Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym zaczerpnąć waszej wiedzy i doświadczenia na temat filtracji/

aktualnie posiadam baniaczek 375 l , filtracja:

AquaEl Unimax 700 http://www.akwarium.net.pl/port/modules/smartsection/print.php?itemid=9 oraz mechanik AquaEl Turbo 1500.

aktualnie szykuję się do zakupu baniaczka nieco większego 220/50/50 bądź 200/50/50 bądź 250/50/50

i tu pytanko! jak widzicie waszym zdaniem filtrację przy takiej przesiadce na większy zbiornik?

co zostawić,co dokupić ?

poz

Opublikowano

amigo to zła przesiadka :D - koniecznie co najmniej 250x60x60:D

Dla tej właściwej jedynej opcji Unimax biologię a nawet mechanikę udzwignie - moim zdaniem zabraknie cyrkulacji wody czyli zgarniania gówienek pod wloty tego Unimaxa - dokupisz Jebao RW8 lub 15 i będzie klawo.

Nie wpisałeś miejscowości ani parametrów kranówy więc to co siedzi w unimaxie możliwe że do pewnej modyfikacji, ale to marginalne koszty.

Pozostanie więc koszt nowego szkiełka ale i tu wiem że w wersji full OW lub UCG nie powinien przekroczyć 1800zł:D więc jest jeszcze dużo do zwalenia z ceny:D

Opublikowano

250x60x60 hmm ale to wychodzi 900 l! a unimax do 700l myślisz że da radę? cyrkulator jebao WP 25, jak za słaby to dokupię mocniejszy? zasyp typowe malawi ,koral ,lawa,

w 375 też mam pyśki...ale tak się spodobały...a poza tym mam mocny biolog i tu pojawiła się myśl o większym szkiełku.!

co do ceny to chyba piszesz raczej bez szafeczki...? ;)

poz

moim zdaniem zabraknie cyrkulacji wody czyli zgarniania gówienek pod wloty tego Unimaxa - :D

trochę poza tematem , czy na wloty unimaxa lepiej mieć prefitr czy raczej niech wali wszystko do boiloga?

poz

Opublikowano

Wszystko jak na razie w temacie:D

No właśnie w tych prefiltrach na wlotach unimaxa oparłbym mechanikę to tak z 1200l/h + ten wymieniony wcześniej AqC1500 suma coś pod 2700l/h - czyli mechanika OK a ten unimax 700 zostaje do biologii. a tam z 15l na złoża. Masz pojęcie że do biologii wystarcza na 900l baniak - 2,5litra lawy wulkanicznej czy innego złoża które zapewne tam już siedzi w nadmiarze. To nie pełny jeden koszyk w tym unimaxie a co do pozostałych to jak wpiszesz miejscowość w profil lub podasz parametry kranówy swojej.

Nie jestem ekspertem od kubełków ale sądzę że spokojnie nawet w tak małym baniaku jak 900l wszystko podoła. Podobno duże zaczynają się od 1000l jak masz miejsce to od razu zamawiaj duży:D

Jak widzę nawet WP25 masz - u mnie taki w 300l chodzi na 1 biegu i piasek wymiata więc i w twoim podoła.

Co do baniaka wyrażnie podałem że cena za szkiełko - stelaż albo szafka to inna bajka.

Ale może inni poradzą inaczej.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Osobiście do twojego akwarium zapodał bym jako filtracje biologiczną tego Unimaxa ( zasypać go matrixem Seachemu i to na 100% styknie ) i do tego dał bym jako mechanika narurowca. Oczywiście dałbym same korpusy przed pompą mechaniczne a za pompą kompletnie nic. Jako cyrkulator Jebao RW15 lub jego odpowiednik wp-40. No i jak napisał Heniu minimum 60cm wysokości jak i szerokości, waga zupełnie się nie przejmuj bo to wcale dużo wbrew temu co myślisz nie waży.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Oczywiście dałbym same korpusy przed pompą mechaniczne a za pompą kompletnie nic. .

Stan. masz jakieś materiały poglądowe? sposób wykonania..porady...

poz

Opublikowano

Możesz zobaczyć moje filmy na YT lub na moim fb (FOTO MALAWI STAN) tam wsio jest pokazane i wytłumaczone. Robisz jedynie tylko mechaniki plus pompa albo cały narurowiec łącznie z biologią za pompą.