Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już powycinałem wszystko ze styropianu. Wyciąłem duże bloki skalne, a szczeliny wypełniałem małymi. Muszę tylko wszystko skleić sylikonem. Jaki polecacie: bezbarwny, czy czarny. Zamówiłem też 4kg Ceresitu - przyjedzie chyba dopiero w Poniedziałek albo Wtorek.

Opublikowano

Stało się to, czego najbardziej się obawiałem od początku powstawania tła :cry: ryby znalazły sobie przejście za tło :cry: oczywiście nie moja dotychczasowa obsada, bo nie ma takiej dziury, żeby ryba tych rozmiarów przepłynęła za tło. Ale ostatnio przywiozłem z Sosnowca młode na uzupełnienie obsady i dzisiaj zauważyłem jednego małego skubańca za tłem.

Mam teraz poważny problem, bo muszę pomóc mu wypłynąć bez uszkadzania tła. A druga rzecz, spróbować zasłonić to felerne miejsce. Na szczęście wiem, gdzie ono się znajduje.

Przestrzegam tych, którzy są w trakcie robienia tła albo mają zamiar je robić. Pilnujcie tego, aby tło dobrze przylegało do tylnej szyby, żeby nie powstawały żadne dziury. Ja musiałem wklejać tło w kilku częściach ze względu na wzmocnienia i to właśnie spowodowało powstanie niewielkich dosłownie szczelin. Ale wystarczyły....

Oj, ciężka niedziela.... ruszam do roboty...

Opublikowano

Już ją mam; udało mi się ją wydobyć :D

Lenek, dam sobie rękę uciąć, że była głodna. Brzucha to ona nie miała prawie wcale. Ale już ją mam. Teraz jakoś dziury trzeba załatać....

Opublikowano

Efekt operacji:

uratowana zaklinowana rybka

nie ma możliwości zasłonięcia miejsca, którędy młode wpływają za tło. Jeżeli wypływają, nie widzę problemu, gorzej, jeśli tak jak ta z dnia dzisiejszego, się zaklinuje. To już będzie problem.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Moje drugie tło, do zbiornika 160l. Tym razem z pianki (pistoletowej). Tym razem dużo cieńsze, w niektórych miejscach poniżej 1cm (bez cr) - na pewno bezpiecznie. Tym razem również nie jest to murek pod kościołem, choć mój pierwszy nawet mi się podoba :mrgreen:

dsc00028mh6.th.jpg

Opublikowano

Wybacz sis, ale trochę z moim mi się kojarzy z kształtu i obudowy, Zwłaszcza górna część. Tylko moje grubsze. Czy tam jest już ten innowacyjny komin? :twisted: W ogóle ze szczególną uwagą przyjrzałem się właśnie zabudowie sprzętu, nie za mało tych dziur? Bo cyrkulacja jak by nie było ważna jest.

ps. Haa i teraz przez Ciebie mnie korci, żeby swoje trochę przebudować, albo w ogóle nowe zrobić :mrgreen:

Opublikowano

Wybaczam, ale zapewniam, że robiąc to tło nie inspiruję się żadnym tłem z KM. Daję słowo.

Komin, jak komin, w tak małym akwa nie mogę zrealizować do końca mojego pomysłu, bo nie ma na to zwyczajnie miejsca.

Z cyrkulacją, to się zastanawiam. W moim pierwszym tle zrobiłem wiele otworów. Dzięki nim komin wygląda jak sitko i moim zdaniem mocno psuje wygląd ogólny akwa. A cyrkulacja raczej się nie poprawia, a jeśli tak, to nie wiele. Ale jeszcze nie zacząłem nakładać cr i ciągle myślę na poprawkami.

Opublikowano

Absolutnie nie zarzucam Ci sugerowania się jakimkolwiek tłem po prostu spojrzałem i pierwsze co mi przyjszło do głowy to: o jak moje tylko mniejsze :P

Co do sitka to też moim zdaniem nie zda egzaminu, za to jeden większy, ale za to dobrze przemyślany otwór owszem. Tylko trzeba dobrze skubańca wyciąć, tak żeby co najmniej nie szpecił, a cyrkulacje wzmocnił. Ja prawie cały dół komina ściąłem pod skosem, nieco poszarpanym, ale do końca zadowolony z efektu wizualnego nie jestem. Tyle dobrego, że wszystkie syfy zasuwają tamtędy bez problemu i atman bierze je na rogi :)