Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PTB_PL ale jak to się zaczęło? od czego? Przenosiłeś ryby, zmieniałeś dekorację, tło? Tak po prostu zaczęły się ocierać?

Ja powtórzę, u mnie właściwie cały czas się któraś ociera, ale żadna jeszcze nie padła. Nie wiem czy mam szczęście, czy jak, ale się już przyzwyczaiłem. Podejrzewam, że to ewentualnie wysokie NO3, ale pewności nie mam, a denitryfikatora nie mam za bardzo jak zbudować, bo żona nie zaakceptuje 50m węża w salonie.

Napisz jak to się zaczęło.

Pozdrawiam, współczucia i pozdrowienia!

Opublikowano

maingano już wcześniej się ocierał ale tym za bardzo się nie przejowałem, tak było jakieś 2 - 3 tygodnie, później zaczął się pokładać na kamieniach, był niestabilny w wodzie (kołysał się na boki) a wczoraj co dało mi 100% pewność, że to bloat to, że zaczął się cały trząść i energicznie wycierać się o podłoże, i do tego zauważyłem wycieranie się o dekoracje yellowów czego nigdy nie robiły. Dodałem wczoraj 1g Metonidazolu (4 tabletki po 250mg) raczej zapobiegawczo bo na 200L wody powinienem dodać 7,2g czyli aż 28 tabletek!!! czy na prawdę, aż tyle??? te proporcje mam z tego tekstu http://tooold.superhost.pl/ryby/tropheus/bloat.html powiedzcie czy te proporcje są dobre i czy rzeczywiście aż tyle tabletek na 200L bo mnie to trochę dziwi, że aż tyle.

Pozdrawiam

Opublikowano

PTB_PL 4 tabletki raczej nic nie pomogą, jeśli zdiagnozowałeś Bloat to zrób kurację, daj 2,5 grama metronidazolu na 100l wody tj. 10 tabletek, czyli na kurację 20 tabletek, możesz spuścić z 30 wody wtedy daj mniej, po 4-5 dniach podmień 30 lub dolej brakującą wodę, jeśli po tym czasie nie zauważysz poprawy kurację powtórz i powinno być ok.

Powodzenia.