Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pompę już kupiłem ibo beta 25/60 za niecałe 300zł. Parametry ma podobne jak grundfos i również jest energooszczędna. Zobaczymy co z niej będzie. Kolega ma przy piecu od centralnego i bardzo ją chwalił :P

Opublikowano

Pompa spokojnie wystarczy. Korpusy biologiczne montujesz odwrotnie do przepływu aby więcej biologii weszło. Przygotuj 2 korpusy na purolite ale one muszą być zamontowane zgodnie z przepływem. Do dwóch puszek zasypowych spokojnie zmieścisz litr purolite z gąbkami i jeszcze miejsca zostanie. Zamiast sznurków jako mechaniki kup owate tapicerską, wytrzyma dłużej i nie tłumi przepływu jak sznurki. Jak zmontujesz narurowca to będziesz zadowolony. Jedyna ważna zasada, zero zwężek ( od wlotu do wylotu wszystko na 3/4 cala lub 1 cal, a będzie dmuchać jak należy ).

Proponuje zrobić taki schemat jak podesłałem. Lepiej mieć w zapasie wolne 2 korpusy na węgiel lub coś do usuwania fosforu. Zrób jedną nitkę na biologię a drugą awaryjną + 2 korpusy na purolite z osobnym wylotem.

Opublikowano

2 mechaniki to za mało, u mnie 4 z gąbką 45ppi czyszczę co miesiąc.

FBF to wieczny problem z regulacją przepływu w związku z zmniejszeniem przepływu przez mechaniki lub braki w dostawie prądu. Lepiej zastąpić Matrixem etc

post-16807-14695728766019_thumb.jpg

Opublikowano
2 mechaniki to za mało, u mnie 4 z gąbką 45ppi czyszczę co miesiąc.

FBF to wieczny problem z regulacją przepływu w związku z zmniejszeniem przepływu przez mechaniki lub braki w dostawie prądu. Lepiej zastąpić Matrixem etc

Masz tutaj matrix przed mechanikami? czy brudy sa zasysane przez pompe?

Opublikowano

A ja uparcie zalecam zrobić 1" instalację od zasysu poprzez mechaniki np 3 sztuki następnie pompa trójnik 1" z niego odejście już po 3/4" i jedna nitka bezpośrednio do baniaka ( z zaworem ) reszta idzie na biologie i inne ustrojstwa . Przepływ wzrasta udowodnione naukowo ;-).

Opublikowano
A ja uparcie zalecam zrobić 1" instalację od zasysu poprzez mechaniki np 3 sztuki następnie pompa trójnik 1" z niego odejście już po 3/4" i jedna nitka bezpośrednio do baniaka ( z zaworem ) reszta idzie na biologie i inne ustrojstwa . Przepływ wzrasta udowodnione naukowo ;-).

Ale przylacza do korpusow mam i tak 3/4 to jest sens(chyba ze dokupie jeszcze 3 1", ale to znowu zawory sporo drozsze)? z reszta nawet jakby byly na 1" to srednica rurek w srodku korpusow i tak nie jest wieksza (jest nawet chyba troche mniejsza niz 3/4).

Moze, a wlasciwie na pewno ten przeplyw wzrasta poprzez "nitke bezposrednio do baniaka". Z calkowicie zamknieta "nitka" takze widac roznice w przeplywie? Czytalem gdzies, ze ktos wymienil calosc z 1/2 na 3/4 i roznicy nie zauwazyl....

No wiec zrobię chyba tak: 3 rownolegle mechaniki(ciekawe czy zmieszcze na szerokosc przy 60cm)- pompa- 3 pojedyncze rownolegle korpusy na zloza (3 szeregowo tlumia bardzo przeplyw- "udowodnione naukowo", po 2 w szeregu juz mniej, pojedynczo pewnie jeszcze mniej) na 1 bypassie na wszelki wypadek- odejscie na korpusy bardz tez cos innego z purolitem (narazie nie bede ich robil, bo nie mam tylu korpusow, a zanim mi przecinki porosna to NO3 bedzie znikoma ilosc, chyba ze mam duzo w kranowce- sprawdze). Chyba ze domowie jeszcze 2 korpusy i zrobie od razu na gotowo:P

Opublikowano
4 mechaniki to już grubo ;) Nie masz zapasowych korpusów na wszelki wypadek gdyby była potrzeba. Ja u siebie mam jeden korpus awaryjny.

Nie mam awaryjnego, jeśli zajdzie taka potrzeba wyjmę jedną gąbkę i mogę zasypać węglem etc.

A do tematu to. Według mnie stosowanie rur 1" w całej filtracji wcale nie zwiększa przepływu, jedynie zastosowanie ich w miejscach gdzie woda płynie jedną rurą jak zasys i wyrzut.

Jeśli zasys jest 1" potem trójnik 3x 1" to nic nie daje bo i tak liczy się przepływ w najcięńszym miejscu instalacji.

Opublikowano

Korpusy mają przelot około 1/2" ale trzy równolegle dają sporo mniejszy opór . Jeśli zamknę nitkę bezpośrednią do baniaka to przepływ spada , wzrasta prędkość przepływu przez całą instalację a co za tym idzie wzrastają opory. Co do instalacji na 1/2 " i brak zmiany to bzdura totalna ( chyba że ktoś miał w innym miejscu coś spaprane). Nie ma sensu zmiana i zakładanie korpusów 1" bo środek zawsze jest taki sam .