Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Grubość warstwy piasku to również wielkość złoża biologicznego bakterii nitryfikacyjnych . Optymalną grubością wydaje mi się średnio 5-7cm , oczywiście ryby to przekopią po swojemu niemniej ilość piasku pozostanie taka sama .

Ale nasze bakterie to tlenowce, więc nie będą w tym piasku na siedmiu centymetrach tylko w górnej warstwie ~2cm. Poniżej to już tylko beztlenowce :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ale nasze bakterie to tlenowce, więc nie będą w tym piasku na siedmiu centymetrach tylko w górnej warstwie ~2cm. Poniżej to już tylko beztlenowce :)

Wszystkie bakterie są nasze :) . Nitryfikacja i denitryfikacja jest ze sobą powiązana tworząc kompletne złoże biologiczne . Dlatego należy stworzyć odpowiednie warunki dla obu rodzajów cykli , a tak naprawdę jednego cyklu - obiegu azotowego w przyrodzie.

I dla tego warstwa podłoża powinna być na tyle gruba żeby obieg azotu był kompletny .

Opublikowano
I dla tego warstwa podłoża powinna być na tyle gruba żeby obieg azotu był kompletny .
No to musiałbyś przy pyszczakach ze 40 cm tego piachu nawalić ;).

A tak na poważnie to w akwa kompletny obieg azotu jest mało realny.

Opublikowano

Moim zdaniem formowanie warstwy piasku wyżej-niżej , w fale, czy dołki przy pyszczakach nie ma sensu one i tak przekopią to po swojemu. Nawet na siłę ich nie zmusisz bo wielokrotnie zasypywałem dół który wykopywały tworząc grotę pod trzema kamieniami a wystarczyła doba by było jak uprzednio.

W moim przekonaniu sypiemy warstwę 5cm równo po całym dnie ze stojącymi już kamieniami i resztę zrobią ryby. Gdzie usypią górki tam można próbować wsadzać nurzańca - może mu pozwolą rosnąć a może od razu skoszą lub wyrwą.

Macie kalkulator ilości piasku na akwarystyczny24 wstawiasz dane i masz ile trzeba kupić.

Opublikowano
Ja mam inne zdanie.

7 cm ile to mniej wody i zabranej przestrzeni rybom.

7cm w gore nie robi różnicy pysiom. Im zależy bardziej na powierzchni niż na wysokości . One kochają kopac, wolę oglądac je szczęśliwe. A na strefy mamy zawsze swiderki a jak nie to sobie samy wzruszymy lekko a one będą miały frajdę z budowania. Ja lubię oglądać jak kopią dołki