Skocz do zawartości

purolitr czy nitratex ?? krysztalowa woda + ograniczenie no3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli planujesz wsadzać purolite do akwarium 340l to zakup sobie 1l...

...ja nawet myślę o tym Andrzeju aby sobie dokupić jeszcze pół kg aby po prostu podmienić w momencie regeneracji. Chodzi mi o to ,że wyjmuję "stary" na jego miejsce wkładam "nowy" a stary spokojnie regeneruję . Tak robiłem z NitraTex kiedyś. Chociaż Lufa555 pisał ,że regeneracja trwa 20 minut..Przemyślę to jeszcze...Dodam jeszcze jako info dla kolegi ,że ja mam w dwóch pończochach ( czyli po ok 25 dg) w każdej ale każda nich jest umieszczona w innym koszu w filtrze.

Opublikowano
...ja nawet myślę o tym Andrzeju aby sobie dokupić jeszcze pół kg aby po prostu podmienić w momencie regeneracji. Chodzi mi o to ,że wyjmuję "stary" na jego miejsce wkładam "nowy" a stary spokojnie regeneruję . Tak robiłem z NitraTex kiedyś.
Ja właśnie mam w planach tak zrobić jak piszesz...

Chociaż Lufa555 pisał ,że regeneracja trwa 20 minut..Przemyślę to jeszcze...

Znając życie zapewne przedłuży się do 60min(regeneracja,przepłukanie złoża itd),a tak od razu wkładasz nowe złoże zamykasz kubeł i po sprawie :D...

Opublikowano

koledzy a ja dostrzegam w tym co proponujecie skażenie Purigenem:D

A Purolite A520E to nie to samo.

Nie wiem ile czasu i w jakich warunkach przetrzymujecie to złoże jonowymienne aż doczeka się włożenia do baniaka ale zwracam uwagę na fakt.

Moczenie w solance 10% nawet przez godzinę nie powoduje zabicia bakterii w tym złożu a trzymanie nie wiem jak długo i czy wilgotne nie dokłada syfu czyli patogenów.

Purigen regenerujemy podchlorynem sodu a ten wybija wszystko łacznie ze spaleniem ( utlenieniem) zanieczyszczeń organicznych czyli g...

Dopiero stężenie NaCl 20-30% jest bakteriobójcze ale nie utlenia zanieczyszczeń organicznych - dlatego granulki Purolite nie bieleją a pozostają brudne mimo że gotowe do adsorbcji NO3 i humusu z DOC.

Może jednak lepiej nie dzielić włosa na pół:D lepiej w tym czasie jak cała żywica się regeneruje zrobić przegląd w kuble, ale to tylko taka sugestia:D.

lufa ma rację wystarczy 20-30min ciepłej solanki i dwa płukania pod kranem by włożyć żywicę ponownie.

Nie ma tu zagrożenia chloru a tylko śladowych ilości soli czyli NaCl co nie jest zabójcze ani dla bakterii nitryfikacyjnych ani dla ryb.

• Dziękuję 2
Opublikowano
Może jednak lepiej nie dzielić włosa na pół lepiej w tym czasie jak cała żywica się regeneruje zrobić przegląd w kuble, ale to tylko taka sugestia.

...fakt..tak pewnie jest bezpieczniej.

-- dołączony post:

Nie wiem ile czasu i w jakich warunkach przetrzymujecie to złoże jonowymienne aż doczeka się włożenia do baniaka

...NitraTex w skarpetce suszyłem na kaloryferze i w taki stanie wysuszonym po regeneracji trwało 2-3 miesiące. Niby wszystko było OK. Jak będzie z purolite zobaczymy...Ale jak opisałem wcześniej..Przemyślę to jeszcze ale dzięki za swoje spostrzeżenia.

Opublikowano

Ja regenerowałam po 2 miesiącach. Nie musiałam bo poziom NO3 nie przekraczał 10. Zżerała mnie babska ciekawość.

Ponieważ jestem bałaganiarą z natury to wygląd mojej kuchni nie nadawał się do publikacji. Ulało mi się Purolite na kuchenkę.... Nauczona doświadczeniem mam już e rurze w skarpecie.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

5777b27db1862.jpg

Wlasnie doszla do m ie przesylka ze zrodla poleconego kilka postow wczesniej. Nie mniej jednak gradacja jest conajmniej inna od tych opisywanych przez was.

Czy teraz wystarczy ze umieszcze to w ponczoche (badz kilka) i do baniaka ?? Czy powinienem jeszcze jakies inne dzialania podjac ?

Opublikowano

Wlasnie doszla do m ie przesylka ze zrodla poleconego kilka postow wczesniej. Nie mniej jednak gradacja jest conajmniej inna od tych opisywanych przez was.

Czy teraz wystarczy ze umieszcze to w ponczoche (badz kilka) i do baniaka ?? Czy powinienem jeszcze jakies inne dzialania podjac ?

Na czym polega inność gradacji? Wypłucz żywicę pod kranem i umieść w filtrze lub bloku .

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wydaje sie byc na zbyt regularna ale skoro mowisz ze oki to tak zrobie. Pytanie tylko czy dac caly kg czy polowe ?? Juz niedlugo upragniony start 340l :)

Opublikowano
Pytanie tylko czy dac caly kg czy polowe ?? Juz niedlugo upragniony start 340l

...masz zamiar to dać do nowego baniaka?

...doczytałem teraz we wcześniejszych postach,że potrzebujesz do 340 litrów. Pierwsza rzecz to jest to ,że na 340 powinno wystarczyć 1/2 kg ( zależy jeszcze od wysokości NO3). Druga sprawa to pytanie po co chcesz teraz to znaczy w momencie zmiany zbiornika? Przecież nie wiesz jakie będziesz miał NO3?

• Dziękuję 1