Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
poważnie poirytowany jestem faktem że dałem ciała i zaczołem wszystko od du y strony,

Nie jesteś pierwszy ani ostatni.

Na pocieszenie podam że czasami dopiero jak ryby padają w niedojrzałym baniaku młodzianek:D się ocknie.

Więc głowa do góry zacisnąć zęby i półdupki i do roboty bo od poirytowania nic się nie zmieni.

Zacznę od początku.

Zapewne nie wiesz że na dno pod kamienie kładziemy podkładki z białego pcv spienionego 3-4mm albo kratki do zlewozmywaka na tym układamy kamienie a na końcu 10x płukany piasek. Gradacja piasku 1,2mm jest OK

Wsadziłeś 11 szt wapienia filipińskiego.

Zerknij na młodzianka Qube i jego piękną fotę z aranżem biotopu Malawi.

Te twoje wapienie z Filipin są tak odległe od biotopu Malawi jak odległość Filipiny -Afryka. Każdy ci napisze że to twoja sprawa ale nigdy z wapieniem nie napisze że masz ładny baniaczek Malawi.

Jeszcze pora to wszystko ponaprawiać bo czym dalej w start i potem zarybianie tym trudniej coś zmienić więc przemyśl - zawsze szkoda bezsensownie wydanej kasy ale lepiej poprawić teraz jak to łatwo zrobić niż być zawsze potem niezadowolonym.

Dlatego napisałem że masz dwie drogi.

W filtrze JBLa prawdopodobnie miałeś fabryczny JBL MicroMec - prawdopodobnie najlepsze na świecie złoże biologii 1200m2/l ( takie okrągłe białe kulki jak pestki czereśni) na co zamieniłeś nie wiem ale jeśli trafiłem to zamieniłeś katanę na kijek:( :( płacąc jak za miecz samurajski.:(

Tylko się nie irytuj - mam taki styl pisania i nie zmienię się bom Leśny Dziadek a dziś mi wolno bo dziś moje Urodziny - które nie napiszę ale niechybnie najstarszy forumowicz:D

Opublikowano
Nie jesteś pierwszy ani ostatni.

Na pocieszenie podam że czasami dopiero jak ryby padają w niedojrzałym baniaku młodzianek:D się ocknie.

Więc głowa do góry zacisnąć zęby i półdupki i do roboty bo od poirytowania nic się nie zmieni.

Zacznę od początku.

Zapewne nie wiesz że na dno pod kamienie kładziemy podkładki z białego pcv spienionego 3-4mm albo kratki do zlewozmywaka na tym układamy kamienie a na końcu 10x płukany piasek. Gradacja piasku 1,2mm jest OK

Wsadziłeś 11 szt wapienia filipińskiego.

Zerknij na młodzianka Qube i jego piękną fotę z aranżem biotopu Malawi.

Te twoje wapienie z Filipin są tak odległe od biotopu Malawi jak odległość Filipiny -Afryka. Każdy ci napisze że to twoja sprawa ale nigdy z wapieniem nie napisze że masz ładny baniaczek Malawi.

Jeszcze pora to wszystko ponaprawiać bo czym dalej w start i potem zarybianie tym trudniej coś zmienić więc przemyśl - zawsze szkoda bezsensownie wydanej kasy ale lepiej poprawić teraz jak to łatwo zrobić niż być zawsze potem niezadowolonym.

Dlatego napisałem że masz dwie drogi.

W filtrze JBLa prawdopodobnie miałeś fabryczny JBL MicroMec - prawdopodobnie najlepsze na świecie złoże biologii 1200m2/l ( takie okrągłe białe kulki jak pestki czereśni) na co zamieniłeś nie wiem ale jeśli trafiłem to zamieniłeś katanę na kijek:( :( płacąc jak za miecz samurajski.:(

Tylko się nie irytuj - mam taki styl pisania i nie zmienię się bom Leśny Dziadek a dziś mi wolno bo dziś moje Urodziny - które nie napiszę ale niechybnie najstarszy forumowicz:D

Także sto lat :D dzięki za zainteresowanie nie ukrywam że było by ok gdyby woda mogła zostać ale jeżeli nie to wymienie, mam pytanko znam kogoś kto pracuje w hurtowni z rybkami i powiedział że może mi dać wiadro dojrzałej wody pytam czy w mojej sytuaci to dobry pomysł? i jeszcze jedno jeżeli woda by mogła zostać to co mam kupić aby ruszyć życie w tym baniaku dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano

Wylanie wody i zalanie nową zajmie Ci godzinkę hakiem, z czego godzinka to samo nalewanie przez filtr, a hak to zlanie i podłączenie węża :)

Wlanie brudnej wody, nic nie zmieni. Poza wlaniem brudu do czystego akwarium. Bakterii nitryfikacyjnych w wodzie są śladowe ilości. One się osiedlają w filtrze, piasku, kamieniach.

ps. hurtownia z rybkami, jak to brzmi :) woda musi być doskonałej jakości i składu chemicznego :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Wylanie wody i zalanie nową zajmie Ci godzinkę hakiem, z czego godzinka to samo nalewanie przez filtr, a hak to zlanie i podłączenie węża :)

Wlanie brudnej wody, nic nie zmieni. Poza wlaniem brudu do czystego akwarium. Bakterii nitryfikacyjnych w wodzie są śladowe ilości. One się osiedlają w filtrze, piasku, kamieniach.

ps. hurtownia z rybkami, jak to brzmi :) woda musi być doskonałej jakości i składu chemicznego :)

jakoś nie mogłem zatrybić z tym patentem ale pytanie czy w sklepie jak zapytam korpus filtra 10' i wkład z węglem aktywnym to będą wiedzieli o co pytam?

Opublikowano

Taki filtr z przyłączem 1/2 cala sobie kup,

http://water-house.pl/korpusy-filtr%C3%B3w/102-korpus-narurowy-3-cz%C4%99%C5%9Bciowy-10-komplet-klucz-p%C5%82ytka-wk%C5%82ad-wst%C4%99pny.html

do tego wkład:

http://water-house.pl/wk%C5%82ady/85-wklad-z-spiekanego-wegla-blok-10.html

Zabierz obie te rzeczy do zwykłego sklepu hydraulicznego (osiedlowego) i poproś o redukcję aby z jednej strony nakręcić końcówkę węża od prysznica a z drugiej potrzeba redukcję na wąż ogrodowy, taką jak na obrazku poniżej:

pol_pl_REDUKCJA-PNEUMATYCZNA-1-2-NA-WAZ-12mm-ZLACZKA-2056_1.jpg

I taka rada, bo widzę, że lubisz, żeby Ci wszystko podano na dłoni, może sam spróbuj szukać po forum proponowanych rozwiązań. I ewentualnie tam w odpowiednich tematach pytaj o rzeczy których nie rozumiesz.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziękuje wszystkim za pomoc więc wodę wymieniłem na czystą ,przefiltrowaną a koszt zakupu korpusu to tak jak pisał Pleziorro któremu dziękuje, a cała reszta krok po kroku zgodnie z instrukcją decco rativio czekam i czytam wielkie dzięki pozdrawiam