnętrzny jest dużo syfu:(( więc jutro po pracy będę miał ciężki wieczór:)pz. Wszystkich

Opublikowano

za ledy - Bravo Ty;)

...ale co do filtra to nie poddawaj się bo to dobry filtr i szkoda abyś nie mógł z niego korzystać. Jeżeli wszystko rozebrałeś i przeloty są drożne (nic podejrzanego nie zaczepiło się i nie gnije) to myślę że wodqa z brudem dostaje się w szpary między filtrem a obudową/maskownicą.

Widzę że masz otowry, nacięcia na dole. Pytanie jak to jest spasowane bo może nie przylega idealnie i w małych zakamarkach coś "kwitnie".

Falownik dobrze ustawiony tak aby ładnie naganiał kupska do tego filtra załatwia sprawę bez dodatkowego filtra wew. Tylko oby udało Ci się wyjaśnić skąd ten zapach (?)

ps.jeżeli w tym koszyczku masz cirax lub inną ceramikę to daj do dolnego koszyka z wolniejszym opływem wody.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Właśnie czekam na szefa i biorę sobie wolne muszę cos pokombinować bo tak byc nie może:)

-- dołączony post:

Wszystko sprawdziolem jeszcze raz jest dobrze śmierdzący zapach znikł jak grzałkę wykonałem :) taki urok widzę tego filtra bardziej biolog niż mechanik wsadzilem na próbę jbl i100 ale wygląda on w środku paskudnie :(skoro woda jest krystaliczna kubełek pracuje bardzo dobrze + juwel to nic nie będę kombinowac:))

Opublikowano

...nie ma to jak zadowolenie z własnego dzieła;)

jeszcze polubisz ten filtr, prostota w obsłudze. Mam kilka lat i zero przykrych zapachów.

Wkłady ustawisz po swojemu bo wg juwela w dolnym koszyku biologia a w górnym mechaniczny.

Mamym ceramikę w kubełkach więc myślę że tu nie ma co ograniczać tym przepływu

a do tego koszyczka można zapakować purolite, właśnie testowo tak zrobię , zobaczymy czy coś drgnie w temacie.

od czasu do czasu odmulaj te komory śmieciowe i będzie grało;)