Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Korpus i wkład kup taki jak @Bartek_DeCi pokazał. Twój też jest OK ale zbędny w nim jest odpowietrznik. Węże i końcówki kupisz  chyba  najtaniej jednak w OBI. W zeszłym roku widziałem nawet w DINO i były bardzo tanie.  Tu musisz sam decydować. Do kompletu kup sobie plastikowy kranik  taki jak z tematu poniżej:

Tak, kranik też dokupię, myśle ze bedzie wygodniej ;)

• Lubię to 1
Opublikowano
28 minut temu, przemo95 napisał:

Tak, kranik też dokupię, myśle ze bedzie wygodnie

Możesz nim regulować przepływ , możesz kierować nim strumień wody podczas nalewania np. na kamień, możesz za jego pomocą zaczepić go np. o wzmocnienie poprzeczne. Bardzo pomaga. 

• Dziękuję 1
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Wlewam wodę do Akwarium ustrojstwem i zdecydowanie przyspiesza to proces - super rozwiązanie :)

Cały zestaw zakupiłem z polecanych linków, jednak chciałbym go ulepszyć dodając na wyjściu kranik. 

- Który gwint mam dokupić, żeby to rozbudować i żeby pasował do tego zestawu? (Jeśli to nie problem to byłbym wdzięczny za link do Allegro razem z tym kranikiem)

- Czy są jakieś zatyczki blokujące wypływ wody z tej rurki po zakończeniu procesu napełniania zbiornika? 

Z góry dziekuje za pomoc :)

Opublikowano
2 godziny temu, pietrex napisał(a):

- Który gwint mam dokupić, żeby to rozbudować i żeby pasował do tego zestawu?

Żaden .  Kranik podłącz do szybkozłączki na końcu przewodu. Na kranik nakręć przyłącze kranowe.  Kupuj wszystko 1/2 cala. Spójrz na mój link wyżej (zdjęcie). Tam masz wszystko dokładnie opisane.

2 godziny temu, pietrex napisał(a):

- Czy są jakieś zatyczki blokujące wypływ wody z tej rurki po zakończeniu procesu napełniania zbiornika?

To nie zatyczki tylko szybkozłączki samozamykajce. Na moim zdjęciu ta czarna, pierwsza z prawej. Do niej te podłączam kranik.  Takie podwójne zabezpieczenie.  

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko, ze ja „budowałem” ten zestaw z pierwszego posta, gdzie ten wężyk ma 3/8 cala. 

Gdybym chciał wymienić wszystkie elementy na 1/2 i zbudować Twój zestaw to czy będą pasowały elementy do korpusu?

Mój obecny zestaw jest super, ale wolałbym bardziej elastyczny wąż (obecny jest za bardzo sztywny i zajmuje za dużo miejsca), złączki zamykające i kranik.

To zdecydowanie ułatwiłoby pracę, ale na każdej aukcji są inne elementy i nie wiem, które dobrać..

Edytowane przez pietrex
Opublikowano
58 minut temu, pietrex napisał(a):

Gdybym chciał wymienić wszystkie elementy na 1/2 i zbudować Twój zestaw to czy będą pasowały elementy do korpusu?

Tam korpus jest na 1/4 cala . Czyli lipa. Pewnie można dokupić jakieś redukcje ale szkoda fatygi.