Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zamontowałem małą kaskadę ze skimmerem i tylko taką rolę ona spełnia ale nie jest zbyt cicha:( i zastanawiam się czy takie buczenie nie przeszkadza pyskom, ale z obserwacji wynika, że raczej nie? mieliście kiedyś podobny dylemat?

Opublikowano

Dźwięk to drgania, które rozchodzą się również w wodzie. Pewnie stresuje to w pewnym stopniu ryby, ale zapewne zależy to też od poziomu dźwięku.

Opublikowano

od czesu do czasu odpalam deszczownie, i z obserwacji widzę że rybki trochę skołowane, omijają teren deszczowni. może jak są przyzwyczajone to nie reagują.

Opublikowano

Ja osobiście miałem w starym baniaku deszczownicę i specjalnie dla dźwięku (szumu wody) mocowałem ją nad lustrem wody aby stworzyc efekt potoku. Znajomi i żonka twierdzili jednomyślnie, że robi to z milczącego akwa naprawdę wycinek pięknej przyrody.

Teraz niestety gdy zmieniłem baniak na większy, standartowy panoramiczny z półokrągłą szybą brak mi miejsca na jaj przymocowanie i mimo piękniejszego wyglądu brak walorów dżwiękowych.

Wkrótce jednak zmienię to i jak poprzednio zamocuję deszczownię.

Moim zdaniem szum wody (nie warkot filtra) dodaje akwa uroku.

Co do ryb , to moje chyba też były za szumem bo tańczyły w rytm samby..... :lol: