Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Wczoraj zrobiłem podmiankę wody wyczyściłem gąbki(tak w wodzie z baniaka)a dziś zrobiłem testy i prawie zawału dostałem bo mimo że purigen jest dobrze obmywany i nie jest ciemny bo niecałe 2 tyg w baniaku 250ml purigenu to no3 jakimś cudem wskoczyło na 40 z 5!kurcze czy purigen kaput??

Opublikowano

Wątpię że Twój purigen działa prawidłowo. Myślę, że nie jest prawidłowo obmywany bo masz go w worku, piętnastu ponczochach i może w pudełku ;) żeby kulki nie pływały.

Zrób regenerację, podmianę wody a na zajutrz testy.

Opublikowano
Wątpię że Twój purigen działa prawidłowo. Myślę, że nie jest prawidłowo obmywany bo masz go w worku, piętnastu ponczochach i może w pudełku ;) żeby kulki nie pływały.

Zrób regenerację, podmianę wody a na zajutrz testy.

został wyjęty i miał kolor jasno kremowy,białych kulek nie było widać....więc obmywany jest ok co?raz włożyłem purigen w tym worku co dostałem to pierwszy i ostatni raz....a teraz 3mam go w potrójnej pończoszce a i tak jakieś tam granulki wylecą a purigen przebywa w pojemniku podwieszonym pod aquaela 2000 turbo od dołu jak i od góry ma wolną przestrzeń więc woda go obmywa bynajmniej taką mam nadzieję.

Opublikowano

Jak dla mnie nie działa prawidłowo na 100% w potrójnej pończosze cały nie będzie pracował. Co do umieszczenia w tak silnym przepływie to chyba jesteś pierwszy który to testuje. IMHO najlepiej pracuje jak w FBF.

Opublikowano
Jak dla mnie nie działa prawidłowo na 100% w potrójnej pończosze cały nie będzie pracował. Co do umieszczenia w tak silnym przepływie to chyba jesteś pierwszy który to testuje. IMHO najlepiej pracuje jak w FBF.

To co lepiej go umieścić w fluvalu??tylko w jakim koszyku tym na samej górze?i czy nie zaszkodzi biologowi raz w miesiącu otwieranie go mam tu na myśli zużywanie klamer zapinających itd.myślałem że jak go umieszczę w tak silnym przepływie to będzie lepiej obmywany.

-- dołączony post:

w potrójnej pończosze cały nie będzie pracował.
jak jest w pojedynczej to wylatuje na akwarium

-- dołączony post:

J. IMHO najlepiej pracuje jak w FBF.

Nie rozumiem tego

Opublikowano

Ja mam w kuble- przedostatnim koszu przed wirnikiem , jest luźno rozsypany w woreczku. Otwierałam kubeł co miesiąc żeby sprawdzić co i jak . Teraz chodzi od grudnia bez zaglądania , parametry stabilne.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ja mam w kuble- przedostatnim koszu przed wirnikiem , jest luźno rozsypany w woreczku. Otwierałam kubeł co miesiąc żeby sprawdzić co i jak . Teraz chodzi od grudnia bez zaglądania , parametry stabilne.

dobra ten zregeneruje to wtedy włożę go do kubła.

Opublikowano
Po dwóch tygodniach używania Purigenu w Twoim przypadku regeneracja jest zbędna.

Już zregenerowałem...ale ciągle nie mogę sobie poradzić z ucieczką purigenu z woreczka do akwarium:-xnawet jak włożę go w potrójna pończochę to on i tak wylatuje...ktoś jest wstanie mi z tym pomóc???