Zawilka Opublikowano 5 Maja 2016 #1 Opublikowano 5 Maja 2016 Witam, będę montować narurowca jako mechaniczny filtr w akwarium 450l. W zasadzie wszystkie ważne informacje wyciągnąłem z forum nie mogę doczytać tylko jak macie zrobione wloty i wyloty z obiegu mógłby mi ktoś podrzucić jakieś zdjęcia? Przy pompie 3000l/h dokupić cyrkulator?
suricade Opublikowano 6 Maja 2016 #2 Opublikowano 6 Maja 2016 http://forum.klub-malawi.pl/cyrkucja-wody-akwarium-t26029.html
lufa555 Opublikowano 6 Maja 2016 #3 Opublikowano 6 Maja 2016 Cyrkulator ( falownik ) obowiązkowo. Wlot i wylot po przeciwnych stronach tylnej ściany akwarium. Falownik zapewni sprzątanie dna i zapomnisz o odmulaniu. Będzie również mieszał wodę w akwarium co usunie martwe strefy i dodatkowo zapewni natlenienie wody.
Zawilka Opublikowano 6 Maja 2016 Autor #4 Opublikowano 6 Maja 2016 Dzięki za szybką odpowiedź cyrkulator 8000l/h z dwoma wylotami czy mniejszy?
deccorativo Opublikowano 6 Maja 2016 #5 Opublikowano 6 Maja 2016 Dzięki za szybką odpowiedź cyrkulator 8000l/h z dwoma wylotami czy mniejszy? widzę że celujesz w wielką czarną hałasującą lornetkę - jvp201-202 Ja polecam od razu bez kolejnych zakupów Jebao RW4 lub RW8 jeśli to nie docelowy baniak. Mam w szafce z kilka jvp w tym i tą lornetkę a w baniaku pracuje Jebao WP25. Wrażenie jest takie jakby chińczycy z Sunset i Jebao mieli inne miary l/h
JemioloSeba Opublikowano 6 Maja 2016 #6 Opublikowano 6 Maja 2016 Również nie polecam Jvp a w szczególności 201 i 202... Wielkie to i hałas niemiłosierny. Uzbieraj trochę na Jebao i kupisz raz a porządnie.
Zawilka Opublikowano 6 Maja 2016 Autor #7 Opublikowano 6 Maja 2016 I o takie odpowiedzi mi chodziło dziękuję bardzo! Ktoś pisał dlaczego tylko mechanik jako narurowiec. Dlatego, że mam pompę tylko 3000l/h, ale mam filtr kubelkowy pełny grysu kotalowego i on będzie biologiem
JemioloSeba Opublikowano 6 Maja 2016 #8 Opublikowano 6 Maja 2016 No i tak będzie dobrze. Wlot i wylot kubła można tak ukryć, że nie będzie widoczny. Pamietaj o jakimś prefiltrze na zasys kubła aby uniknąć częstego zaglądania.
Zawilka Opublikowano 6 Maja 2016 Autor #9 Opublikowano 6 Maja 2016 A właśnie jaka gradacja gąbki? W roślinniaku miałem dość duże oczka. Nada się czy kupić drobną?
JemioloSeba Opublikowano 6 Maja 2016 #10 Opublikowano 6 Maja 2016 Ppi 30 na prefiltr będzie Ok. Jeśli już masz gąbki to uzyj tych co masz. Jak będą za grube to wymienisz.
Rekomendowane odpowiedzi