Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Yacek napisał:

Z kranu mam ph wody 7,4 a z filtra nie mieści się w skali (mam test 7,4-9). Którą zalać zbiornik?

Ale w którą stronę nie mieści się w skali?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
1 godzinę temu, MartinessNL napisał:

Hello mam pytanko. Czy jest sens spróbować nalewać wodę do akwa starym filtrem kubełkowym ?

Jak go podłączysz do kranu?

Zrób sobie coś takiego jak poniżej . W korpusie jest tylko wkład węglowy i wystarczy:

• Lubię to 2
Opublikowano

Moje akwarium jest puste od pół roku ponad, bo miałem budowę. Za każdym razem gdy robiłem podmianke padała mi jedna -2 ryby.  Byłem tak zły że porzuciłem pyszczaki które trzymałem bez biologa w akwarium jakieś 20 lat temu jeszcze w Polsce. Tylko że było to akwa 100 l i podmianki robiłem wiadrami w odstanej wcześniej wodzie. Szarpalem się w tej Nibylandii ostatnimi czasy, ryby drogie co chwilę musiałem dokupować nowe. Wszystkie testy wody były ok co prawda paskowe ale nie było problemów tylko do podmianki wody. W końcu mnie olsnilo i wiem już że przyczyną było to że lałem wodę prosto z węża (niby mamy najlepsza wodę w PL)tylko że lałem ja prosto obok rury która szła do biologa czyli wydaje mi się że tu był problem. Chlor zabijał mi biologie myślę. Teraz mam lockdown pełny i nie mam opcji pochodzić po sklepach chce tylko zalać akwa kranowa wrzucę węgiel do kaseciaka na 2 tyg i tak zostawię na kolejne dwa. Liczę że to całe gó**o czyli zamknięcie skończy się i dokupie te wszystkie końcówki do zrobienia tego filtra. 

Znalazlem to https://www.waterfilterexpert.nl/10-inch-filterhuis

tylko nie wiem czy kupić dedykowany do tego wkład węglowy np https://www.waterfilterexpert.nl/koolstoffilter-carbon-blok-icepure-icp-cto10-05

czy olać taki wkład i ten "termos" zasypac akwariowym węglem aktywnym do pełna ? 

ps jeszcze kwestia temperatury czy spadki temp są aż tak groźne ? Nie bardzo mam jak podpiąć ciepła wodę do tego musiałbym ciągnąć z samej góry z łazienki do salonu przez cały dom. Wątpię by przyczyna padających ryb były skoki temp bo ryby padały mi na ogół ok 2 dni po podniance. Dzięki Andrzej za odpowiedź pozdro

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MartinessNL napisał:

Twój korpus ma 10" a wysokość wkładu 25 cm. Pasuje idealnie. Też tak ma. Ale spójrz na Allegro i sprawdź czy sprzedają z  wysyłką za granicę i czy będzie to się Tobie opłacać. Bo to co pokazałeś to cenowo w porównaniu  cen u nas  to macie ceny kosmiczne:)Z opisu korpusu wynika , że końcówki w nim to 3/4 cala. Będziesz potem musiał ewentualnie za pomocą jakiejś przejściówek zmienić jedną z końcówek węża ( tę od kranu)  na 1/2 cala. no chyba , że masz wejście pod słuchawkę w baterii też na 3/4 cala. Ale to już szczegół. Ja mam całość na 1/2 cala. Ewentualnie szukaj korpusu z końcówkami na 1/2 cala .

czy olać taki wkład i ten "termos" zasypac akwariowym węglem aktywnym do pełna ? 

Też tak można. Taki wkład jak pokazujesz wystarcza na 6 miesięcy to i węgiel możesz w takim czasie stosować. Zobacz co taniej wyjdzie o ile ma to znaczenie.

ps jeszcze kwestia temperatury czy spadki temp są aż tak groźne

Zależy o jakich skokach mówimy? W jeziorze też jest różna temperatura w cyklu dziennym.

Nie bardzo mam jak podpiąć ciepła wodę do tego musiałbym ciągnąć z samej góry z łazienki do salonu przez cały dom.

Może nie będziesz musiał tego robić. Wszystko zależy od wielkości podmian i od temperatury w okolicach zbiornika. Wtedy podgrzejesz grzałką w akwa. Ale to też wyjdzie "w praniu". Ja nie używam grzałki ani w okresie zimowym ani w letnim. Ale to samo wyjdzie i będziesz wiedział. 

Nie wiem czy jest u was OBI? Jeżeli tak to szukaj ( jak już będziesz  mógł) tam tych wszystkich pierdołek. U nas tam te części kosztowały najtaniej. 

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Tutaj to nawet nie ma co porównywać cen zobacz to:

Zwykła końcówka na kran płaski jaki mógłbym na kran w kuchni założyć :)

https://www.bol.com/nl/nl/p/gardena-waterdief-15-20mm/9200000010483859/

Czekam aż otworzą sklepy bo akurat za same końcówki to wyjdzie ze 100 eu :) to 3/4 to mi pasuje na końcówki węza  dlatego chcę kupić ten syfon zabrać do sklepu i wszystko sobie dopasować.  Tutaj nie ma co ogólnie porównywać cen ani wyboru w jednej Castoramie masz w PL większy wybór niż gdybyś zebrał wszystkie sklepy budowlane do kupy w NL. Jak trzymałem ostatnio Borleye to sztuka 18 eu takie ok 8cm. Oczywiście chciałem kupić samca i że 3 samice to nie ma opcji. Chłop mi mówi ludzie lubią same samce kupują bo ładne kolorki w akwa. Ja mówię nie chce Homo Aqua :) masz kupić w parach i czekać aż się samce wybija. Obok mnie jest fajny sklepik chyba z 200 akwa plus ryby do oczek po 1500-2000 ale właściciele porażka. Ps wiaderko piachu 15 eu ;)

Opublikowano
25 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał:
1 godzinę temu, MartinessNL napisał:

Też tak można. Taki wkład jak pokazujesz wystarcza na 6 miesięcy to i węgiel możesz w takim czasie stosować. Zobacz co taniej wyjdzie o ile ma to znaczenie.

Tu mała uwaga Andrzeju. Nie można do korpusu wsypać węgla akwarystycznego luzem, bo raz że nie będzie to działać (woda wpłynie i wypłynie górą nie przechodząc przez węgiel), a dwa węgiel luzem wypłynie z korpusu pod ciśnieniem wody. Należałoby go umieścić w puszce zasypowej, ale to dodatkowy koszt, także najlepiej jest użyć gotowego wkładu.

• Lubię to 1
Opublikowano
21 minut temu, Bartek_De napisał:

Tu mała uwaga Andrzeju. Nie można do korpusu wsypać węgla akwarystycznego luzem, bo raz że nie będzie to działać (woda wpłynie i wypłynie górą nie przechodząc przez węgiel), a dwa węgiel luzem wypłynie z korpusu pod ciśnieniem wody. Należałoby go umieścić w puszce zasypowej, ale to dodatkowy koszt, także najlepiej jest użyć gotowego wkładu.

No i sprawa jasna. Pozostaje tylko wkład do tego korpusu.