Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam postawione akwarium w pokoju gościnnym wszystko zostało wypoziomowane pianka pod akwarium została użyta i tu się zaczyna problem jak się wchodzi do pokoju widać jak akwarium się rusza czy może kiedyś pęknąć bo jestem w strachu.

Opublikowano

To znaczy jak się rusza?

Jeśli faktycznie tak jest,to coś musiałeś źle zrobić...

Jakie wymiary ma zbiornik?

Może wrzuć jakąś fotkę,a najlepiej filmik bo trudno coś doradzić jak się tego nie widzi...

Opublikowano

.....jeżeli masz puste i widzisz to co widzisz to możesz po zalaniu spodziewać się najgorszego. Ale żeby otrzymać sensowną odpowiedź to napisz czy jest ono zalane, czy jeżeli jest zalane to "drży" lustro wody , czy masz stare czy nowe budownictwo? Inaczej można sobie gdybać.

Opublikowano

Akwarium jest zalane wodą, stoi na podłodze drewnianej czyli na deskach pod szafkę dałem płytę aby ciężar równomiernie się rozłożył, wymiary zbiornika 120x40x50, jak syn przechodzi koło akwaria widać jak lustro wody się rusza. Zrobiłem dwa filmiki.

[ame]

[/ame]

[ame]

[/ame]

Czy jest możliwość że kiedyś może nastąpić pękniecie zbiornika ?

Opublikowano

...hm..myślę ,że nie musisz się martwić! Bardzo dobrze ,że dałeś tę płytę pod szafkę. Podłoga jest drewniana to po prostu przenosi drgania i stąd widać jak lustro wody się porusza. Jak np. dasz wylot z filtra na taflę od dołu to nie będziesz widział ,że tafla drży od drgań przenoszonych z podłogi tylko będzie falować. Starałem się dojrzeć na filmiku czy akwa z szafką drga..i wydaje się ,że nie. Ale wato dać kamerkę na jakiś statyw ( lub na czymś ją położyć) aby nie chodziła z ręką a wtedy będzie można lepiej to ocenić. Ale ja bym się nie obawiał po tym co widać..Oczywiście nie bierz tego jako wyrocznię.

Opublikowano

Andrzej ma rację lecz to ze woda tak podskakuje jest też niebezpieczne u mnie możesz skakać kolo akwarium i woda nigdy tak nie będzie się zachowywać pomyśl o przumocowaniu akwarium z szafka do ściany dla bezpieczeństwa. Andrzeju to ze kolega ustawi wylot filtra na tafle wody nie usunie efektu bujania się wody w akwarium tylko go zamaskuje ;) A będzie się to wzmagac z każdym dniem coraz bardziej bo przecież ta podłoga cały czas będzie coraz bardziej chodzić.

Opublikowano
Andrzeju to ze kolega ustawi wylot filtra na tafle wody nie usunie efektu bujania się wody w akwarium tylko go zamaskuje

:) ja wiem o tym:) Tak szczerze to zrobiłem teraz eksperyment i odłączyłem filtry aż tafla znieruchomiała i lekko poskakałem koło akwa i nic nie drży. A strop mam betonowy i jest to parter..Musi kolega to teraz przemyśleć.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.