Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wróciłem wlasnie z delegacji podchodzę do Akwa a tam cisza. Filtr nie pracuje. Złoże przełożyłem w ponczochy i włożyłem do akwarium. Cieżko stwierdzić ile czasu nie chodził, bo nikogo nie było w domu. Ponoć rano pracował. Po wyjęciu wirnik był ciepły. Słychać buczenie z głowicy po podłączeniu do prądu, ale innej reakcji brak. Dodam ze filtr jest nowy, pracuje w akwarium od 2/04/2014. Akwarium wlasnie dojrzało i miało byc zarybione w przyszłym tygodniu.

Czy mogę sie jakos przekonać czy bakterie żyją?

Nie miałem w planach filtra wewnętrznego, co na szybko kupić zeby zapewnić natlenienie wody? Czy jakas mała pompka załatwi sprawę?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

post-17002-14695728845067_thumb.jpg

Opublikowano

Nic nie kupuj bakterie w pończosze w akwa będą "pracować" bez problemu do momentu naprawy filtra.

Kubeł reklamuj ale przed tym wyczyść wirnik i sprawdź może coś wpadło do silnika i go zablokowało.

Opublikowano

Tylko jeżeli zamierzasz reklamować to przypadkiem nie rozkrecaj go bo będzie po gwarancji tak jak eliot pisze mogło coś się zapchac.

Opublikowano

Dzieki za rady, tylko nie mam obecnie nic w Akwa co by powodowało ruch wody, czy to tak mozna zostawić na dłużej?

Opublikowano

Po rozmowie z doświadczonym kolega i zastosowaniu jego rad, filtr ruszył. Pomogło smarowanie plastikowej ośki wirnika wazelina.

Opublikowano

Kożystając z przymusowego odłączenia filtra przeprowadziłem mały test. 3 kosze zasypane + jeden kosz z gąbkami, 1,5l butelkę filtr napełnił w 8 sekund. (Większej butelki w domu nie miałem). Daje to przepływ 675 litrów na godzinę. Znaczy powaznie go zatkałem. Zamierzam opróżnić jeden z koszy i zastąpić biologię gąbka. Z tego co wyczytałem na forum, do około 200l netto, 2l biologi to i tak za dużo. Czy zredukować jeszcze wiecej? Dodam, że akwarium dojrzało i czeka na zamówione ryby.