Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym prosić o poradę dotycząca plenum w sumpie. Posiadam sump z 5 przegrodami w dwóch pierwszych mam biokulki następnie ceramikę, pózniej gąbka i na samym końcu grzałki pompa. Pytanie moje dotyczy gdzie mógłbym zrobić w tym sumpie plenum? Woda przelewa się góra dół. Myślałem żeby woda wpływała odrazu do drugiej komory a w pierwszej znajdowało by się plenum ( cała komora byłaby zasypana piaskiem ) czy lepiej na przed ostatniej tylko wtedy woda by szła przez całe plenum od dołu do góry.

Opublikowano

Chciałbym aby piasek pełnił role plenum. Ograniczyć podmiany do minimum i żeby ryby miały lepsza wodę. Myśle ze 50cm warstwy piachu spełni dobrze te role tylko pytanie gdzie włożyć piasek?

Opublikowano
Chciałbym aby piasek pełnił role plenum. Ograniczyć podmiany do minimum i żeby ryby miały lepsza wodę. Myśle ze 50cm warstwy piachu spełni dobrze te role tylko pytanie gdzie włożyć piasek?

Kolego takie żywcem przenoszenie technik morskich do Malawi nie musi się sprawdzić.

Nie ważne jak to zwał czy DSB czy refugium czy plenum.

Zasada jest jedna - w grubej warstwie drobniutkiego piasku 0,3-0,5 powstaje strefa beztlenowa i bakterie beztlenowe na tej ogromnej powierzchni inicjują proces denitryfikacji czyli usuwania NO3 i w 1/16 PO4.

Wydajność tej maszyny DSB jest ogromna ale start bardzo długi a efekt końcowy u nas nie znany bo najgorsze że my nie mamy odpieniacza białek który najczęściej jest w duecie z tym DSB w morskim baniaku i to on załatwia gro tematu - usuwa poza system wody od razu i najwięcej tego co jest żródłem NH4/NO2/NO3/PO4 czyli całe zanieczyszczenia organiczne.

Plenum tylko jest na dokładkę bo morskie nie znoszą NO3 dwucyfrowych a u nas to proza życia;) . Jak już osiągniesz po kilku miesiącach że DSB ruszy i zwali ci NO3 do 1-2ppm to dopiero będziesz biegał by PO4 było 0 ponieważ sinice tuż tuż:(

ale może przesadzam z tym wybieganiem w odległą przyszłość:rolleyes:

Ponieważ jestem z natury entuzjastą nowości i z góry ci kibicuję w zamiarze to te plenum moim zdaniem powinno być w drugiej lub trzeciej komorze i warstwa piasku z 10-15cm a komora możliwie największa po komorze pompy. Fotka sumpa mi się nie otwiera a ja mam słaby wzrok więc nie ogarniam tego twojego sumpa.

Mam takie nieodparte wrażenie że dla Malawi 300l sump z plenum to jest nieco przerośnięte przedsięwzięcie, ale kibicuję:D