Skocz do zawartości

Kryl liofilizowany - najlepszy pokarm dla pyszczaków ?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Chciałem się podzielić bardzo ciekawą obserwacją.

Zakupiłem na akwarystycznym 100g krylu liofilizowanego. Było to z 1.5 miesiąca temu.

Kryl okazał się bardzo duży. Byłem zaskoczony. No ale pomyślałem, ze ryby połykają inne ryby w całości, więc, co tam :)


Mam kilka większych drapieżników (D. strigatus, N. venustus) + mniejsze non-Mbuna + crabro.


No więc. Ryby na poczatku były zdziwione. Tak dużego pokarmu nie miały.

Ale zaraz po prostu dostały jakiegoś szału. Za każdym razem, kiedy widziały worek z krylem - to dostawały takiego ataku, ze wychlapywały wodę z akwarium a mam wzmocnienia przez całą długość. Po wrzuceniu pokarmu do wody (pływa po powierzchni), w akwarium robi się taki kocioł, że Wam to nagram.

Ryby dosłownie się kotłują, rzucają się na kryl. ŻADEN inny pokarm tak na nie nie działa :)

Kolejna rzecz. Ryby rosną, jak na drożdżach! W oczach rosną.

Nie tylko drapieżniki go uwielbiają. Mały Tramitichormis, Kawanga, Protomelasy... Wszystko się rzuca na kryl. Nawet malutkie zebroidesy... Smiesznie wygląda na przykład samica fryeri kiedy połknie 1,2 kryle i jej z pyska wystaje. Zresztą inne drapieżniki napchają się nim jak głupie. Nie tyją od niego. Rosną.


Mało tego, ganiają się po akwarium - jak tylko zobaczą, że komuś z pyska wystaje kryl. Niezłe widowisko.


Może nie jestem doświadczonym akwarystą, ale mam nadzieję, że przetestujecie ten pokarm.

Na razie Harisimi obiecał go przetestować.

Ja testować nie muszę:) Kupiłem już największy wór - pół kilo :) Ten pokarm znika w oczach :)

Karmię nim 2 razy dziennie. Najpierw sypie jakiś inny pokarm, a potem kryl.


Zastanawiam się jakie ma wady. Niby liofilizacja jest najlepszym sposobem przechowywania. Ponoć trwają prace nad obniżeniem jej kosztów tak, aby była opłacalna w przetwórstwie pokarmu dla ludzi.


No nic :) Jeśli macie pytania, to zapraszam :) Kryl ponad wszystko :)

  • Dziękuję 1
Opublikowano

Olo , wrzuciłbyś jakieś foty, jak obecnie wygląda Twoje akwa i rybki :)

Opublikowano

Na akwarystyczny24 są dwa produkty - jeden to ten na wagę a drugi produkcji Sery w fabrycznym opakowaniu. Co ciekawe ten Sery jest przeszło polowe tańszy... Próbowałeś tez tego?

Opublikowano

A ja mam dwa pytania:

1. Czy da sie go jakos namoczyc, zeby tonal? Moje ryby niestety nie powinny jesc z powierzchnia, a wiem ze kryl to dobry pokarm.

2. Ciekawi mnie, czy ten liofilizowany jest wolny od fosforanów. Mam problem z ich kumulacja przy karmieniu mrozonkami.

Opublikowano

Nasteq... Choroba nie zauważyłem. Ale kupię i przetestuję.

Wojtekr..,

1. Spróbuję - zaraz namocze i powiem Ci po jakim czasie soę namacza. Ale raczej nie zatoną. Zobaczymy.

2. Na to pytanie cieżko odpowiedzieć, mam adsorber fosforanów - najpierw miałem jbl - był kiepski bo barwil wodę. Teraz mam taki biały chyba Kardon.

Kado. Filmik nagram bo warto te świrusy zobaczyć :)

Opublikowano

A czemu twoje ryby nie mogą jeść z powierzchni??


Kryl nie tonie tak samo jak krewetki mrożone ale myślę że warto wypróbować ten pokarm.

Opublikowano

To sa cyphotilapie z Tanganiki. W naturze plywaja dosc gleboko i gdy jedzie z powierzchni to polykaja powietrze i sobie z tym nie radza. Moze to spowodować tzw. unoszenie - ryba nie moze sie zanurzyc. W skrajnych przypadkach trzeba ja przebijac, nie raz konczy sie zgonem.

Opublikowano

Jak krewetki mrożone nie toną ,chyba że dajesz jeszcze zamarznięte. Kolega karmi pokarmami liofilizowanymi i bardzo sobie chwali ja też się przymieżam do tego. Pysie będą jadły z powieżchni tylko trzeba je przyzwyczaić.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.