Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wreszcie mogę pokazać swój baniaczek, znalazłem sposób aby umieścić zdjęcia.Pewnie napiszecie,że jest przepełnione,czekam aż pysie podrosną i dokonam selekcji. Obecna obsada to 8 Demasoni, 10 Yelow(choć jeden z nich mi podpada jest jasno cytrynowy i brzuch ma biały), 4 Pseudotropheus tropheops (kobaltowy) oraz 10 Cyrtocara moorii(wiem,że muszę je odddać nie pasują do obsady).Tydzień temu nabyłem Ducha brazylijskiego-nie mam pojęcia czy można go trzymać z pysiami(właściwie cały czas siedzi za tłem i nie wadzi pyszczakom). Proszę spójżcie na moje 240l i może macie jakieś sugestie (za mało łupków czy za mało wolnej toni dla pysi?) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18f ... 387bc.html

http://robertow.fotosik.pl/albumy/314567.html

http://robertow.fotosik.pl/albumy/314567.html

Opublikowano
Wreszcie mogę pokazać swój baniaczek, znalazłem sposób aby umieścić zdjęcia.

o wiele lepszym wrzuceniem zdjec na forum jest ich pokazanie, zeby nie klikac w link co dla niektorych jest uciążliwe i tego nie lubia

jestem leniem i nie lubie klikac w linki i czekac az sie obrazek pojawi w nowym oknie 8)

wchodzisz na www.imageshack.us

wrzucasz foto (mozna go zmiejszyc jest opcja np 640x480)

pozniej wybierasz pierwsza opcje od góry w drugim bloku linkow

Hotlink for forums (1)

beztytuupd8.jpg

i fotka sie pokazuje

co do pysiow to sam wiesz jak baardzo jest akwa przepełnione

oczywiscie c.moori jest o wiele za duza do tego akwa zdecydowanie do oddania,

duch do oddania, chyba ze chcesz jakims sposobem połączyć afryke z ameryką :D

Opublikowano

wow :shock:

trochę dużo tych ryb na tak małe akwarium... i tak "mały" kubełek...

kiedyś niedawno powiedziano mi coś o demasonach... poczytaj w wątku o obsadzie: "Akwa jednogatunkowe w 240l..." mojego autorstwa...

się nie dziwię, że duch boi się wypłynąć z za tła... (cholera a miałem go nie komentować... :P)

no i IMHO te dziurawe kamienie nie pasują zupełnie do w miarę spójnej reszty, ale jak to mówią... to Twoje akwa...

ja bym pozostał przy max dwóch gatunkach, ale pysiów - bo po co Ci duch, którego w tym akwa zapewne nie zobaczysz :?

Opublikowano
Obecna obsada to 8 Demasoni, 10 Yelow(choć jeden z nich mi podpada jest jasno cytrynowy i brzuch ma biały), 4 pseudotropheus tropheops (kobaltowy) oraz 10 Cyrtocara moorii(wiem,że muszę je odddać nie pasują do obsady).Tydzień temu nabyłem Ducha brazylijskiego-nie mam pojęcia czy można go trzymać z pysiami(właściwie cały czas siedzi za tłem i nie wadzi pyszczakom).

Niewesoło pod względem pokarmowym. Roślinożercy (demasoni, tropheops) i planktono/skorupiakożercy (yellow, moori) w jednym zbiorniku.

A duch to absolutnie nie na miejscu. Po pierwsze typowy mięsożerca (nawet dżdżownice), po drugie nie ten biotop. Potrzebuje dużego zbiornika i spokojnej obsady dużych ryb, no i zaciemnienia zbiornika. Będzie wiecznie zestresowany ruchliwymi pyszczakami - ta ryba potrafi wyczuć przyłożenie dłoni do szyby. Według mnie - absolutnie do oddania.

Poczytaj: http://www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=62

Następnym razem postaraj się poczytać zanim kupisz, unikniesz rozczarowań.

Opublikowano

choć zasmakowało goryczą, muszę się z wami zgodzić nie najlepiej dobrałem towarzystwo :oops: . Jak naszybciej postaram się znaleźć co niektórym podopiecznym nowe lokum. Dzięki za rady,a wystrój mojego baniaka mi się podoba przynajmniej na razie. :roll:

Opublikowano

Wzorowe podejście. Najgorsza sytuacja jak my tutaj, z serca, choć czasem trochę brutalnie, radzimy, a pytający się "burzy" :-)

Opublikowano

Dla czego miłabym się burzyć. Jeżeli ktoś ma większe doświadczenie i radzi, a nie sie nabija się,to jak najbardziej jest ok. Szkoda tylko ,że tacy jak ja robią najpierw po swojemu i dopiero gdy przekonają się na własnej skórze, a właściwie na rybiej że coś jest nie tak jak powinno być proszą o pomoc.Ja zamierzam posłuchać twoich rad i jeszcze raz dzięki. :)