Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Agnieszko on tak się z nami droczy:D

Doskonale wie że tego samego kaseciaka 2.0 co zrobił może powiesić na hakach które sam wymyślił i stosował. Kaseta nie musi stać na dnie - może wisieć wysoko nad dnem na wzmocnieniu wzdłużnym tylnym:D dając rybom do dyspozycji całe dno, a pod kasetą super grotę:D .

Jedyny argument to wzrost ceny baniaka z racji konieczności stosowania grubszego szkła a to poważny argument.

Szafka to wszystko wytrzyma :D

Opublikowano

No co Ty gdzie 60cm to problem przy obsłudze, a dwa przy tej długości jak twoje akwarium to 50cm wysokości robi Ci z akwarium mało ciekawego jamnika.

Oczywiście zrobisz jak uważasz za stosowne ale z doświadczenia odradzam takie niskie akwarium przy takiej długości. No i nie wiem jak to jest ale ryby u mnie są w każdej partii zbiornika, piszę o mbunarium ofkors.

Jeżeli chodzi o grubość szkła to z tego co pamiętam to do klasycznej 720l idzie i tak 10mm, więc tak czy siak groszowo podnosi koszt, a różnica bardzo duża w wyglądzie akwarium jak i możliwosciach z ewentualnymi zmianami z obsadą.

Opublikowano

Rafał nie wygłupiaj się i rób 60. Obsługa nie jest wcale upierdliwa ☺

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A nie możesz obniżyć szafki o 10 cm, jeśli boisz się, że 60cm, będzie dla Ciebie za wysoko. I tak robisz kasetę, więc szafka nie musi być wysoka pod wymiar kubełków. To był mój błąd, ponieważ jak robiłem szafkę to miałem mieć pod kubełki, a teraz robię kasetę i te 10 cm mógłbym mieć wyższe.

Opublikowano
70 cm to już szkło 12 mm koszty budowy są wyższe,ale wyglad finalny jest rewelacyjny .

Ale 60cm to Przemku z 10mm dobrze pamiętam?

Opublikowano

Szafka będzie niższa o 7cm, ale wciąż nie jestem przekonany do 60cm.

Akwarium będzie z 12mm.

Kaseciaka musiał bym zrobić nowego, bo nie chcę żeby stał na 15 centymetrowym głazie, u mnie kaseciak jest około 3cm nad piaskiem i nie jest wiszący.

Co do wyglądu, to na Dniach Akwarystyki widziałem baniak około 2200x50x50 i dobrze wyglądał, natomiast baniak ~2000x70x70 wyglądał jak wanna na karpie w rybnym, ale tu już wkraczamy w gusta i guściki :) jeden lubi śledzie inny jak mu z buzi pachnie...

Biorę pod uwagę Wasze opinie, na pewno będę myślał nad podniesieniem jeszcze o 5cm wysokości.

Opublikowano
Biorę pod uwagę Wasze opinie, na pewno będę myślał nad podniesieniem jeszcze o 5cm wysokości.

Pamiętaj też o tym, że im więcej litrów tym bardziej stabilne środowisko dla Twoich ryb.

Dawaj 60 i kropka:)