Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedługo będę musiał przenieść akwarium Juwel Rio 240l do innego pokoju.

Planuje wodę spuścić do wiader, wyjąć kamienie ale pozostawić piach w zbiorniku.

Czy jest ryzyko związane z pozostawieniem piachu w zbiorniku, czy może akwarium nie wytrzymać podczas przenoszenia ?

Opublikowano

Przenosiłem z jednego pokoju do drugiego 112l, co prawda rośliniak bez kamieni. Spuściłem jakieś 80% wody, nic nie wyjmowałem. 3 osoby. Nic się nie stało. A z 25 podróżowałem około 50km z aranżacją i niewielką ilości wody i wszystko ok. Ale Twój zbiornik większy, szczególnie długość więc może dno pęknąć od naprężeń. Może spróbuj na jakimś blacie albo czymś takim

Opublikowano

Odłowiłem ryby, spuściłem całą wodę, wyjąłem kamienie, pod szafkę pod każdą nogę dałem stare szmaty i przesunąłem baniak 280l razem z szafką po podłodze do drugiego pokoju, samego akwarium z piachem to bym nie dźwigał, wyjęcie piachu dużo nie zajmuje.

• 3 lata później...
Opublikowano
W dniu 3.04.2016 o 19:09, deccorativo napisał:

2/ Cała biologia siedzi w trzech miejscach

a/ w kuble należy go wyjąć otworzyć pokrywę ulać wody do gąbek by nie hlustało podczas transportu i tak przewieżć otwarty w nowe miejsce nic nie płukać tylko w nowym miejscu podłączyć do baniaka z nową wodą i uruchomić nawet jak polecą brudy. Jak kubeł otwarty to nie powstanie siarkowodór który niszczy biologię w zamkniętych nie pracujących kubłach.

Wodę do nowego baniaka nalewamy przez ustrojstwo z węglem bez odstawania i jak pH i temperatura jak było w starym czyli OK - wpuszczamy ryby. Jeśli jeszcze nie zrobiliśmy ustrojstwa i nadal wiadrujemy wodę ręcznie to wlewamy do nowej wody w pierwszej kolejności do każdego wiadra AmQuel Plus.

Witajcie,

Odkopię sobie temat, bo nie chcę śmiecić kolejnym tylko w sumie chyba do jednego pytania. 

Kwestie przeprowadzki akwa zgłębiłem już dzięki kilku tematom z tego forum. Teraz tylko takie drobne pytanie odnośnie filtra. Ile czasu takie dajmy na to 5 litrowe (po odlaniu części wody) bydle może sobie jechać otwarte i można mieć pewność, że żadne siarkowodory mi nie straszne? Gdzieś kiedyś chyba czytałem o tym, że po kilku godzinach on się zaczyna wytwarzać ale nie mogę tego teraz odszukać. Dajcie mi znać, żebym "spał spokojnie" podczas tej przeprowadzki :D

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, blindman napisał:

Dajcie mi znać, żebym "spał spokojnie" podczas tej przeprowadzki

Wylej wodę z kubła, zdejmij "pokrywę" i spokojnie się przeprowadzaj. Robiłem to kilka razy. Warto jednak potem wlać czy do akwa czy do kubła ampułkę prodibio biodigest.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
5 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Wylej wodę z kubła, zdejmij "pokrywę" i spokojnie się przeprowadzaj. Robiłem to kilka razy. Warto jednak potem wlać czy do akwa czy do kubła ampułkę prodibio biodigest.

W sensie całkowicie pozbyć się wody z kubła i tak go przewozić? Czeka mnie kilka godzin zanim on będzie tam gdzie ma być i zastanawiałem się co zrobić, żeby te bakterie jeszcze istniały w nim.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.