Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj Panowie...

1. TAK. 2x60W = 1x120W i to samo co 10x12W itd... W przypadku W się sumuje.

Stwierdzenie że kompozytowe lepiej podgrzewają przy mniejszej mocy może w praktyce faktycznie tak być.. ale już pisze dla czego.

Każda grzałka, a nawet każde urządzenie w tym wypadku elektryczne ma swoją sprawność. Najprościej - ile mocy pobiera w stosunku do tego jaką prace wykonuje (a ile idzie na straty czyli prace samego urządzenia). I żeby nie wiem co tu kombinować, aby podgrzać pewną ilość wody o jakąś wartość trzeba wykonać pracę czyli najprościej dostarczyć ją w postaci ciepła.

I czy te ilość W będzie ze szkła, plastiku czy cholera wie czego to zawsze wartość ta musi być taka sama.

teraz druga kwestia. Jaką sprawność mają grzałki kompozytowe oraz druga sprawa na ile realne są wartości w przypadku szklanych. Czy producenci pisząc 100W mają na myśl moc pobieraną czy tą którą grzałka oddaje...

Reasumując.. fizyka jest fizyką... producencie piszą co chcą... a kompozytowe grzałki wydają się bardzo ciekawe... ;D

Opublikowano
Oj Panowie...

I czy te ilość W będzie ze szkła, plastiku czy cholera wie czego to zawsze wartość ta musi być taka sama.

No właśnie że nie.

Zapomniałeś kolego o włąściwościach przewodzących ciepło,

szkło jest lepszym przewodnikiem ciepła niż plastik więc szybciej taka grzałka odda swoje ciepło,

ja w akwarium mam grzałkę tytanową i pomimo że ma 300 W co przy szklanych można by ją było wsadzić do max 350l zbiornika nagrzewa mi ona jedna 720 litrów wody - robi to szybko i bez problemu.

Opublikowano

yaro: jasne ale wyraźnie napisałem o sprawności...

Grzałka ze szkła będzie bardziej wydajna niż z drewna ;D Ale nie ma to zadnego znaczenia z czego jest jeżeli ma 300W (ale nie pobiera 300W tylko oddaje do otoczenia).. Więc przewodnictwo szkła czy plastiku ma raczej większy wpływ na nasze rachunki za prąd...

Pozniej jakos to wyeedytuje i napisze dokładnie co autor miał na myśli... Wczoraj miałem imieniny i na razie nie wiem jeszcze o co chodzi...