Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Akwarium posiada wymiary 100x50x50 cm.

Planowałem w moim akwarium Pseudotropheus saulosi 2+5 oraz Iodotropheus sprengerae 1+3. W lipcu kupiłem młode ryby, saulosi trzymają się dobrze, natomiast drugi gatunek okazał się być Labidochromis sp. hongi "Sweden". Dlatego też planuję go oddać.

I tu moje pytanie. Czy do tak małego akwarium do P. saulosi pasuje jakiś inny gatunek oprócz I. sprengerae?

Opublikowano
...ryba sama w sobie fajna. Ale żółte saulosi i białe samice może być mdłe dla oka. Ale to tylko moje zdanie.

Tak, to prawda. Dlatego zaproponowałem też maingano, gdyż są gusta i guściki :)

Opublikowano
Dlatego zaproponowałem też maingano, gdyż są gusta i guściki

:) zgadza się..ja tylko odniosłem się do samych Labidochromis chisumulae chizumulu. A maingano to dobry pomysł. Ale jak mówisz...co się komu podoba.

Opublikowano

Dzięki za propozycje.

W przypadku, gdybym zdecydował się na maingano, to do saulosi 2+5 pasowałby bardziej harem maingano, czy też układ 1+1? Bo z tego co czytałem, są to raczej samotnicze ryby.

Opublikowano
Dzięki za propozycje.

W przypadku, gdybym zdecydował się na maingano, to do saulosi 2+5 pasowałby bardziej harem maingano, czy też układ 1+1? Bo z tego co czytałem, są to raczej samotnicze ryby.

Samotnicze są prawie wszystkie samce z grupy mbuna. Maingano jest jak najbardziej typem samotnika, który całe życie spędza na kopaniu i pilnowaniu swojej jamy. Ale jak najdzie go ochota do tarła to może zajechać tą jedną samicę.

Opublikowano

Zdecydowałem się jednak na I. sprengerae jako towarzystwo dla P. saulosi.

Dzisiaj przywiozłem 8 małych. Na razie trzymam je w mniejszym akwarium, co najmniej do wtorku, kiedy oddam hongi. Zastanawiam się jednak czy rdzawe nie są za małe i nie przetrzymać ich jeszcze trochę oddzielnie, zanim wpuszczę je do saulosi.

Opublikowano
Zdecydowałem się jednak na I. sprengerae jako towarzystwo dla P. saulosi.

Bardzo dobry wybór ;)...

Dzisiaj przywiozłem 8 małych. Na razie trzymam je w mniejszym akwarium, co najmniej do wtorku, kiedy oddam hongi. Zastanawiam się jednak czy rdzawe nie są za małe i nie przetrzymać ich jeszcze trochę oddzielnie, zanim wpuszczę je do saulosi.

Jak rozmiar mają saulosi i rdzawe?