Skocz do zawartości

Kryl liofilizowany - najlepszy pokarm dla pyszczaków ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Chciałem się podzielić bardzo ciekawą obserwacją.

Zakupiłem na akwarystycznym 100g krylu liofilizowanego. Było to z 1.5 miesiąca temu.

Kryl okazał się bardzo duży. Byłem zaskoczony. No ale pomyślałem, ze ryby połykają inne ryby w całości, więc, co tam :)

Mam kilka większych drapieżników (D. strigatus, N. venustus) + mniejsze non-Mbuna + crabro.

No więc. Ryby na poczatku były zdziwione. Tak dużego pokarmu nie miały.

Ale zaraz po prostu dostały jakiegoś szału. Za każdym razem, kiedy widziały worek z krylem - to dostawały takiego ataku, ze wychlapywały wodę z akwarium a mam wzmocnienia przez całą długość. Po wrzuceniu pokarmu do wody (pływa po powierzchni), w akwarium robi się taki kocioł, że Wam to nagram.

Ryby dosłownie się kotłują, rzucają się na kryl. ŻADEN inny pokarm tak na nie nie działa :)

Kolejna rzecz. Ryby rosną, jak na drożdżach! W oczach rosną.

Nie tylko drapieżniki go uwielbiają. Mały Tramitichormis, Kawanga, Protomelasy... Wszystko się rzuca na kryl. Nawet malutkie zebroidesy... Smiesznie wygląda na przykład samica fryeri kiedy połknie 1,2 kryle i jej z pyska wystaje. Zresztą inne drapieżniki napchają się nim jak głupie. Nie tyją od niego. Rosną.

Mało tego, ganiają się po akwarium - jak tylko zobaczą, że komuś z pyska wystaje kryl. Niezłe widowisko.

Może nie jestem doświadczonym akwarystą, ale mam nadzieję, że przetestujecie ten pokarm.

Na razie Harisimi obiecał go przetestować.

Ja testować nie muszę:) Kupiłem już największy wór - pół kilo :) Ten pokarm znika w oczach :)

Karmię nim 2 razy dziennie. Najpierw sypie jakiś inny pokarm, a potem kryl.

Zastanawiam się jakie ma wady. Niby liofilizacja jest najlepszym sposobem przechowywania. Ponoć trwają prace nad obniżeniem jej kosztów tak, aby była opłacalna w przetwórstwie pokarmu dla ludzi.

No nic :) Jeśli macie pytania, to zapraszam :) Kryl ponad wszystko :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Olo , wrzuciłbyś jakieś foty, jak obecnie wygląda Twoje akwa i rybki :)

Opublikowano

Na akwarystyczny24 są dwa produkty - jeden to ten na wagę a drugi produkcji Sery w fabrycznym opakowaniu. Co ciekawe ten Sery jest przeszło polowe tańszy... Próbowałeś tez tego?

Opublikowano

A ja mam dwa pytania:

1. Czy da sie go jakos namoczyc, zeby tonal? Moje ryby niestety nie powinny jesc z powierzchnia, a wiem ze kryl to dobry pokarm.

2. Ciekawi mnie, czy ten liofilizowany jest wolny od fosforanów. Mam problem z ich kumulacja przy karmieniu mrozonkami.

Opublikowano

Nasteq... Choroba nie zauważyłem. Ale kupię i przetestuję.

Wojtekr..,

1. Spróbuję - zaraz namocze i powiem Ci po jakim czasie soę namacza. Ale raczej nie zatoną. Zobaczymy.

2. Na to pytanie cieżko odpowiedzieć, mam adsorber fosforanów - najpierw miałem jbl - był kiepski bo barwil wodę. Teraz mam taki biały chyba Kardon.

Kado. Filmik nagram bo warto te świrusy zobaczyć :)

Opublikowano

A czemu twoje ryby nie mogą jeść z powierzchni??

Kryl nie tonie tak samo jak krewetki mrożone ale myślę że warto wypróbować ten pokarm.

Opublikowano

To sa cyphotilapie z Tanganiki. W naturze plywaja dosc gleboko i gdy jedzie z powierzchni to polykaja powietrze i sobie z tym nie radza. Moze to spowodować tzw. unoszenie - ryba nie moze sie zanurzyc. W skrajnych przypadkach trzeba ja przebijac, nie raz konczy sie zgonem.

Opublikowano

Jak krewetki mrożone nie toną ,chyba że dajesz jeszcze zamarznięte. Kolega karmi pokarmami liofilizowanymi i bardzo sobie chwali ja też się przymieżam do tego. Pysie będą jadły z powieżchni tylko trzeba je przyzwyczaić.