Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pawle raptusie:D

Nie tyle chodzi o ważność bakterii lecz o ich ilość ale rozumiem sens o co ci chodziło.

Ja taki sprawdzian ile jest bakterii w starej wodzie z dojrzałego baniaka wykonałem.

Możesz sam łatwo sobie na to odpowiedzieć.

Kup wodę utlenioną lub perhydrol w AGD i wypłucz najmniejszy kotnik jaki masz ( ja miałem 54l) odkaż też dowolną pompkę np 300l/h - po 15min dokładnie wypłucz kilkakrotnie kranówą i nalej swojej wody z podmianki wrzuć pompkę niech miesza i wlej dawkę WA kierując się że 1 kropelka WA na 10l wody.

Jeśli tam są bakterie nitryfikacyjne jak twierdzisz to po 6h powinno już być NO2 wysokie , po 2 dniach zniknąć cały NH4 a po kolejnych 2-3 dniach NH4 i NO2 -0 a pozostać tylko NO3 na wyższym poziomie niż było w twojej starej wodzie o 10-15ppm

Nie do końca się zgodzę z tym co piszesz bo bakterie w toni wodnej występują w dużej ilości, ale ich skuteczność w oczyszczaniu czy rozkładaniu związków, którymi się żywią jest znacznie słabsza niż w przypadku bakterii osiadłych.

To są te same bakterie ale zdolność rozkładania związków organicznych w znacznie szybszym stopniu przebiega przy bakteriach osiadłych. Stąd filtry o sporej powierzchni i dużym przepływie. Bakterie osiadłe występują w całym akwarium od szyb przez dekoracje po sprzęt i tam wszędzie zachodzi nitryfikacja.

Kiedyś ktoś przeprowadzał badanie na rozkład materii w zbiorniku wodnym i znacznie szybszy rozkład nastąpił przy dnie zbiornika niż w toni, choć w toni również rozkład postępował.

Opublikowano
Nie do końca się zgodzę z tym co piszesz bo bakterie w toni wodnej występują w dużej ilości, ale ich skuteczność w oczyszczaniu czy rozkładaniu związków, którymi się żywią jest znacznie słabsza niż w przypadku bakterii osiadłych.

Temat dotyczy startu biologii czyli jak ja rozumiem bakterii nitryfikacyjnych a nie wszystkich bakterii w akwarium. Do startu baniaka są potrzebne tylko te nitryfikacyjne.

Bakterie nitryfikacyjne prowadzą tylko osiadły tryb życia więc w wodzie ich jak na lekarstwo.

Pisałem to wielokrotnie i sprawdzałem dwukrotnie empirycznie :D :D :D :D :D ale nie zareaguje jak ty na 0,5-0,7l puszki:D - fajnie że dyskutujemy a nie obrażamy.

Podałem jak to sprawdzić i każdy może samodzielnie empirycznie potwierdzić - a sprawdzałem bo sam nie wierzyłem jak to wyczytałem gdzieś w internecie w pracy naukowej o oczyszczaniu ścieków - tam naukowiec policzył że to są pojedyncze %ty w wodzie tego co w złożach .

Opublikowano

To są te same bakterie tylko osiadłe mają większą skuteczność. Ilość w toni jest równie duża ale dlatego że są mało skuteczne to efekty mniej zauważalne. Jednak posiadając surowe akwarium i zalewając je dojrzałą wodą zdecydowanie przyśpieszymy dojrzewanie choć nie tak jakbyśmy zalali dojrzałe akwarium surową wodą.

No ale nie ma co robić offtopu bo admini zbanują ;)

Przy 0,5-0,7l poniosło trochę ale to chyba dlatego że 0,7l może sponiewierać ;)

Opublikowano
To samo doświadczenie z 1 cm piasku przełożonym ze starego baniaka i wodzie RO ( bez żadnej bakterii) po wlaniu WA ruszało jak opisałem powyżej - natychmiast.

.....Henryk. Nie do końca się z tym zgodzę aczkolwiek masz rację co do wniosku z Twojego doświadczenia. Tyle tylko ,że patrząc z praktycznego punktu musimy pamiętać ,że ta warstwa 1 cm w naszym biotopie która wg ( słusznie) Twojego badania jest bardzo zmienna. Co to oznacza? Ano oznacza to ,że pysie kapią , przekopują, my podczas podmian też zruszamy palcami piasek dla zlikwidowania stref beztlenowych i stąd ta "żywa" warstwa 1 cm ulega zmianie. Ja rozumiem ,że miałeś na myśli warstwę 1 cm długo nie ruszaną. Ale taka przemieszana w różnych odstępach czasu może wyglądać całkiem inaczej.

• Dziękuję 1
Opublikowano

bakterie namnażają się nie tylko w podłożu , czy filtrach , ale wszędzie gdzie to możliwe ... przykładem są całkiem stabilne akwaria z jednym filtrem gąbkowym i samym szkłem , czasem znacznie przerybione , a biologia jest ok. .... najłatwiej to zauważyć u handlujących rybami , więc bakteriom nie są potrzebne żadne złoża , cud matrixy itp., wystarczą szyby i żeby miały co żreć.... żeby to sobie lepiej uzmysłowić , wystarczy przykład naszej skóry na której na cm2 żyje około 40 mln. bakterii , oczywiście zalezy to od tego , jak często się kąpiemy :)

-- dołączony post:

a sprawdzałem bo sam nie wierzyłem jak to wyczytałem gdzieś w internecie w pracy naukowej o oczyszczaniu ścieków - tam naukowiec policzył że to są pojedyncze %ty w wodzie tego co w złożach .

tu pełna zgoda , bo bakterie z jednej komórki tworzą skupiska i kolonie , co w wodzie raczej jest niemożliwe gdzie pływają pojedyncze komórki...bakterie potrzebują do tego jakiejś powierzchni stałej

Opublikowano

Kończąc ten mały OT,

Pawle raptusie:D ...

Pawle jak pisałem za 3 dni pomiar NO2 i NO3 i nic więcej nie mierz.

Wiem, wiem co było mi przykazane, ale (zawsze jest jakieś ale), jutro rano muszę wyjechać. Nie będę mógł nic robić z akwarium do środy włącznie, i teraz moje pytanie:

W świetle wyników z dziś:

NH4 - 0,05

NO2 - 0,3

NO3 - 7,5

czy powinienem:

1. nie robić nic do tego czasu;

2. dodać 1,15ml WA plus ampułka Prodibio BioDIGEST

3. coś innego.

Paweł

Opublikowano

Wyniki z dziś, przy świetle dziennym:

NH4 - 0,05

NO2 - 0,01-0,02

NO3 - 7,5

Jeśli miało by być prawidłowo, to gdzie się podziało NO3? Mam trochę roślin obecnie w akwarium - to one zjadły NO3???

Paweł

Opublikowano
wpuszczaj ryby:D :D :D

Fajnie, W KOŃCU :-). Złożę dziś zamówienie na pyśki.

Wiem, że to co powyżej zamyka temat, ale chciałbym jeszcze trochę po drążyć :-). Czemu nie pojawiło się NO3? Czy to rzeczywiście była zasługa roślin?

Paweł