Skocz do zawartości

Oświetlenie - jaka moc (W) itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Sporo jest w necie info o wielu źródłach światła, lecz bardzo trudno znaleźć info o mocy oświetlenia w zbiornikach. Może warto by wrzucić kilka krótkich informacji np.:

1. wymiary (cm) zbiornika (dł x szer x wys)

2. źródło światła np. moduł, dioda, taśma itp.

3. barwa diod

4. moc w Wat np. dla dzień, noc

5. Czas oświetlenia

6. ewentualnie sterowanie + np. poglądowe zdjęcie

7. Koszt wykonania lub elementów

Uważam, że pomoże wielu z nas wyciągnąć wnioski i rozwiązania do swoich baniaków, a także może pomoże w modernizacji istniejących systemów.

Osobiście sporo (chyba najwięcej czasu) poświęciłem na to ile W będę potrzebował i na jakim źródle światła się oprzeć.

Aby nie tworzyć encyklopedii podawajmy suche fakty, a jeżeli kogoś temat zainteresuje można zwrócić się do np. autora danego rozwiązania?

Zacznę od siebie:

1. zbiornik 180x50x53 - ok 480 l. wody

2. Diody PowerLed na radiatorkach klejonych do listwy ALU opartej na koronie akwarium też z ALU

3. 6 x 3W barwa ok 8500K, 3 x 3W barwa ok 12000K, i nocne 3 x 1W barwa Blue Moon. Miałem jeszcze 3 x 3W barwę niebieską, ale nie dawała efektu (chyba nie ten odcień)

4. dzienne razem 27W (przy próbie na 36W było za jasno), noc 3W (ale jak widać przydałoby się o ok 50% ściemnić) - Nowy wpis: Wyłączyłem 2 diody brzegowe i 1W w zupełności wystarcza :) na mój zbiornik

5. 12 godz dzień i ok 10 godz nocne

6. zwykły zasilacz 12Vx60W + sterownik bi-/astabilny może obsłużyć max 100W (efekt wsch/zmierzch po ok 30-40 min) dla dziennego i zasilacz 12Vx20W dla nocnego + zegary sterujące czasami

7 . Koszt elementów ok 350 zł.

Zostało mi tylko zabezpieczyć całość żywicą chociaż zastanawiam się nad sensem - (11.04.17r) wszystko było od do momentu douszczelnienia pokrywy. Diody a głownie pasta termo nie wytrzymały wilgoci:) Po około 1,5 roku przemodelowałem oświetlenie (nowe radiatory, diody - ten sam zestaw - i tym razem pokryłem żywicą 2 x stopki diod, lutowania i radiatorki zobaczymy jak teraz sobie poradzi z wilgocią :)  A i wskoczyłem na 36W dzień z tym że 2 diody po 3W kolor niebieski - efekt całkiem znośny.

Pozdrawiam

Maciej

post-17115-14695728564053_thumb.jpg

post-17115-14695728564538_thumb.jpg

post-17115-14695728564882_thumb.jpg

post-17115-14695728565193_thumb.jpg

Edytowane przez MacBer
  • Dziękuję 1