Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dla mnie sciana nachodzaca na szklo co prawda zaslania cyrkulator itp ale zabiera efekt duzego baniaka skracajac wizualnie.

Inna koncepcja to wydluzyc do 300 x 70 x 70 czyli podobna objętość, na srodku zrobic duzy "kopiec kreta" gruzowisko i dodac przesuwne lustro lub maskownice po przeciwleglych stronach naprzemiennie. Jak znudzi ci sie odizolowanie to przesuwasz i cieszysz sie calym 300 cm szkla.

Patenty proponowane zaczynaja coraz bardziej pasowac i pomysl staje sie realny ale tutaj w szerokosc trzeba isc aby odzyskac co wyspa zabrala: wiec lepiej dluzsze bez wyspy :)...

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich,co prawda nie znacie mnie bo się nie ,,udzielam,, ale ja czytam Wasze posty i podziwiam pomysły.Mam propozycję by rozwinąć pomysł kolegi Śpiochu z tymi nachodzącymi łupkami i dołożyć dwa kaseciaki po obu stronach zbiornika przeciwstawnie,to mogłoby załatwić sprawę cyrkulacji,kaseciaki oczywiście można zamaskować

post-12703-14695729207024_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

pojawił się "mały" problem z tym dwustronnym baniaczkiem :(

żeby był to miało sens to miał mieć min 80cm, po wrysowaniu w plany, za dużo wystaje w drugim pokoju (nie chce zabierać też za dużo miejsca w salonie) a z drugiej strony w pokoju nie będzie jak go ładnie obudować :( bo i okno i drzwi przeszkadzają - nie da sie puścić jednorodnej zabudowy od jednej do drugiej ściany, a tez nie ma już możliwości zmiany układu - okna/drzwi, bo zaburzy to inne koncepcje.

tak to wygląda na planach:

4rtgup.jpg

ale całkowicie nie ma opcji żebym odpuścił temat ;), chyba po prostu będzie baniaczek, ale bardziej standardowy - jednostronny widoczny od salonu wymiary ok 250x70x50-60cm (D x W x S).

Teraz mam kilka pytań, ile miejsca będzie potrzebne na osprzęt ? Chcę jakoś zaplanować zabudowę. Filtracja będzie prawdopodobnie na kaseciaku, chcę też zrobić stałą wymianę wody, jak duża musi być przestrzeń nad akwarium, żeby spokojnie czyścic szybę od środka i prowadzić inne "konserwacje" dostęp planuje od pokoju, od strony salonu będzie ściana zrobiona "na sztywno" takrze nie będzie dostępu od tej strony.

Opublikowano
Teraz mam kilka pytań, ile miejsca będzie potrzebne na osprzęt ? Chcę jakoś zaplanować zabudowę. Filtracja będzie prawdopodobnie na kaseciaku, chcę też zrobić stałą wymianę wody, jak duża musi być przestrzeń nad akwarium, żeby spokojnie czyścic szybę od środka i prowadzić inne "konserwacje" dostęp planuje od pokoju, od strony salonu będzie ściana zrobiona "na sztywno" takrze nie będzie dostępu od tej strony.

Żeby zmieścić oświetlenie to wystarczy kilka centymetrów (mam na myśli zapas nad nadprożem w ścianie) jeśli zrobisz oświetlenie LED i pokrywę DIY. Jeśli chodzi o dostęp do zbiornika to oczywiście dużo więcej (jak najwięcej).

Co do głębokości akwarium (80cm) to chyba masz rację i wg mnie mógłbyś je nieco zmniejszyć. Ja mam 67cm i dosięgam co prawda do wszystkich rogów ale przy większej głębokości miałbym problem.

Przy wersji jednostronnej jak rozumiem akwarium będzie obudowane żeby nie było widać np. tylnej części tła itp. Górny pokój będzie tzw. "fish roomem"? Jeśli tak to jest dokładnie tak jak w projekcie Damiana780425, z tym że w Twoim przypadku musisz się zastanowić jak ładnie zabudować i wykończyć ten wystający ze ściany klocek (pokój po tej stronie jest wizytowy jak rozumiem), jeśli będzie to akwarium jednostronne.

Opublikowano

Co do głębokości akwarium (80cm) to chyba masz rację i wg mnie mógłbyś je nieco zmniejszyć. Ja mam 67cm i dosięgam co prawda do wszystkich rogów ale przy większej głębokości miałbym problem.

Przy wersji jednostronnej jak rozumiem akwarium będzie obudowane żeby nie było widać np. tylnej części tła itp. Górny pokój będzie tzw. "fish roomem"? Jeśli tak to jest dokładnie tak jak w projekcie Damiana780425, z tym że w Twoim przypadku musisz się zastanowić jak ładnie zabudować i wykończyć ten wystający ze ściany klocek (pokój po tej stronie jest wizytowy jak rozumiem), jeśli będzie to akwarium jednostronne.

no u mnie chyba stanie na 50 max 60cm szerokosci, a ile potrzebujesz miejsca nad gorna krawedzia zeby sie wychylic i siegnac do krawedzi dna przeciwnej stronie ?

Opublikowano
no u mnie chyba stanie na 50 max 60cm szerokosci, a ile potrzebujesz miejsca nad gorna krawedzia zeby sie wychylic i siegnac do krawedzi dna przeciwnej stronie ?

32cm mam w ścianie 35 wystaje na pokój, dostęp od góry mam tylko do tej otwartej części i ręką sięgam w każdy kąt ale tak na styk ;)

Opublikowano

Moim zdaniem, żeby uzyskać efekt głębi a posiadając TYLKO 80cm szerokości, czy notabene 77 (grubość szyb), to aby przedzielić sensownie ten baniak to musiał byś dać jakieś minimalnie wąskie tło strukturalne, no chyba że po prostu dasz zwykłe czarne PCV. Najcieńsze strukturalne musiało by mieć po około 3,5 cm grubości na stronę, pozostaje 35cm dla ryb, to cholernie mało, wiem bo mam teraz tło z PCV i 37,7cm dla ryb...

Nie wiem, bo nie widziałem na żywo tego baniaka z filmu, ale wydaje mi się że to tło tam też jest dość blisko i widać proste linie łączenia.

Prędzej bym celował w akwarium stricte obustronne, czyli jakieś rumowiska dwa na środku i non mbuna która zajmie całą przestrzeń, i nie dzielić go na dwa.

Ale to tylko moje luźne spostrzeżenia...