Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie dowiesz się dopóki tego nie zrobisz... :)

Facet od którego zawsze kupuje purigen dał mi też woreczki i mówił że jestem jedynym któremu purigen ucieka .......

-- dołączony post:

no to wiem ze tiul odpada za duże ma oczka.

-- dołączony post:

W ramach przypomnienia po jakim czasie można zrobić kolejną podmianę wody??bo zbiłem no3 z 40 do 20 a chciałbym bardziej zbić .

Opublikowano

Odnośnie woreczków - możesz spróbować z takimi ( nie są tanie ale mają bardzo drobne oczka):

chemi_bags_2szt._woreczki_na_purigen-i-18798-1-2000.jpg

Sam ich używam i w przeciwieństwie do większości worków oferowanych jako dedykowane do drobnych żywic te zdają egzamin (ostatnio miałem spięcie w akwarystyczny24 bo oferują woreczki dedykowane do drobnych żywic, które nie nadają się do Purigenu)

Opublikowano

Woreczki na purigen z postu nr 12 nie mają za dużych oczek, a ich problem leży gdzie indziej, a mianowicie na szyciu dna i boków woreczka przyjrzyj się dokładnie na szwach jak naciągniesz worek jakie robią się otwory, jak miałem duży przepływ przez worek właśnie w tych miejscach ulatywał mi purigen, worki z Akwarystyczny 24 potwierdzam mają za duże oczka. pozdr

Opublikowano
Odnośnie woreczków - możesz spróbować z takimi ( nie są tanie ale mają bardzo drobne oczka):

Sam ich używam

kolego a jaki z tym zapinaczami czy jest ryzyko ze sie otworzą???i na jak długo wystarczą.

Opublikowano
One mają jakieś zaciski nie puszczą??

Jak najbardziej - woreczki są sprzedawane wraz z plastikowymi zaciskami. Zaciski na pewno Ci nie puszczą

Tylko tak jak słusznie zauważył Kolega jaraspol problem u Ciebie z nieszczelnością woreczków może wynikać z oddziaływania dużej siły przepływu na szwy woreczka.

Opublikowano
dużej siły przepływu na szwy woreczka.

Zgadzam sie te szwy puszczają dość często za często!lekko naciągniemy woreczek i już dziura....a powiedz te woreczki co podałeś to na ile razy starczą i czy 250ml purigenu tam się zmieści??rozumiem że na 100% nie wyleci z niego purigen>?

Opublikowano

Odnośnie pojemności woreczków - zwróć uwagę, że woreczki tego producenta są w różnych rozmiarach (tak przynajmniej wynika z opakowania), choć - co do zasady - na stronach internetowych sklepów brak jest wskazania w opisie jakiej wielkości woreczek jest oferowany. Ja nabyłem woreczki w tym większym rozmiarze i spokojnie 250 ml Purigenu tam wchodzi (myślę, że co najmniej drugie tyle również by się zmieściło).

Na 100% nie wyleci z tego woreczka Purigen chyba, że - tak jak Ci Kolega wcześniej pisał - silny przepływ będzie oddziaływał na szwy, ale to już nie będzie wina wielkości oczek w woreczku.

Opublikowano
Jak dla mnie nie działa prawidłowo na 100% w potrójnej pończosze cały nie będzie pracował. Co do umieszczenia w tak silnym przepływie to chyba jesteś pierwszy który to testuje.

Wczoraj z racji tego że nie mam woreczków umieściłem purigen w podwójnej pończoszce,ale tym razem był w niej luźno rozsypany i umieszczony w pierwszej komorze(komory są podwójne i purigen zajmuje jedną z nich) na samej górze pod wirnikiem w fluvalu 405 i ku mojemu zdziwieniu purigen nie wylatuje.Mało tego woda zrobiła się idealnie krystaliczna co mnie zdziwiło....w fluvalu 405 jest o połowę mniejszy przepływ niż w aquaelu 2000 turbo a mimo to mam wrażenie że lepiej obmywa purigen.