Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zaprezentować kolejny ciekawy gatunek, który posiadam, a niewielu (albo nikt) nie ma go u siebie.

Rybę tę zakupiłem bodajże w listopadzie. Kupiłem 2 samce (jeden był stary i zdechł), oraz 4 samice.

Do dzisiaj ostał się jeden samiec - ze zdjęcia poniżej:

KTr0TyOegj2gxqYpp4m1Zcc-wfjn8oO5RF310iuogfE4UmfVkV9RWsAoPGayRg-VaVAQZpSBObShVrXcL2efKA67Gtmys2qiSV9aw7SSS3i5GeBkUxCUkuW9SYjVrgrb5HBCPXW7kjWQ-EASbZFAvv0lz4NrSq6CN46hZVcPZiGiSAACpOo-7wkZX1ws82rzyX-5m4FIqohoJFtzldr2NBgAvkhC9qxPcH4A88e35LPKOAX_XIWcGoM-3aeMz5dkr50PLzPvzAyJWCZoLOZRNMuCv8GvvYOWxsIUJ4AjhF49V-oWElcOKa8EXNkqJvegtE9cuntBh0yDk-y_tkQvHE9gmfdPLVY7pL5aySPPHj5jKPXts8KSLWaSKTf_-MTynO_SOHQGUU8JAG9v9tI-plc5o5xVnx_U-INyB96H-ZijhZ7rj1yWvKEqNvkDy0K5Vn_kbWlVtKFEcnboW0s6tru7gy7fZctpBOd6I0wDhfOXJpj3UBNCbAnyFKUy0sUiAkUHOgIdz1TVJbDsb4r5oDZONnnPreZtrI7GDXgFiBnMktyQVORhwY0LnzL6HGavKA2O=w1200-h698-no

W cenniku TM widnieje jako "Kawanga Dark Blue" - ale takie szanowane źródła jak:

http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden%20vissendatabase%20soorten%20eng/Copadichromis%20eng.html

nie pisza nic o "Dark Blue" - podają tylko rózne lokacje.

Moje ryby wyglądają jak

http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden%20vissendatabase%20eng/Copadichromis%20kawanga%20Kirondo%20eng.html

oraz

http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden%20vissendatabase%20eng/Copadichromis%20kawanga%20mbamba%20bay%20eng.html

http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden%20vissendatabase%20eng/Copadichromis%20kawanga%20Nkhata%20Bay%20eng.html

Ta druga i trzecia lokacja jest pewnie prawdopodobniejsza.

Mój stary samiec "Franki" - od Frankensteina był wybarwiony, nie miał plam, był bardzo ciemny, miał bardzo długie płetwy i wyglądał dostojnie. To była na prawdę bardzo ładna ryba, choć stara. Dlatego zamierzam dokupić mojemu obecnemu samcowi drugiego samca, bo przypadkowo 2 samice już dostałem. Wątpię, że dwa będą wybarwione, bo Franki tak zgnoił tego samca, co przeżył u mnie masakrę, że ten dostał bloat i leczyłem go dwa razy. Dopiero ostatnio doszedł do siebie.

Ryba pływa oczywiście w toni. Jak to Copadichormis... Czasami jest żwawa, czasami "śpi w toni". Ale na pewno jest żwawsza od borlejki. Często gania się z innymi. Stary Kawanga walczył nawet ze strigatusem.

Kolorystycznie ta ryba zaskakuje. Oczywiście zdjęcie nie oddaje jej urody. Ceglaste ciało mieni się na niebiesko, fioletowo. Najlepszy efekt daje słońce z boku akwarium. Wtedy mam szczękoopad. Jego kolory określiłbym bardziej jako fioletowe. To nie jest niebieski fryeri, czy Protomelasa sp. "Spilonotus" (Tanzania), czy też P. fenestratus "Fire Blue" (Lupingu). Fioletowo-niebieski - tak bym to określił.

Żre wszystko. Uwielbia kryl liofizowany, mimo, że ledwo co mieści jej się do gęby.

Samice są brzydkie jak noc. Zwykle wiszą gdzieś w toni, albo siedzą w krzakach, mało pływają.

Franki, jak żył, często wolno przepływał się przez akwarium prezentując swoje długie płetwy. Wyglądało to rewelacyjnie. Podobnie robi teraz czarny samiec crabro.

Na razie to tyle. Poszukam zdjęć nieboszczyka Frankiego. Jeśli macie pytania, to zapraszam.

Jeśli miałbym pokazać go na filmiku, to ten:

[ame]

[/ame]

Nie oddaje piękna mojej ryby. Mój jest ciemniejszy i bardziej fioletowy.

• Lubię to 1