Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebne będą dokładne info o tym jak było dotychczas czyli zarybieniu:D wielkości baniaka, systemie podmianek, jaka filtracja i kiedy czyszczona była, tylko w szczegółach.

Ryby zakupione jednym trafem w Tan Mal, w ilosci 31szt wielkości 3-4cm 2 miesiace temu. Teraz największe maja około 7cm. Baniak 150x50x50. Podmiany raz w tygodniu około 20%. Filtracja narurowa, wklady wymieniam co 1,5 tyg kiedy widzę slabszy przepływ. Korpusów z matrixem i grysem nie ruszalem

Opublikowano

No to moim zdaniem to pierwsze czyli przerybienie przy zbyt małych podmiankach, no i jak piszę Andrzej brak kontroli parametrów bo to narastało powoli co tydzień wyżej aż rybcie zaczęły odchodzić. Nie wierzę że miesiącami nie kontrolowałeś NO3 nie widziałeś że problem narasta?

W złożach z opisu raczej czysto ale ten grys potrzebny ci jak umarłemu kadzidło. Ile tam weszło 1 litr?

Wymień go na 1 litr TMBT to po miesiącu jak ruszy będziesz miał stale NO3 -5ppm nawet bez podmianek co tydzień to i te przerybienie będzie mogło zostać jak ci się nie zatłuką samce.

Zobacz jaką profeskę z TMBT Michał wykonał

http://forum.klub-malawi.pl/showpost.php?p=356580&postcount=62

Pomiaru NO3 w nocy nie rób ;) - poczekaj do świtu:D

Opublikowano
No to moim zdaniem to pierwsze czyli przerybienie przy zbyt małych podmiankach, no i jak piszę Andrzej brak kontroli parametrów bo to narastało powoli co tydzień wyżej aż rybcie zaczęły odchodzić. Nie wierzę że miesiącami nie kontrolowałeś NO3 nie widziałeś że problem narasta?

W złożach z opisu raczej czysto ale ten grys potrzebny ci jak umarłemu kadzidło. Ile tam weszło 1 litr?

Wymień go na 1 litr TMBT to po miesiącu jak ruszy będziesz miał stale NO3 -5ppm nawet bez podmianek co tydzień to i te przerybienie będzie mogło zostać jak ci się nie zatłuką samce.

Zobacz jaką profeskę z TMBT Michał wykonał

http://forum.klub-malawi.pl/showpost.php?p=356580&postcount=62

Pomiaru NO3 w nocy nie rób ;) - poczekaj do świtu:D

Grysu używam jako "mocowania" matrixu w korpusach bo tak by wypłynął :-)

To może inaczej mam 4 korpusy z biologię jak polecasz je obstawiać

Opublikowano

Skoro Merlot wymienia mechaniki raz na 1.5 tygodnia to nie obstawiałbym nagromadzenia NO3 z odchodów. Podmiana 20% też jest wystarczająca a te 120mg/l to bardzo ciekawy wynik.

Skoro grys trzyma matrix to biologia w 4 korpusach śmiga jak ta lala i z nią nie problemu. Byłby problem gdyby NO2 wzrosło to dużych ilości.

Nie napisałeś czy powtórzyłeś test w akwarium i czy wyszedł ponownie ponad 100mg/l? Być może ryba padła z innej przyczyny a woda jest ok.

To takie wróżenie z fusów ale może ryba była po prostu słabsza i padła.

Opublikowano

Właśnie zamierzałem No3.

Wynik mieści się miedzy 30 a 50

Takie jeszcze pytanie, czy woda przy zbyt wysokim stężeniu no3, nie powinna brzydko zalatywać ? Jak sami nazywacie to bagnem :-) u mnie woda nie ma kompletnie niepokojących zapachów, a i nie jest oleista

Opublikowano
Właśnie zamierzałem No3.

Wynik mieści się miedzy 30 a 50

Takie jeszcze pytanie, czy woda przy zbyt wysokim stężeniu no3, nie powinna brzydko zalatywać ? Jak sami nazywacie to bagnem :-) u mnie woda nie ma kompletnie niepokojących zapachów, a i nie jest oleista

Jak autor napisał na przestrzeni dwu miesięcy padła nie jedna ryba więc raczej nie przypadek.

Mam coraz bardziej uzasadnione wątpliwości co do twoich pomiarów i tego wyniku 120ppm:(

Bo jak po tej 40-50% ??? podmianie ty odczytałeś to między 30 a 50ppm jak na skali JBLa NO3 takie poziomy są zarezerwowane dla morszczyzny - ty wyniki odczytujesz z tej wysokiej skali dla słonej wody.

Nasza to ta środkowa z niższymi wartościami - czy ja muszę być Wołoszańskim jak nazywa takie dochodzenia Andrzej:D

Miałeś więc ok 80ppm a nie 120ppm - chyba:rolleyes: .

Zrób ty jeszcze raz test postaw w komparatorze na skali tu gdzie uważasz za właściwy wynik i zrób zdjęcie z góry by było widać dna obu fiolek i wklej zdjęcie bo mam coraz większe wątpliwości czy ty prawidłowo robisz test JBLem i czy prawidłowo widzisz kolory.

Pisałem - nie powinno być szamba w filtracji po wyjaśnieniu jak to zbudowane i co siedzi.

Od NO3 woda nie śmierdzi bo to nie ma zapachu - śmierdzi od gnijących zanieczyszczeń organicznych w piasku, kupach kamieni i złożach filtracyjnych - sama woda też może śmierdzieć - od tego są bakteryjne odmulacze ja używam Kordona albo Microbe Lift..

Przy wodzie kranowej NO3 -10ppm uważam 30szt ryb 5-7cm w 300l wody i podmianach 20% tygodniowo za za mało i tu bym się zgodził z lufą gdyby kranówa była 0ppm. Więc ja uznaję albo za przerybienie albo zbyt małe podmianki bo bez względu co się okaże w końcu z tym NO3 Merlota to ma za duże poziomy azotanów w akwarium, a to oznacza taki werdykt.

Uważam że każdy ma swój poziom przerybienia przy częstości i wielkości podmianek wynikający z obsady i filtracji. ( usuwanie NO3 PO4 to też filtracja)

Mój jest taki - 40 szt tropheusów od 10cm do 4cm w 300l wody ze stałym NO3 - 2,5ppm i braku podmianek od 1,5 roku. Gdyby tak zrobił Merlot u siebie przy tym układzie złóż jaki ma w narurowcu dawno nie miałby żadnej żywej ryby.

Opublikowano

Żaden wstyd, ten test jest źle oznaczony, po tych obrazkach ciężko wywnioskować o co chodzi.

Ja sam na początku mojej przygody nie wiedziałem z której skali odczytywać :) tylko nie wstydziłem się i spytałem Henia i od tej pory wiem już jak odczytywać wynik No3 JBL'a ;).

Inna sprawa, że poziom 80 to i tak jest zbyt dużo. Myślicie, że samo Purolite załatwi sprawę, nie wydaje mi się, może gdzieś Ci się zbierają odchody, może za dużo karmisz ?

Zbij podmianami do wartości 30 i zacznij testować mniejsze ilości pokarmu, przepatrz także zbiornik pod kątem zanieczyszczeń, czy gdzieś Ci się nie zbiera góra kup :) Czy wszystkie trafiają w zasys.

Opublikowano

Wstyd jak cholera :D

Karmię 2 razy dziennie (poza niedzielą, bez karmienia) w dość małych ilościach.

Kupsk nigdzie właśnie nie zaobserwowałem, wiadomo są jakieś pojedyncze sztuki, ale po chwili lecą w stronę zasysu.