Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, choć często zaglądam na to forum i czerpię z niego wiedzę to jeszcze się nie udzielałem. Więc jeżeli popełnię jakieś błędy to proszę o wybaczenie.

Do sedna. Zabieram się za zrobienie systemu filtracji do dopiero zamówionego akwarium 300L. Na podstawie Waszych wypowiedzi zaprojektowałem filtracje, która jest połączeniem narurowca i kubełka. Proszę o Wasze opinie czy to ma szanse działać właściwie ewentualnie co poprawić.

Zastanawiam się czy przepływ przez beczkę nie będzie zbyt duży, czy nie zrobić bajpasa, który spowolni ten przepływ.

Rysunki znajdziecie poniżej

post-17062-14695727902358_thumb.jpg

post-17062-14695727905531_thumb.jpg

Opublikowano

kolego beczka jest za mała:( :( - musi być co najmniej 60 litrów:rolleyes: :D

Tak na marginesie do baniaka 300l wystarcza złoże biologiczne 1 litr i to jest już o 50% za dużo - wystarczy przeczytać ulotkę o Seachem Matrix jak nie wierzysz tam jest podane co ile i na ile ryb tylko pośrednio (bo podali litraż netto baniaka)

cyt 0,5l Matrixa na 200l wody

Opublikowano

Z postów jakie znalazłem na forum wywnioskowałem, że z filtracji nigdy za dużo. Chcę mieć zbiornik jak najmniej obsługowy. Od dwóch lat mam 112l i tylko 4 yellowki i utrzymanie parametrów oraz czystości jest dość trudne przy filtrze MidiKani 800

Opublikowano

nic nie powiem o 4 yellowkach w 80l i 80 cm wody ale zawsze czym mniej wody tym trudniej utrzymać stabilne parametry wody.

Ale to nie polega na gigantycznym złożu i strzelaniu z armaty do muchy a na sensownej i kompleksowej filtracji łącznie z usuwaniem NO3 i PO4 - wtedy dochodzimy do małoobsługowego baniaka.

Dla przykładu w moim kotniku 54l pływa 8 szt tropheusów jest tam 250ml złoża z lawy wulkanicznej oraz 500ml TMBT i woda stale ma NO3 10ppm więc podmianki robię raz na 2-3 tygodnie po 20% wody.

Policz koszt tego co zaplanowałeś z pompą co i weż do porównaia kubeł HW302 + jvp102B o kaseciaku już nie wspomnę.

Opublikowano

Jest jeszcze jeden element na którym mi zależy. Chodzi o to abym w zbiorniku nie miał żadnego filtra mechanicznego więc będę się upierał przy rozwiązaniu z mechanikiem na rurkach. Chyba jednak mnie przekonałeś żeby zrezygnować z beczki, a zastosować w zamian narurowce wypełnione Seachem Matrix.

Jeżeli chodzi o pompę CO to już mam. Kiedyś mi padła w domu na gwarancji, odesłałem i mi wymienili, ale w trakcie kupiłem nową. Więc koszt nie powinien być duży