Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zrobić komin w akwarium, ale nie wiem jaki zrobić i z której strony.

Zastanawiałem się nad kominem zewnętrznym na tylnej szybie pośrodku.

Jaki komin radzicie mi zrobić i gdzie on ma być.

Opublikowano

To zależy od tego gdzie chcesz to akwarium postawić i jak duże ma być. Ja zrobiłem sobie komin zewnętrzny na krótszym boku na całej jego szerokości. Jest to wygodne do czyszczenia i do wyłapywania życia które przez przypadek może tam wskoczyć.

Opublikowano

Pan by mógł wstawić zdjęcie.

akwarium będzie stało tylnią szybą przy ścianie

To zależy od tego gdzie chcesz to akwarium postawić i jak duże ma być. Ja zrobiłem sobie komin zewnętrzny na krótszym boku na całej jego szerokości. Jest to wygodne do czyszczenia i do wyłapywania życia które przez przypadek może tam wskoczyć.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Niestety nic tutaj nie pasuje w Tym komplecie .

Wykonanie DIY ?

Tak DIY, szafka jest pod kolor mebli które są w pokoju, a korony nie chciałem robić z płyty meblowej. Zrobiłem z pcv bo obudowę też będę robił z pcv. Korona jest żeby nie wyskakiwały mi ryby, zawszę mogę ją ściągnąć i będzie pasować. Ogólnie nie podobają mi się korony z płyt, za duże, za ciężkie i za podatne na wodę. Z resztą ważniejsze jest to co w tym akwarium jest w środku, a nie na zewnątrz :)

Opublikowano

....endriu0. Brzydkie nie jest a ważniejsze jest to co w środku. Ale wg mnie zgrabniej by wyglądało gdyby dolna szafka ( pewnie drzwiczki) nie nachodziły na szkło a były równo ze szkłem i boki też. Po prostu trochę lepiej by wyglądało optycznie..Tak mi się wydaje.

Opublikowano
....endriu0. Brzydkie nie jest a ważniejsze jest to co w środku. Ale wg mnie zgrabniej by wyglądało gdyby dolna szafka ( pewnie drzwiczki) nie nachodziły na szkło a były równo ze szkłem i boki też. Po prostu trochę lepiej by wyglądało optycznie..Tak mi się wydaje.

We wcześniejszym akwarium miałem tak szafkę jak piszesz, dlatego w tym postanowiłem zrobić to inaczej. Dlaczego? Bo nie podobało mi się że widać matę/styropian pod akwarium. Tutaj mam to zasłonięte. Płyta zachodzi na szkło około 1,5cm więc nie jest to dużo, ale wystarcza żeby zakryć podwójną matę. Ale co człowiek to inny gust :)