Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Jargos napisał:

jeden z kolegów z forum zrobił kiedyś skimer z 2w pompki za 14 zł i korka od szampana. Niestety nie pamiętam nicku. 

...widziałem. Ale dla mnie równie ważna jest estetyka. A ten  niezbyt fajnie wyglądał w akwa . Co nie oznacza ,że nie wyszedł tanio i ,że nie był skuteczny.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 11.10.2016 o 13:16, Jargos napisał:

jeden z kolegów z forum zrobił kiedyś skimer z 2w pompki za 14 zł i korka od szampana. Niestety nie pamiętam nicku. 

Niestety nie miał, bym czasu na zrobienie go, lepiej dla mnie zamówić gotowy

Dnia 11.10.2016 o 15:26, AndrzejWalb napisał:

...widziałem. Ale dla mnie równie ważna jest estetyka. A ten  niezbyt fajnie wyglądał w akwa . Co nie oznacza ,że nie wyszedł tanio i ,że nie był skuteczny.

Estetyka też się liczy, umnie już śmiga i chyba poradził sobie z syfkiem :)

Opublikowano
Teraz, AndrzejWalb napisał:

Gdyby puszczał bąbelki to daj suwak na minimum. U mnie cały czas tak chodzi

Bede w domu za 2 tygodnie to zmienię na minimum, bo faktycznie puszcza bąbelki :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć

Czuję się trochę jak archeolog, ale trudno...

Kupiłem FX6 i chcę zrobić prefiltr z korpusu 10", ale ze względu na brak miejsca w szafce nie zmieszczę dwóch równolegle, będzie musiał być jeden. Czy jak dam korpus z gwintem 1" (takie węże są w FX6) to wystarczy? Czy jednak powinny być dwa? Tak się zastanawiam, czy te wszystkie kolanka i trójniki na rurce 3/4" nie tłumią przepływu...

Opublikowano
10 godzin temu, Wisz napisał:

Czuję się trochę jak archeolog, ale trudno...

Kupiłem FX6 i chcę zrobić prefiltr z korpusu 10",

Nie bardzo jest co odkopywać bo FX6 to zupełnie żywa terażniejszość ale może nie zatrybiłem  ż-aluzji.

Ja tam lubię nie szablonowe rozwiązania ale technicznie perfekcyjne i proste.

Baniak masz piękny z czarnym tłem zupełnie nie doświetlonym - wykorzystaj to.

Masz dwa rozwiązania problemu prefiltracji do FX6

1/ W rogu z gąbki czarnej ppi45 zamówionej w WodaTechu  zrób filtr hamburski.od dna aż powyżej lustra wody a zasys kubła umieść w tej przestrzeni za gąbką. Zaleta - ani o drobinę nie stłumisz kubła . Wada - przy wyjmowaniu gąbki do płukania co 1-2 tygodnie nieco syfu poleci jednak na baniak ale po godzinie pracy  - po sprawie.

2/  Zrób filtr hamburski w obudowie - Sklej z pcv spienionego taką puszkę na gąbkę np 20 x 5 x h baniaka  a za nią przestrzeń na zasys  - efekt ten sam tylko ryb nie straszysz no i niemal syf przy wyjmowaniu nie poleci na baniak.

Przy jednym korpusie może i elegancko bo poza baniakiem ale jak pisze darkon.

Opublikowano

Rok temu miałem taki system na jbl e1501 podłączony tylko 1 korpus i powiem szczerze ze wydajność za bardzo nie spadła. 

Opublikowano

Tylko, że ten JBL ma deklarowaną wydajność pompy 1400 l/h a FX6 3200 l/h a faktyczna jego wydajność to ok 2200l/h czyli podobnie do pompy 25-40 w narurowcu. A zostało już sprawdzone wielokrotnie, że jeden korpus tłumi przy takiej wydajności przepływ.

Wytapatalkowane