Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy jest możliwość szybszego startu zbiornika gdy wleje około 10 litrów wody z akwarium roślinnego do mojego 360l? W którym parametry wody są stabilne przez cały czas?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ok rozumiem.

Czyli ogółem rzecz biorąc aż tak szybko nie przyspieszę ale w jakimś tam stopniu na pewno.

Dziękuje ;)

Opublikowano

Nie stanowczo nie przyspieszysz. Możesz spróbować z przeniesieniem filtrów.

Ale sama woda nic nie zmieni, poza tym, że wlejesz brudną wodę do nowego baniaka.

Możesz spróbować metody na wodę amoniakalną. Ona jest dość szybka i skuteczna.

I taka zasada, pośpiech w akwarystyce jest tylko potrzebny jak zobaczysz wodę na podłodze ;)

Opublikowano

Jet:D obserwuje twoje poczynania i trochę się dziwię.

W innym temacie napisałeś że masz do tej 360tki Eheima (chyba z błędem) 3e 2078 to wielkie bydle i pierońsko drogie ale piszesz że już masz .

Sika to w realu z 1500l/h więc moim zdaniem ogarnie i biologię i mechanikę zwykłą gąbką założoną na zasys taką okrągła z rowkami.

Gąbka uniwersalna okrągła gradacji drobnej 10x7cm (5260579256) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Więc odrębny mechanik zbędny nawet ten Aquael Turbo1500.którego w Europie poza Polską nie uświadczysz ( poprawiłem Andrzeju:D - dzięki).

Co do falownika Hydor Koralia 3600l/h to w Polsce rodzina ci kupi za tą kasę i za 22 zł wyśle listem ekonomicznym do Holandii taki

Jebao RW-4 4000l/h pompa cyrkulacyjna cyrkulator (5897398248) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

To na nasze:D tylko 56 EUR więc o całe 3 EUR drożej ale ta Koralia nawet przy tym chińczyku nie może leżeć a co dopiero pracować w baniaku.

IMHO to rozwiązuje cały ten twój problem z filtracją do 360tki:D.

Tak na marginesie wszystkie zakupy niech ci ktoś robi w Polsce i wysyła do Holandii Pocztą Polską:D U nas w kraju jest wszystko i tanio a tam nie ma nic i drożyzna jak cholera - wracaj do nas z baniakiem:D

Teraz do rzeczy by mnie nie zarzucono że samo OT walę.

Napisz takie fakty:

czy ten Eheim 3e 2078 to nówka ze sklepu czy już używany . Jeśli nie nówka-sklep tylko już pracował to podaj jakie i ile siedzi tam złóż.

podaj jakie złoża i ile są w filtracji tego roślinnego z którego chcesz pobierać starą wodę z syfem i malarią a bez bakterii nitryfikacyjnych.

czy możesz zgarnąć w róg baniaka 1 cm piasku z roślinnego baniaka i będzie pasował kolorystycznie i gradacją wsypany na wierzch tego który jest w tej 360tce?

Opublikowano
Jet:D obserwuje twoje poczynania i trochę się dziwię.

W innym temacie napisałeś że masz do tej 360tki Eheima (chyba z błędem) 3e 2078 to wielkie bydle i pierońsko drogie ale piszesz że już masz .

Sika to w realu z 1500l/h więc moim zdaniem ogarnie i biologię i mechanikę zwykłą gąbką założoną na zasys taką okrągła z rowkami.

Tak pisalem ze mam eheim 3e 7028 praktycznie od samego poczatku. Ten filtr jest roczny. Chodzil on w akwarium roslinnym, dokladnie w tej 360. Na stanie mam male akwarium roslinne 65 litrow zalozylem jej mojej kobiecie zeby nie nazekala na nude :P Wklady jakie sa w tym eheimie to dokladnie ten zestaw taki mix: http://www.aquaplantsonline.nl/filtermaterialen/eheim-85/eheim-filtermediaset-2520780-voor-prof-3e-450-700-2076-2078 , sa dwa kosze z tymi czarnymi kulkami, one sa na dnie a w pozostalych dwoch jest reszta tylko ze wymieszana.

IMHO to rozwiązuje cały ten twój problem z filtracją do 360tki:D.

Co masz na mysli IMHO? Bo nie moge skojarzyc o co chodzi :P

czy możesz zgarnąć w róg baniaka 1 cm piasku z roślinnego baniaka i będzie pasował kolorystycznie i gradacją wsypany na wierzch tego który jest w tej 360tce?

W roslinnym jest podloze ADA a w tej 360 bede chcial miec jasny piasek. Tylko ze na upartego bede mogl nawet dac ta ziemie z roslinnego gdzies za tłem strukturalnym, zaraz przy zasysie do filtra. No i oczywiscie w tej 360 nie ma jeszcze nic, jest puste. Stoi ladnie sobie w rogu i czeka na tło. Za ktore musze sie zabrac jakos w tygodniu :P

Opublikowano
Ten filtr jest roczny. Chodzil on w akwarium roslinnym, dokladnie w tej 360.

- sa dwa kosze z tymi czarnymi kulkami, one sa na dnie a w pozostalych dwoch jest reszta tylko ze wymieszana.

Co masz na mysli IMHO? Bo nie moge skojarzyc o co chodzi :P

Jet jak czegoś nie wiesz wpisz w googla

https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=co+znaczy+IMHO

jak nie będzie odpowiedzi - to znaczy że to nie istnieje:D

Dobra skupiamy się na tym rocznym złożu które pracowało w twoim roślinniaku.

Rozumiem że teraz ten Eheim 3e 7028 ( pewny jesteś że takie ma oznaczenie:D ) nie pracuje a złoże tam sobie leży i czeka ??

Jeśli przy likwidacji tego roślinnego 360l coś robiłeś z tymi złożami w Eheimie to teraz wszystko sobie przypomnij i napisz czy płukałeś , czym, czy sparzyłeś wrzątkiem czy tylko wylałeś wodę i zostawiłeś - wsio opisz dokładnie bo być może masz gotową biologię na 3 takie 360l:D

Nie wiem czy w Holandii znajdziesz Wodę Amoniakalną u nas jest w Leroyu.

http://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/rozpuszczalniki-rozcienczalniki/rozcienczalniki-rozpuszczalniki/wodny-roztwor-amoniaku-20-woda-amoniakalna-dragon,p114930,l1163.html

jak Holendrzy nie mają halusów to możliwe że nie kupisz :( a bardzo by się przydała do sprawdzenia tej biologii.

Opublikowano

Wiec tak. Złoża leżą sobie w filtrze i się opierdzielają. Nic nie płukałem. Woda spuszczona i filtr schowany.

Testy do sprawdzania ph itp posiadam.

Tak posiadam dokładnie ten filtr, który kosztował 360 euro.

15d9bd29e465cad2.jpg

86f8a14904474816.jpg