Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wczoraj z racji tego że nie mam woreczków umieściłem purigen w podwójnej pończoszce,ale tym razem był w niej luźno rozsypany i umieszczony w pierwszej komorze(komory są podwójne i purigen zajmuje jedną z nich) na samej górze pod wirnikiem w fluvalu 405 i ku mojemu zdziwieniu purigen nie wylatuje.Mało tego woda zrobiła się idealnie krystaliczna co mnie zdziwiło....w fluvalu 405 jest o połowę mniejszy przepływ niż w aquaelu 2000 turbo a mimo to mam wrażenie że lepiej obmywa purigen.

Moim zdaniem istotniejsze znaczenie niż sama siła przepływu ma to czy kuleczki są obmywane przez wodę i ocierają się o siebie. Jeśli boisz się o wirnik we Fluvalu to pomyśl o włókninie (np. cienkiej Polishing Pad Fluvala przyciętej na wymiar koszyka) żeby przykryć od góry Purigen.

Opublikowano
Moim zdaniem istotniejsze znaczenie niż sama siła przepływu ma to czy kuleczki są obmywane przez wodę i ocierają się o siebie. Jeśli boisz się o wirnik we Fluvalu to pomyśl o włókninie (np. cienkiej Polishing Pad Fluvala przyciętej na wymiar koszyka) żeby przykryć od góry Purigen.

Podłożyłem włókninę pod wirnikiem wiecie co mnie dziwi że rozmawiałem z kilkoma osobami co sprzedają woreczki na allegro i każdy z nich się dziwi że ja się na te woreczki skarzę bo oni żadnych reklamacji nie mieli.Kurcze być może pod tym aquaelem w pojemniku był za silny strumień i te szwy rozrywał kupię z dwa woreczki i zobaczę co będzie sie działo w fluvalu.

Opublikowano

Witam

Ja mialem Purige w gornym koszu we Fluvalu, potem przestalem uzywac i mam zasypany tylko matrixem. Kilka miesiacy temu znow dalem Purigen zeby mi wode czyscil bo mam lekko mglisto przez NGBC . Purigen mam teraz w pojemniku na media w Aquael turbo 2000 i nic mi nie ucieka. Woreczkow uzywam od JBL.

jbl_filterbag_fine1.jpg

Opublikowano

Witam

Tak sie na glos zastanawiam, moze to nie wina woreczkow na media a wlasnie tego pojemnika, wiadomo, woda wchodzi i wychodzi przez niego w miare waska rurka, moze ta plastykowa ktarka zabezpieczajac ktora jest wewnatrz pojemnika ma jakies zadziory, moze worek za mocno nabijasz Purigenem? Ja wkladam do tego pojemnija jeszcze watoline tak ze Purigen jest tak jakby w stodku tego pojemnika (matoliny oczywiscie nie za duzo, bo sie przeplyw zmniejsza jak sie przybrudzi. A woreczki to kupowalem na miejscu w sklepie