Skocz do zawartości

moje pierwsze Malawi :)

tomala78

Rekomendowane odpowiedzi

witam, do tej pory przez kilka lat miałem akwarium z czarnymi wodami Amazonii, teraz przyszedł czas na zmiany. Planuje uruchomić akwarium z biotopem Malawi. To całkiem inny biotop niż miałem do tej pory. Akwarium mam o wymiarach 140x55x65. Dlatego prosił bym o pomoc w urządzaniu akwarium co do kamieni jakich najlepiej używać i obsady w takim akwarium żeby ja i ryby były zadowolone :)

Witaj :)

Większość poleca serpentynit jako kamienie w akwarium. Sam mam i jestem zadowolony.

Jeśli chodzi o obsadę to w takim akwarium raczej mbuna. Ze względu na wysokość przydałyby się p. Acei. Odnośnie reszty obsady to najlepiej jakbyś sobie pooglądał przykładowe i powybierał takie gatunki, które Ci się podobają i chciałbyś mieć w akwarium to pomożemy Ci je dobrać tak by mogły funkcjonować razem.

Życzę miłej lektury forum :)

Dlatego prosił bym o pomoc w urządzaniu akwarium co do kamieni jakich najlepiej używać i obsady w takim akwarium żeby ja i ryby były zadowolone

...witam Ciebie na naszym forum! Co do kamieni to tak naprawdę rybom jest obojętne co tam włożysz. Kamienie to przede wszystkim sprawa Twojego gustu uzależniona od tego jaką masz wizję . Ja osobiście również polecam serpentynit... Ale równie dobrze wyglądają otoczki czy gnejs. Wejdź w naszą galerie i pooglądaj sobie a będzie Ci łatwiej zadecydować.

Siemanko!

Tak jak koledzy napisali kamienie to sprawa gustu,w sumie każdy kamień nadaje się do zbiornika z naszym biotopem...

Jeśli już zdecydujesz się na jakiś kamień,ważne żeby to był jeden rodzaj kamienia który lepiej wygląda w zbiorniku,niż dwa rodzaje kamienia pomieszane razem...

Większość z nas w swoich zbiornikach posiada serpentynit,do tego czarne tło z spienionego pcv,lub czarna folia przyklejona na szybę,oczywiście może też być tło strukturalne(co kto lubi,i się podoba)...

Serpentynit bardzo fajnie prezentuje się na czarnym tle,nadając zbiornikowi mroczny klimat ;)...

Ważne jest też odpowiednie ułożenie kamienia w zbiorniku żeby cyrkulacja miała miała dobry obieg,i na to byś musiał skupić swoją uwagę...

Szkoda potem w zalanym zbiorniku zmieniać ich ułożenie,poprawiać i na dodatek stresować ryby...

Witaj kolego

Przeglądnij sobie zdjęcia zbiorników i na pewno będziesz wiedział co dalej.

Sam zdecydujesz czy czarna folia, czy tło wewnętrzne, czy coś innego - to ty będziesz patrzył w swoje szkiełko godzinami. :D

Tylko proszę poczytaj o biotopie Malawi i postaraj się choć w małej części odzwierciedlić te klimaty, a na pewno ryby odwdzięczą ci się z nawiązką.

Powodzenia

co do obsady myślałem o Pseudotropheus Saulosi, Pseudotropheus sp. "acei" i Aulonocara Beanchi?? czy te ryby pasowały by do siebie? Coś do tego mozna było by jeszcze dorzucic??

Sorki za OT...

Odpuściłbym sobie aulonocary i szedłbym w takie obsady:

Pseudotropheus Saulosi

Iodotropheus sprengerae

Pseudotropheus sp. "acei"

--------------------------

Metraclima msobo "magunga"

Labeotropheus trewavasae

--------------------------

Pseudotropheus saulosi

Pseudotropheus cyaneorhabdos "maingano"

Najlepiej załóż osobny post w dziale obsad http://forum.klub-malawi.pl/obsada-akwarium-pyszczakami-f112.html ,i reszta kolegów może coś innego tobie zaproponuje ;)...